Standardizarea în industria electrotehnică

Previzualizare laborator:

Extras din laborator:

Standardul este un document tehnic stabilit sau aprobat de un organism recunoscut (de ex. Asociatia de Standardizare din România – ASRO sau Organizatia Internationalã de Standardizare - ISO) care furnizeazã pentru utilizãri comune si repetate, reguli, linii directoare pentru o anumitã activitate, prin aplicarea cãrora se poate reglementa activitatea datã, si se poate obtine un grad optim de ordine într-un context dat. Beneficiarii standardizãrii suntem noi, utilizatorii/consumatorii, standardizarea fiind o activitate de reglementare, de uniformizare efectuatã în interesul nostru.

Avantajele standardizãrii:

Îmbunãtãþirea nivelului de calitate a produselor, serviciilor, prin aplicarea metodelor tehnice generale, aplicabile în mod repetat

Facilitarea dezvoltãrii tehnice

Standardizarea internationalã – impunerea exigentelor economiei nationale.

Exemplu: produsele fabricate de firma Dvs. vor fi acceptate si de cãtre clientii dvs. din strãinãtate, deoarece acestea se vor conforma si standardelor internaþionale (produsul dvs. va fi comerciabil – ceea ce va rezulta extinderea pieþei dvs.)

Protectia vietii si sãnãtãtii, protectia mediului, protectia averii si a intereselor consumatorului (sã ne gândim doar la standardele aplicate în industria alimentarã, care se referã la siguranta fabricãrii produselor alimentare)

Permite certificarea conformitãþii (certificatul CE se poate elibera de asemenea pe baza unui anumit standard).

Exemple practice:

1) V-ati imaginat vreodatã cum ar fi transportul feroviar international, dacã sinele de cale feratã si normele tehnice referitoare la constructia cãilor ferate nu ar fi unice, dacã tãrile respective nu le-ar construi dupã un anumit standard. La trecerea fiecãrei frontiere ar trebui sã ne suim în alte vagoane, sau ar trebui schimbate rotile vagoanelor.

2) Imaginati-vã cum v-ati descurca dacã într-o prizã electricã produsã în România nu aþi reusi sã introduceti fisã de alimentare a DVD-ului fabricatã în China. Faptul cã acestea se potrivesc perfect nu este o chestiune lãsatã la voia întâmplãrii. Potrivirea rezultã din faptul cã, la fabricarea acestor produse ambii producãtori au respectat un anumit standard, o anumitã prevedere tehnicã.

De aici putem conclude cã, standardele nu doar cã sunt extrem de utile, dar si cã ,fãrã ele viata ne-ar fi mult mai complicatã, ele fiind omniprezente în viatã, adicã ne lovim la fiecare pas de ele, sau cel puþin de efectele lor.

Standart Roman ARSO – SR HD 308 S2

Identificarea Conducotoarelor, cablurilor si cordoanelor flexibile.

APROBAT DE DIRECTORULU GENERAL ASRO la 12 apir 2002. Documentul de armonizare HD 308 S2: 2001 are statutl unui standar roman.Ilocuieste SR HD 3 S2/2004 si SR HD 308 S1/2002.

Standardul national SR HD 308 S2/2002 este identic cu documentul de armonizare HD 308 S2/2002 si este reprodus cu permisiunea CENELEC, rue de stassart 35, B- 1050 Bruxelles.Toate drepturile

de expolatare ale documentului de armonizare, in orice forma si prin orice mijloace sunt rezervate in lumea intreaga, pt CENELEC si membrii sai si nici o reproducere nu poate fi facuta fara permisiunea in scris

a CENELEC prin ASRO.

Acest standard reprezinta versiunea romana a documentului de armonizare HD 308 S2/2001.Standarul a fost tradus de ASRO, are acelasi statut ca si versiunile oficiale si a fost publicat cu permisiunea CENELEC.

Acest document de armonizare a fost adoptat de CENELEC la 2001-05-01.

Membri CENELEC trebuie sa supuna regulamentului interior al CEN/CENELEC care defineste conditiile de punere in apilacare al acestui docment de armonizare la nivel mondial.Listele actualizate si referintele bibliografice referitoare la aceste standarde nationale pot fi obtinute pe baza de cere catre Secretariatul Central sau orice membru CENELEC.

Membri CENELEC sunt comitetele nationale electrotehnice din: Austria, Belgia, Danemarca, Elvetia, Finlanda, Franta, Germania, Italia, M.Britanie, Spania.

Observații:

Facultatea de inginerie electrica

Laborator de Metode si Procedee Tehnologice

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Standardizarea in Industria Electrotehnica.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
6 pagini
Imagini extrase:
6 imagini
Nr cuvinte:
826 cuvinte
Nr caractere:
5 043 caractere
Marime:
9.16KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Laborator
Domeniu:
Electrotehnică
Predat:
la facultate
Materie:
Electrotehnică
Profesorului:
Petre Vasile
Sus!