Sisteme electromecanice

Previzualizare laborator:

Extras din laborator:

Protectia muncii cuprinde ansamblul normelor de tehnica a securitatii si de igiena a muncii stabilite stiintific, care au drept scop asigurarea celor mai bune conditii de munca, prevenirea accidentelor si a imbolnavirilor profesionale pentru persoanele angrenate in procese de munca (inclusiv in activitati didactice) precum si protejarea locului de munca. Respectarea acestor norme constituie o obligatie legala dar mai mult decat atat, trebuie sa fie o preocupare permanenta a tuturor celor implicati in munca, in propriul lor interes.

2.CONSIDERATII TEORETICE

Efectele curentului electric pot fi impartite in doua categorii:

a)Efecte dorite, cum ar fi :

- efectul electroluminiscent

- efectul electrocaloric

- efectul de electroliza

- efectul electromagnetic

- efectul electrodinamic

- efectul electroterapeutic

b)Efecte nedorite cum ar fi:

- electrocutarea

- socul electric

- incendii

- explozii

Prin electrocutare se intelege trecerea unui curent electric prin corpul omenesc atunci cand acesta se afla in contact cu doua puncte de potentiale diferite ale unei instalatii electrice sau un punct de potential diferit de zero si pamant cu potentialul zero. Tensiunea la care este supus omul la atingerea unui obiect intrat accindental sub tensiune este numita tensiune de atingere (Ua). Gravitatea accidentului e dependenta de intensitatea curentului care strabate organismul, influentata la randul ei de rezistenta corpului. Valoarea curentului electric I, care trece prin corp depinde de tensiunea electrica de atingere Ua, la care este supus corpul si rezistenta totala a corpului omenesc Rh.

(1)

Rezistenta totala a corpului este suma dintre rezistenta de contact la intrarea curentului, rezistenta organismului si rezistenta de contact la iesirea curentului. Rezistenta corpului este datorata in cea mai mare parte pieliisi poate avea urmatoarele valori.

Daca pielea este intacta si uscata, Rh = 40.000-100.000 -

Daca pielea este umeda, Rh = 600-1.000 - , iar la inlaturarea epidermei sau strapungerea acesteia ( in cazul in care U > 60-100 V), Rh devine 200 -

La verificarea eficacitatii masurilor de protectie se considera rezistenta omului Rh = 3.000 - , in cazul atingerilor indirecte si Rh = 1.000 - in cazul atingerilor directe.

Rezistenta de contact depinde de felul incaperii, astfel se disting :

- incaperi foarte periculoase (umiditatea aerului este peste 97%, medii corozive, temperatura ambianta peste 350C) ;

- incaperi periculoase (pardoseala este buna conducatoare de electricitate, de genul placi metalice, pamant, beton, mediu ambiant cu temperatura intre 25-350C, umiditatea relativa intre 75-97%) ;

- incaperi putin periculoase (incaperi uscate, cu pardoseala din materiale electroizolante).

2.1Cauzele producerii accidentelor electrice

Accidentele electrice se clasifica in electrocutari si arsuri electrice.

Electrocutarile se produc:

a) prin atingere directa , in care o parte a organismului intra in contact direct cu partile conductoare aflate sub tensiune, cu elemente ale instalatilor electrice scoase de sub tensiune, insa ramase incarcate cu sarcini electrice datorita capacitatilor (care nu sunt descarcate dupa deconectare) sau cu elementele instalatiilor electrice scoase de sub tensiune, dar aflate sub o tensiune indusa pe cale electromagnetica sau electrostatica de alte instalatii aflate sub tensiune (prin omiterea legarii la pamant a elementelor deconectate).

b) prin atingere indirecta, in care contactul se face cu elemente ale instalatilor electrice care normal nu sunt sub tensiune (carcase, suporturi metalice), dar care intra sub tensiune datorita unui defect (deteriorare a izolatiei, conturnare, desprindere de conductoare), elementele altor categorii de instalatii, intrate sub tensiune datorita unor influente electromagnetice sau electrostatice.

c) prin tensiunea de pas, la care electrocutarea apare ca urmare a contactului cu doua puncte de pe sol aflate la potentiale electrice diferite ca urmare a scurgerii prin pamant a unui curent (fig. 1)

Fig.1 Aparitia electrocutarii datorita tensiunii de pas

2.2Masuri de protectie

a)La atingerea directa:

-construirea utilajelor astfel incat elementele de sub tensiune sa nu fie accesibile atingerii intamplatoare;

-folosirea de tensiuni reduse;

-folosirea de covoare electroizolante;

-folosirea de mijloace individuale de protectie, manusi, cizme de protectie;

-folosirea de indicatoare de avertizare, interzicere si informare (de genul : "Sub tensiune. Pericol de electrocutare!!") ;

-limitarea influentelor electrostatice si electromagnetice.

b)La atingerea indirecta

Se poate discuta de mai multe tipuri de protectie: prin legare la pamant, prin legare la nul, prin deconectarea automata la tensiunea de atingere.

2.2.1Protectia prin legare la pamant

Protectia prin legare la pamant este o metoda de protectie des intalnita in practica, pentru evitarea pericolului de electrocutare prin atingeri indirecte, datorita simplitatii constructive si pretului de cost scazut.

Se considera o retea trifazata cu neutrul legat la pamant printr-o priza de exploatare. De la aceasta retea se considera alimentat un consumator (motor trifazat de c.a.). Daca carcasa metalica a echipamentului electric este legata la pamant, la un defect de izolatie fata de carcasa, curentul de defect se inchide prin rezistenta prizei de pamant si rezistenta prizei de exploatare.

Fig.2 Circuitul curentilor de defect pentru carcase metalice legate la priza de pamant

Rezistenta totala a prizei de pamant se noteaza Rp si se impune ca Rp < 4-

Legarea la pamant se face printr-un conductor izolat si printr-un tarus de diametru d = 50mm si o lungime l = (1500- 2500) mm, deoarece se considera ca la o asemenea adancime in pamant umiditatea este persistenta asigurand o rezistenta foarte mica.

in cazul in care un om se afla pe carcasa utilajului electric si cu picioarele la un potential nul, stiind ca rezistenta prizei de pamant este mult mai mica decat rezistenta corpului, tensiunea de atingere este determinata de curentul de defect I sc si rezistenta legaturii la pamant Rp.

(2)

Tensiunea de atingere U are valori in gama 24-65V.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Sisteme electromecanice
    • L1_protectia muncii.docx
    • L2_cuplaje_mec+elmag.doc
    • L4_ascensor.doc
    • L5.doc
    • L_3_ franare mec + electrice.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc, docx
Diacritice:
Nu
Nota:
10/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
5 fisiere
Pagini (total):
50 pagini
Imagini extrase:
50 imagini
Nr cuvinte:
13 628 cuvinte
Nr caractere:
78 041 caractere
Marime:
2.76MB (arhivat)
Publicat de:
Cristinel Petrache
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Laborator
Domeniu:
Electrotehnică
Tag-uri:
curenti, tensiune, sisteme electrice, mecanica
Predat:
la facultate , Universitatea din Pitesti din Pitesti
Specializare:
Inginerie Electrica
Materie:
Electrotehnică
An de studiu:
IV
Sus!