Procese Atmosferice

Previzualizare laborator:

Extras din laborator:

Pamantul, planeta vietii din sistemul solar, este inconjurat de un strat subtire de aer.

Aceasta este atmosfera. Parasind aceasta sfera, omul se indreapta sepre vidul spatiului intunecos. Nu mai exista aer deci nu mai putem respira.

Pe Pamant traim inconjurati de aer, pe care il respiram. Acest fapt a devenit atat de obisnuit incat marea majoritate a oamenilor nu se mai gandesc la acest lucru. Si totusi, ce ar insemna Pamantul fara atmosfera, fara acest strat de aer care protejeaza intreaga viata cu care este populata planeta?

Atomosfera Pamantului-este patura subtire de gaze, particule de aerosoli si nori, care inconjoara Pamantul. Aceasta patura controleaza temperatura de care depinde viata si este mediul prin care oxigenul, azotul, bioxidul de carbon, apa, compusii organici, si multi alti constituienti sunt in mod continuu ciclati. Particulele solide si lichide din atmosfera Pamantului influenteza in permanenta viata noastra de zi cu zi. Ele controleaza vizibilitatea in aer, intensitatea radiatiei solare care atinge suprafata Pamantului, pre- cum si proprietatile electrice si radioactive ale mediului atmosferic. Aceste particule joaca de asemenea un rol foarte important in reglarea ciclului apei in natura. 22398ibj12mkm8l

Continutul de particule lichide sau solide suspendate in gaz se definste ca aerosol, iar pentru ca in atmosfera aerul atmosferic reprezinta mediul gazos, aerosolul se numeste

aerosol atmosferic.

Constituienti gazosi ai atmosferei bk398i2212mkkm

Atmosfera Pamantului este un amestesc de o multime de gaze diferite (care constituie partea cea mai mare din masa atmosferei) si o varietate mare de particule de aerosol.

Particulele de aerosol reprezinta un component al atmosferei deosebit de complex datorita spectrului dimensional foarte larg si datorita diversitatii formelor si compozitiei

chimice.

Atat gazele cat si particulele de aerosol din atmosfera participa la dinamica globala a compusilor din natura. In aceste cicluri biogeochimice substantele sunt mereu schimbate intre diferite medii ale Pamantului: hidrosfera, litosfera, biosfera. Fiind sistemul cel mai dinamic, mediul atmosferic furnizeaza cele mai importante cai pentru ciclurile biogeo- chimice.

Pana la altitudinea de aproximativ 85 km compozitia atmosferei este uniforma. In acest strat numit OMOSFERA, constituientii gazosi - aproximativ aceeasi, sunt prezenti in proportii diferite. Acesti constituienti gazosi pot fi impartiti dupa timpul lor de viata in trei categorii:

- Constituienti cvasiconstanti, al caror timp de viata este de ordinul miilor de ani. acestia sunt: N , O , Ar , He , Xe , Kr.

- Constituienti care variaza lent - al caror timp de viata este de la cateva luni pana la cativa ani. Acestia includ: CH , O , N O , CO , CO si H

- Constituienti care variaza rapid - al caror timp de viata este de cateva zile sau mai putin. Acestia sunt: SO , H S , NO , NO , NH

Gazele care pot fi considerate "permanente" sunt gazele nobile: Ne, Ar, Kr, Xe, intrucat ele au surse si pierderi neglijabile in atmosfera. Sursele si pierderile in atmosfera a gazelor sunt redate in tabelul anexat, in care se poate vedea provenienta gazelor si modul in care acestea se pierd in atmosfera. Trebuie sa facem precizarea ca datele prezente sunt tipice pentru ariile neafectate de complexele urbane.

Surse de aerosol atmosferic

Particulele de aerosol atmosferic ocupa un domeniu dimensional larg de la cateva molecule pana la particule mai mari de 100um in diametru.

Lasand la o parte contributia neinsemnata a meteoritilor si a polenului, particulele de aerosol atmosferic sunt rezultatul a doua procese de baza:

1. dispersia de materiale de la suprafata Pamantului;

2. reactiile chimice si condensarea gazelor si a vaporilor din atmosfera.

1. Dispersia de materiale de la suprafata Pamantului se realizeaza prin doua categorii majore de procese:

1a. Dezintegrarea si dispersia de la suprafata uscatululi.

1b. Dezintegrarea mecanica si dispersia de la suprafata oceanului.

De la suprafata uscatului, particulele sunt injectate in atmosfera de la surse naturale si atropice. Cele mai multe sunt injectate de la suprafata Pamantului prin actiunea vulcanica. Aerosolul biologic (polenul, sporii) este imprastiat perin miscarea aerului. Importante cantitati de particule de aerosol sunt injectate in atmosfera de la padurile tropicale.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Procese Atmosferice.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
9/10 (4 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
35 pagini
Imagini extrase:
35 imagini
Nr cuvinte:
9 775 cuvinte
Nr caractere:
59 305 caractere
Marime:
431.46KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Laborator
Domeniu:
Ecologie
Tag-uri:
atmosfera, planeta, mediu
Predat:
la facultate
Materie:
Ecologie
Sus!