Purificarea substanțelor prin dializă

Previzualizare laborator:

Extras din laborator:

Dializa este o metoda prin care se realizeaza separarea din solutie a particulelor coloidale de substante micromoleculare pe baza fenomenului de difuzie prin membranele semipermeabile, sub un gradient de concentratie. Substantele cu molecule mici aflate in solutie pot trece prin porii membranelor semipermeabile intr-un lichid exterior, pana la atingerea unui echilibru, in timp ce particulele coloidale avand dimensiuni mari, sunt retinute. Efectuandu-se dializa intr-un curent continuu de apa distilata sau intr-un vas ce permite inlocuirea repetata a apei, moleculele mici pot fi indepartate total din amestec, ramanand numai substantele coloide.

Proteinele, ca substante coloidale macromoleculare, nu difuzeaza prin porii membranelor semipermeabile, putandu-se separara in conditii blande, prin dializa, de impuritatile organice sau anorganice (molecule sau ioni).

Din punct de vedere practic dializa se efectueaza in aparate numite dializoare, de constructie simpla sau mai complicata.

Constructia pentru dializa simpla este in figura urmatoare :

ELECTRODIALIZA

Dializa este un proces relativ lent a carui viteza scade pe masura ce diferenta de concentratie intre lichidul din interiorul saculetului si din exterior scade.

In practica procesul se accelereaza prin aplicarea mediului ce urmeaza a fi dializat intr-un camp electric. Procedeul se numeste electrodializa si este foarte mult utilizat in medicina pentru purificarea sangelui bolnavilor de rinichi.

In acest caz se utilizeaza o instalatie al carei principiu este prezentat in figura 2.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Purificarea Substantelor prin Dializa.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
9/10 (5 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
3 pagini
Imagini extrase:
3 imagini
Nr cuvinte:
534 cuvinte
Nr caractere:
3 253 caractere
Marime:
13.68KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Laborator
Domeniu:
Ecologie
Tag-uri:
substante, proces, mediu
Predat:
la facultate
Materie:
Ecologie
Profesorului:
Banu Alexandra
Sus!