Lucrarea 3 - Condensatoare

Previzualizare laborator:

Extras din laborator:

Scopul lucrării: Cunoaşterea structurii constructive a diverselor tipuri de condensatoare, a parametrilor caracteristici şi realizarea unor măsurători specifice.

Noţiuni teoretice: Condensatorul este o componentă electronică pasivă până la o anumită frecvenţă. Capacitatea, principala caracteristică a condensatorului reprezintă raportul dintre sarcina care se acumulează între două armături şi diferenţa de potenţial care apare între cele doua armături. Din punct de vedere constructiv un condensator este alcătuit dintr-un mediu dielectric plasat între două armături conductoare. Capacitatea unui condensator plan are expresia: .

Din punct de vedere constructiv întâlnim condensatoare fixe şi variabile (reglabile şi semi-reglabile). În funcţie de natura dielectricului se poate face următoarea clasificare:

- Condensatoare cu dielectric solid:

- Anorganic: sticlă, mică, ceramică (de tip I sau II)

- Organic: hârtie, pelicule plastice

- Condensatoare cu dielectric oxid metalic: condensatoare electrolitice cu Al (Elco) şi cu Ta (Elta)

- Condensatoare cu dielectric gazos (aer, gaze)

- Condensatoare cu dielectric lichid (ulei)

Din punct de vedere al aspectului constructiv putem enumera: condensatoare plane (paralele sau bobinate) şi condensatoare cilindrice.

Principalii parametrii ai condensatoarelor sunt: capacitatea nominală, toleranţa, tensiunea nominală, tangenta unghiului de pierderi, coeficientul de variaţie cu temperatura, rezistenţa de izolaţie, intervalul temperaturilor de lucru. Ca şi inductoarele şi rezistoarele, condensatoarele prezintă elemente parazite de tip inductiv şi rezistiv. Aceste elemente depind de structura constructivă şi de materialele folosite.

Structura constructivă a condensatoarelor este dată de figura:

Marcarea condensatoarelor se diferenţiază după tipurile acestora. Astfel condensatoarele ceramice monostrat disc sau plachetă se marchează fie în clar fie în codul culorilor. La marcarea în clar se marchează capacitatea nominală şi toleranţa. Pentru indicarea tipului de dielectric se folosesc litere A, H, P, U pentru tipul I şi X, Y, Z pentru tipul II. La condensatoarele ceramice multistrat culoarea cu care se face marcarea identifică tipul condensatorului. Astfel negru corespunde tipului MC (I), roşu tipului MZ (II) iar violet tipului MX (II). Valoarea capacităţii nominale se marchează în clar, toleranţa în cod literal şi tensiunea nominală cu ajutorul codului: 1 = 25V; 2 = 50V; 3 = 100V; 4 = 200V. Diferenţa dintre parametrii celor trei tipuri de condensatoare este dată de dielectricul ceramic: pentru MC se foloseşte ceramica NP0, pentru MX ceramica Z5U iar pentru MZ ceramica X7R.

Condensatoarele cu polistiren (stiroflex) sunt marcate cu parametri capacitate nominală şi toleranţă în clar. Tensiunea nominală se marchează cu o culoare la un capăt al condensatorului conform unui cod (ex albastru – 25V).

La condensatoarele cu mylar se marchează valoarea nominală în µF, toleranţa şi tensiunea nominală în clar.

La condensatoarele electrolitice se marchează valoarea nominală în µF, tensiunea nominală, polaritatea şi la cele cu Al codul condensatorului.

Observații:

prezentat la facultatea de electronica si telecomunicatii.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Lucrarea 3 - Condensatoare.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
6/10 (2 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
11 pagini
Imagini extrase:
11 imagini
Nr cuvinte:
2 899 cuvinte
Nr caractere:
16 723 caractere
Marime:
43.98KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Laborator
Domeniu:
Electrotehnică
Predat:
la facultate
Materie:
Electrotehnică
Sus!