Protecția mediului

Previzualizare laborator:

Extras din laborator:

1.Generalitati

1.1 Prezentul standard cuprinde metodele de determinare a continutului de substante extractibile cu eter de petrol in apele de supragfata si in apele uzate.

1.2 Substantele extractibile cu eter de petrol pot fi: grasimile ( animale si vegetale ), hidrocarburile ( uleuirile minerale, hidrocarburi grele etc.), acizi grasi, unele insecticide, sapunuri, rasini, unele produse de descompunere a planctonului, gudroane, etc.

1.3 Determinarea continutului de substante extractibile cu eter de petrol se face prin urmatoarele metode:

- metoda de extractive cu aparatul Soxhlet;

- metoda de extractive directa.

Metoda de extractive cu aparatul Soxhlet se foloseste in caz de litigiu.

OBSERVATIE: Continutul de substante extractibile cu eter de petrol cu puncte de fierbere sub 105 si cu volatilitate mare la aceasta temperature, nu se poate determina cu metodele descries in prezentul standard.

1.4 Substantele extractibile cu eter de petrol se determina sub doua forme:

- sapunuri si esteri complecsi;

- substante total extractibile;

2.Luarea si pregatirea probelor de apa

Probele de apa se iau in vase de sticla cu gat larg, gradate si cu dopuri rodate de sticla. Vasele se spala in prealabil cu un solvent si se usuca la aer. Probele de apa se iau atat de la suprafata cat si de la adancimea apei, conform necesitatilor. Vasul de sticla nu trebuie umplut complet cu proba de apa, pentru a nu se produce pierderi de substante extractibile, pe gatul dopului lui. Dupa golirea vasului de proba, pentru a extrage substantele extractibile ce au aderat pe peretii vasului, acesta se spala cu eter de petrol ce se adaoga in proba, pentru a extrage substantele extractibile ce au aderat pe peretii vaului acesta, se spala cu eter de petrol ce se adaoga in proba. Analiza probelor de apa se face imediat. In caz cand acest lucru nu este posibil, probele se pot conserva numai pentru determinarea continutului de substante extractibile totale. Conservarea se face prin adaugarea a 5 acid sulfuric (1+3) in volume, la un proba de apa.

3. Determinarea calitativa

Proba de apa ce contine substante extractibile cu eter de petrol are un aspect opalescent si uneori pelicule irizate. Substantele extractibile din apa se pot separa dupa un timp de peretii sticlei. Indiciul prezentei acestora este limpezirea apei du[a agitarea ei cu o cantitate de solvent. Daca in proba exxista sapun, limpezirea va avea loc numai dupa hidroliza preliminara prin acidulare pana la pH=1 cu acid clorhidric.

Pentru identificare unor cantitai foarte mici de ulei sau grasime, se poat efolosi urmatoarea metoda: o bucata mica de camfor ( sau parafenilendiamina ) de marimea unei bobite de oreez se arunca pe suprafata probei de apa. Daca nu exista ulei sau grasime, bucata de camfor se misca pe suprafata apei, iar daca exista, ea ramane pe locul unde a fost aruncata. Aceasta metoda nu se poate aplica in cazul probelor cu apa sub temperaturile de 10

4. Metod extractiei directe

4.1 Determinarea continutului total de substante extractibile

4.1.1 Principiul metodei

Sapunurile solubile si esterii prezenti in apa sunt hidrolizati prin acidulare. Acizii grasi rezultati impreuna cu celelalte substante extractibile, ssunt extrasi in eter de petrol. Reziduul ramas dupa evaporarea eterului de petrol se cantareste.

4.1.2 Aparatura

- palnii de separaree, cu capacitate 1…2 dm;

- trompa de apa pentru vid sau pompa de vid;

- vas de trompa;

- etuva termoreglabila;

- baie de apa electrica;

- capsule de portelan, cu diametrul de 11 cm;

- balanta analitica.

4.1.3 Reactivi

- acid clorhidric ( d= 1.10 )

- eter de petrol, cu interval de distilare intre 30….60 ;

- sulfat de sodium anhidru;

- hartie indicatoare pentru pH.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Lab1 - Copy.doc
  • Lab2 - Copy.doc
  • Lab3 - Copy.doc
  • Lab4 - Copy.doc
  • Lab5 - Copy.doc
  • Lab6 - Copy.doc
  • lab7.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
7/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
7 fisiere
Pagini (total):
14 pagini
Imagini extrase:
14 imagini
Nr cuvinte:
2 594 cuvinte
Nr caractere:
14 414 caractere
Marime:
101.19KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Laborator
Domeniu:
Ecologie
Predat:
la facultate
Materie:
Ecologie
Profesorului:
Onutu.Gheorghe
Sus!