Stabilizatorul de tensiune continuă cu reacție

Previzualizare laborator:

Extras din laborator:

În figura 1 este prezentată schema bloc a stabilizatorului în care ca regulator a curentului serveşte tranzistorul; iar Uref - referinţa - dioda Zener; AD - amplificator diferenţial, iar în figura 2 - Cea mai simplă schemă a stabilizatorului cu compensare. Tensiunea faţă de pământ este determinată de dioda Zener, iar tensiunea baza-emitr este aproximativ 0,5 V care determină joncţiunea deschisă. În acest caz avantajul este că rezistenţa de ieşire este cu mult mai mică ca în cazul stabilizatorului precedent, şi anume: este de β ori mai mică ca rezistenţa dinamică a diodei Zener.

Fig. 1 Schema bloc a stabilizatorului cu compensare

Fig. 2 Cea mai simplă schemă a stabilizatorului cu compensare

În figura 3 este prezentată schema stabilizatorului cu un coeficient de stabilizare mai bun şi posibilitatea de a regla tensiunea de ieşire. Calculul acestui stabilizator este prezentat mai jos.

Fig. 3 Stabilizator cu compensare

Calculul stabilizatorului:

Fie dată schema din figura 3, unde: R'1,R"2 - rezistenţele de sus şi de jos până la cursor; RB - rezistenţa pentru protejarea diodei Zener.

La ieşire avem tensiune pozitivă, (dacă avem nevoie de tensiune negativă, dioda se conectează invers şi se folosesc tranzistori npn).

VT1 - element regulator (dacă tensiunea la ieşire este prea mare, VT1 se închide, când tensiunea este mică - se deschide). El este dirijat de către tranzistorul VT2 care serveşte ca amplificator diferenţial, la el se aplică tensiunea de ieşire şi pe alt electrod se aplică tensiunea de referinţă. VT2 faţă de semnalul de referinţă este cu bază comună, VT1 faţă de semnalul de ieşire este cu emitor comun.

ΔU pozitiv la bază ne dă ΔU negativ la colector (VT1). deci avem o inversare; la tranzistorul VT2 avem repetor pe emitor (CC) şi inversare nu avem, deci rămâne reacţia negativă.

Dacă avem nevoie ca stabilizatorul să funcţioneze: ca sursă de tensiune, trebuie să unim sarcina la emitor, ca sursă de curent - sarcina se uneşte la colector.

Expresiile pentru calculul schemei:

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Stabilizatorul de Tensiune Continua cu Reactie.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
7/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
6 pagini
Imagini extrase:
6 imagini
Nr cuvinte:
967 cuvinte
Nr caractere:
6 006 caractere
Marime:
96.09KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Laborator
Domeniu:
Electronică
Predat:
la facultate
Materie:
Electronică
Sus!