Iluminarea de producere. Bazele de calcul a iluminării de producere. Normarea iluminării de producere

Previzualizare laborator:

Extras din laborator:

Scopul lucrarii: Studierea iluminarii de producere si efectuarea calculelor necesare. Studierea normelor iluminarii de producere.

indrumari teoretice:

Lampile electrice sunt surse primare artificiale de lumina care emit radiatie luminoasa (eventual, pe langa alte radiatii din domeniul optic) prin transformarea energiei electrice.

Clasificarea lampilor electrice

Fenomenele care stau la baza functionarii lampilor electrice sunt radiatia termica si luminescenta.

in lampile bazate pe radiatia termica, emisia de radiatie optica si, in principal, luminoasa este datorata unui corp solid, adus la incandescenta de un curent electric. Corpul incandescent poate functiona in vid sau in atmosfera de gaz inert, iar temperatura de lucru joaca un rol esential in obtinerea eficacitatii sursei.

Fenomenul de luminescenta consta in emiterea de catre o substanta a unei radiatii electromagnetice a carei intensitate (pentru anumite lungimi de unda sau pentru intervale spectrale restranse) este mai mare decat cea a radiatiei termice emise de catre substanta, la aceeasi temperatura. Radiatia luminescenta poate avea loc indiferent de starea de agregare a substantei. in functie de cauza care provoaca radiatia, in constructia lampilor electrice prezinta interes electroluminescenta si fotoluminescenta (indeosebi fluorescenta).

Electroluminescenta apare sub actiunea purtatorilor de sarcina (electroni si ioni) care se deplaseaza intr-un camp electric. Electroluminescenta este proprie descarcarii electrice in gaze si in vapori metalici in care atomii gazului sau vaporilor metalici sunt excitati si ionizati de catre ciocnirile cu purtatorii de sarcini.

Fotoluminescenta este produsa prin absorbtia fotonilor, adica sub actiunea unei radiatii electromagnetice. Dintre fenomenele de fotoluminescenta, intereseaza in mod deosebit fluorescenta care reprezinta o fotoluminescenta ce persista un timp extrem de scurt (sub 10-8 s) dupa excitarea substantei cu radiatie electromagnetica. in lampile cu descarcare electrica se foloseste fluorescenta unor substante solide, denumite luminofori, sub actiunea radiatiei descarcarii (in principal, radiatia de rezonanta), in vederea cresterii eficacitatii luminoase si/sau a modificarii compozitiei spectrale a radiatiei.

Functionarea anumitor lampi are la baza folosirea unor radiatii mixte cum sunt: electroluminescenta + fotoluminescenta, electroluminescenta + radiatie termica sau electroluminescenta + radiatie termica + fotoluminescenta (fluorescenta).

in consecinta, tinand seama si de caracteristicile mediului radiant, in tehnica iluminatului se folosesc urmatoarele categorii de lampi:

a. Lampi cu incandescenta - bazate pe fenomenul de radiatie termica. Dupa mediul in care functioneaza elementul radiant termic (filamentul), se deosebesc:

- lampi cu vid,

- lampi cu gaze inerte,

- lampi cu halogeni;

b. Lampi cu descarcare electrica in gaze sau in vapori metalici - bazate pe fenomenul de luminescenta. Cele mai utilizate lampi sunt:

- lampi cu vapori de mercur la joasa presiune si la inalta presiune,

- lampi cu vapori de sodiu la joasa presiune si la inalta presiune,

- lampi cu vapori de mercur si halogenuri metalice;

c. Lampi cu lumina mixta, cea mai raspandita fiind lampa cu descarcare electrica in vapori de mercur la inalta presiune, cu luminofor si cu filament incandescent incorporat in lampa, cu rol atat de element radiant termic, cat si de element de stabilizare a curentului de descarcare (balast).

Parametrii principali ai lampilor electrice

Parametrii care servesc pentru compararea diverselor tipuri de lampi, in vederea stabilirii sursei de lumina care urmeaza a fi folosita intr-o instalatie de iluminat, precum si pentru aprecierea avantajelor si dezavantajelor acestora, se pot grupa in trei categorii: parametri tehnici de baza, parametri tehnico-economici si de exploatare si cost. incadrarea unui parametru in una din cele trei categorii nu este stricta deoarece nu se poate face totdeauna o distinctie neta intre un parametru tehnic (fizic) si un parametru de exploatare.

Valorile nominale ale parametrilor sunt prevazute in standarde sau in normele interne de fabricatie. intrucat productia de lampi este o productie de masa, in care intervin fluctuatii atat in privinta proprietatilor si dimensiunilor materialelor folosite, cat si in privinta procesului tehnologic de fabricatie, standardele sau normele respective prevad. de asemenea, abaterile admisibile de la valorile nominale ale parametrilor.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Iluminarea de producere. Bazele de calcul a iluminarii de producere. Normarea iluminarii de producere.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
10/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
7 pagini
Imagini extrase:
7 imagini
Nr cuvinte:
2 307 cuvinte
Nr caractere:
12 401 caractere
Marime:
22.22KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Laborator
Materie:
Electric
Tag-uri:
iluminare, curent
Predat:
la liceu
Profesorului:
Chihai Lorina
Sus!