Automatizarea și Comanda Pompelor aflate la Distanță Mare fata de Rezervorul cu Apă

Previzualizare laborator:

Extras din laborator:

1. Generalităţi

Un sistem de alimentare cu apă se compune, in general, dintr-un rezervor colector (castel de apă, situat în apropierea utilizatorului) şi una sau mai multe pompe situate în zona unei surse de apă (puţuri, lacuri, etc). Apa este pompată de aceste pompe şi printr-un sistem de conducte este trimisă spre bazinul colector. De cele mai multe ori pompele se află la o distanţă suficient de mare care nu permite să fie legate prin cablu de comandă cu bazinul colector. Acest lucru face imposibilă comanda lor prin metoda clasică. Astfel a apărut necesitatea ca pompele să fie comandate prin unde radio sau, mai nou, prin GSM.

2. Schema de principiu

1. Sesizor nivel montat în rezervorul castelului funcţionare curentă

2. Sesizor nivel de rezervă (backup) montat în rezervorul castelului

3. Cabluri de legatură intre sesizor nivel şi tablou comanda

4. Tablou comanda + comunicatie GSM (montat în zona castelului de apă)

5. Tablou pentru alimentarea şi comanda pompelor + comunicatie GSM (montat în casa puţului)

6. Cablu alimentare pompă

7. Cablu de comanda pentru pompa nr.2

1 2

3

5

4 6 7

P1 P2

3. Funcţionare

Senzorul de nivel (1) masoara nivelul din rezervorul castelului si transmite prin cablurile de comanda (3) nivelul masurat cutiei de comanda (4). Aici semnalul este transmis prin GSM tabloului de alimentare si actionare pompa (5). In acest tablou exista aparatajul de protectie (sigurante trifazate automate prevazute cu protectie magnetotermica si protectie diferentiala, releu termic), aparataj pentru protectia climaterica (thermostat, rezistenta de incalzire si ventilator) cat si aparatajul de comanda (convertor de frecventa) pentru pornirea pompe. La umplerea bazinului senzorii de nivel prin releul de nivel, transmit un semnal tabloului de comandă aflat în apropierea bazinului iar acest semnal prin echipamentzul de comunicaşie GSM este transmis tabloului de alimentare şi pornire pompă, situat la o distanţă de 5km de bazin comandând oprirea pompei. Pompa stă în această stare până când apa din bazin scade sub nivelul de minim. Echipamentul de comunicaţie face ca tabloul de comandă şi tabloul de alimentare şi pornire pompă să comunice în permanenţă. Schema a fost astfel realizată încât există posibilitatea unor comenzi manuale, locale sau de la distanţă.

Fig. 2. Putul forat cu electropompa

aflat la cca 5 km distanta

de turnul cu rezervor

Fig. 1. Turnul cu rezervorul de apa

4. Sisteme de siguranţă:

1. Sensizor de nivel de rezerva pentru masurare nivel rezervor.

2. Posibilitatea electrica de a bloca o vana electrica care sa nu permita scaderea apei sub un anumit nivel (de exemplu pentru a exista in permanenta in rezervor o cantitate minima de apa pentru incendii sau alte utilizari).

3. In tabloul de comanda situat in castelul de apa la cota 0 exista un comutator care permite selectarea regimului automat sau manual pentru actionarea pompelor cat si butoane pentru pornirea manula a pompelor.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Automatizarea si Comanda Pompelor aflate la Distanta Mare fata de Rezervorul cu Apa.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
6.5/10 (2 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
6 pagini
Imagini extrase:
6 imagini
Nr cuvinte:
1 466 cuvinte
Nr caractere:
8 698 caractere
Marime:
7.00MB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Laborator
Domeniu:
Electrotehnică
Predat:
la facultate
Materie:
Electrotehnică
Profesorului:
Sorin MORANCEA
Sus!