Laboratoare electronică

Previzualizare laborator:

Extras din laborator:

La capatul din stanga se afla tunul electronic alcatuit din filament (F), catod (K) si grila 1 (G1). La pornirea osciloscopului filamentul se incalzeste datorita efectului termoelectric si inclazeste si catodul care incepe sa emita electroni. Grila 1 controlata printr-un variator de tensiune permite trecerea unui anumit numar de electroni catre ecran. Anozii au rolul de a accelera si concentra fascicolul de current astfel incat sa loveasca ecranul intr-un singur punct cat mai mic. Placile de deflexie au rolul de a devia fascicolul de electroni astfel incat san u loveasca mereu centrul ecranului.

Stratul luminofor de pe ecran reprezinta un strat ce transforma undele electrice in unde luminoase si le mentine pentru un timp (remeneanta). Pata care apare pe ecran se numeste spot. Datorita efectului numit remeneanta la schimbarea pozitiei in carea fascicolul loveste ecranul, pe ecran apare o curba luminoasa a tuturor pozitiilor succesive ale fascicolului.

Osciloscopul permite doua tipuri de reprezentari ale semnalelor pe ecran:

1. reprezentare x-y la care pe ecran este afisata dependenta intre doua semnale, folosita pentru a vizualiza caracteristicile diverselor dispozitive

2. reprezentare in baza de timp sau y-t in care pe ecran este afisata evolutia in timp a unui semnal

1. In cazul reprezentarii x-y pentru obtinerea unei imagini stabile pe ecranul osciloscopului trebuiesc indepliniti urmatorii pasi:

- circuitul exterior trebuie sa asigure dependenta care ne intereseaza intre cele doua marimi

- aplicam la intrarea osciloscopului doua tensiuni proportionale cu marimile care ne intereseaza

- uneia dintre marimi trebuie sa i se asigure o variatie periodica care sa acopere tot intervalul de variatie care ne intereseaza sa-l vizualizam. Frecventa de variatie a celor doua semnale trebuie sa fie suficient de mare pentru a evita senzatia de palpaire a imaginii (refresh).

Firele care sunt conectate la intrarile osciloscopului si prin intermediul carora se masoara valorile marimilor din circuit se numesc sonde. Sondele uzuale permit numai masurarea potentialelor in raport cu un potential de referinta.

2. La vizualizarea y-t osciloscoapele obisnuite permit doar observareaevolutiei in timp a semnalelor periodice. Pentru a vizualiza evolutia in timp a unui astfel de semnal , la intrarea osciloscopului se aplica o tensiune proportionala cu semnalul ce trebuie vizualizat.

In interiorul osciloscopului se aplica o tensiune placilor de deflexie pe verticala, proportionala cu semnalul ce trebuie vizualizat. Placilor de deflexie pe orizontala li se aplica un semnal general intern de catre osciloscop, numit semnal baza de timp.

Cum datorita efectului de remenanta imaginea ramane afisata pe ecranul osciloscopului un interval de ordinul milisecundelor, afisarea trebuie reluata periodic si, pentru ca imaginea sa fie stabila, este necesar ca de fiecare data sa se afiseze o aceeasi imagine.

Din aceste cerinte rezulta faptul ca semnalul baza de timp trebuie sa indeplineasca anumite conditii:

- trebuie sa fie un semnal periodic

- in intervalul cand semnalul baza de timp are variatie crescatoare, intervalul numit cursa directa trebuie sa aiba o variatie liniara in timp astfel ca reprezentarea care se obtine pe ecran sa fie uniforma in timp. Pe durata cursei directe spotul se deplaseaza pe ecran de la stanga la dreapta

- fiecare cursa directa trebuie sa inceapa din acelasi punct al semnalului de intrare astfel ca afisarile succesive sa se suprapuna

- in intervalul cans semnalul baza de timp are o variatie descrescatoare, intervalul numit cursa inversa trebuie inhibata iar semnalul baza de timp nu are nici o restrictie asupra formei de variatie. Pe durata cursei inverse spotul se deplaseaza pe ecran de la dreapta spre stanga.

Observații:

Laboratorul 1 si 2

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Laboratoare Electrotehnica
    • lab 2 el referat.doc
    • referat lab 1 el.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
2 fisiere
Pagini (total):
11 pagini
Imagini extrase:
11 imagini
Nr cuvinte:
1 716 cuvinte
Nr caractere:
10 753 caractere
Marime:
658.94KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Laborator
Domeniu:
Electronică
Predat:
la facultate
Materie:
Electronică
Profesorului:
Dumitru Stanciu
Sus!