Metode de combatere a poluării

Extras din laborator:

CALITATEA MEDIULUI IN SPATIILE DE LOCUIT

„Casele sunt construite şi pentru a fi locuite, nu numai pentru a fi privite”

Francis Bacon, Eseuri, 1601

Considerăm util să amintim că principalul rol al unei clădiri este de-a asigura ocupanţilor un mediu sănătos, plăcut şi confortabil, cât mai puţin dependent de condiţiile exterioare, în special meteorologice şi acustice.

Calitatea mediului interior

Calitatea mediului interior, factor determinant în ceea ce priveşte sănătatea şi starea de bine a ocupanţilor unei clădiri, este determinată de compoziţia aerului (cu referire la poluanţii chimici, fizici, biologici sau de altă natură) şi de confort (cu principalele componente, acustic, termic, vizual).

Principalele surse de poluare în clădiri pot genera:

Poluanţi fizici

Principalii poluanţi fizici prezenţi în interiorul clădirilor sunt umiditatea excesivă, radonul, praful, fibrele (în special de azbest), câmpurile electrice şi magnetice, câmpurile electromagnetice de joasă şi înaltă frecvenţă. Prezenţa acestor poluanţi poate cauza cele mai diverse simptoame, de la uscăciunea căilor respiratorii, la pierderi de memorie şi dificultăţi de concentrare până la boala canceroasă.

Poluanţi chimici

Produşii chimici de sinteză fac parte integrantă din mediul nostru ambiant. Aceştia pot fi întâlniţi în alimente, apă, aer, fiind emişi de materiale de construcţii, mobilier, produse de întreţinere, etc. Efectele poluării chimice asupra stării de sănătate sunt multiple şi merg de la simpla percepţie senzorială la efecte foarte grave, care pot afecta sistemul respirator, sistemul nervos sau gastro-intestinal. Anumiţi poluanţi chimici sunt încadraţi chiar în categoria substanţelor cancerigene. Dacă toxicitatea individuală a celei mai mari părţi din aceşti poluanţi este cunoscută, nu se ştie practic nimic de toxicitatea acestora când se găsesc în amestec şi au concentraţii reduse, aşa cum se prezintă cel mai adesea în aerul interior al clădirilor în care locuim sau ne desfăşurăm activitatea.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Metode de Combatere a Poluarii.pptx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
pptx
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
33 pagini
Marime:
2.16MB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Laborator
Domeniu:
Ecologie
Predat:
la facultate
Materie:
Ecologie
Sus!