Laboratoare de Ecologie

Previzualizare laborator:

Extras din laborator:

Ecologie generala – Laborator 1

Orientare în Microsoft Excel

Pentru acest laborator avem nevoie de o discheta pentru a avea siguranta ca informatia la care lucram nu va fi pierduta în cazul unei probleme a sistemului.

1. Deschideti programul Microsoft Excel si selectati indroducerea în Excel din Help/Examples and Demos. Rulati capitolele de: indroducere de date, crearea formulelor si conexiunilor, editarea unei foi de calcul, formatarea unei foi de calcul, crearea unui grafic si formatarea unui grafic. Daca sistemul nu are suficienta memorie pentru rularea secventei de introducere (Tutorial) atunci folositi Help/Contents/Using Microsoft Excel si cititi capitolele de: cunostinte esentiale, crearea graficelor, rezolvarea problemelor, folosirea componentei Solver, analiza statistica a datelor.

2. Introduceti datele urmatoare în coloana A: 1,4 4,6 10,7. Editati datele schimbând 1,4 în 11,4 si 4,6 în 5,6. Salvati foaia de calcul pe o discheta: introduceti discheta si formatati-o în caz ca nu este deja formatata, selectati din meniul aplicatiei File/Save, denumiti fisierul pe care doriti sa-l salvati si apoi salvati-l.

3. Selectati un rând, o coloana si apoi doar o celula. Stergeti toate datele din foaia de calcul. Închideti foaia de calcul. Recuperati datele sterse prin accesarea dischetei din meniul File/Open. Selectati 3 celule si copiati-le la sfârsitul coloanei. Copiati datele din prima coloana în cea de-a doua coloana si apoi în cea de-a treia coloana. Selectati câmpul A1-B5, decupati-l prin comanda Cut si copiati-l la E1 prin comanda Paste.

4. Stergeti toate datele. Introduceti o serie aritmetica 0,1,2...19,20 în coloana A în felul urmator: introduceti primele 2 numere, selectati-le si apoi trageti câmpul pâna la A21 prin click în coltul din dreapta-jos a câmpului selectat. Aceasta actiune se numeste autocompletare (autofill). Introduceti în B1 functia =1/(1+exp(10-A1)), care este o ecuatie logistica. Când introduceti ecuatia, în loc sa tastati A1 puteti doar selecta celula A1 cu mouse-ul (aceasta va permite sa scrieti ecuatiile functiilor mult mai rapid). Realizati din nou autocompletarea din celula B1 pâna în B21. Puteti selecta oricare celula a coloanei B pentru a putea citi din nou ecuatia introdusa, aceasta este vizibila în câmpul ecuatiilor functiilor din bara de comenzi rapide a aplicatiei Excel.

Nota: Observati cum se schimba automat referintele datelor din celulele coloanei B. Care credeti ca este algoritmul de schimbare a valorii din fiecare celula ?

5. Modificati ecuatia din celula B2 cu urmatoarea: =1/(1+exp(10-$A$1)). Nu rescrieti ecuatia, ci editati-o pe cea existenta! Extindeti ecuatia asupra întregii coloane B în acelasi mod ca la punctul 4. si verificati daca rezultatul ecuatiei mai este diferit pentru fiecare celula.

Nota: Semnul dolar ($) aplicat referintei unei celule, rând sau coloana previne schimbarea acestei referinte, celula (rândul, coloana) ramâne astfel „blocata”. Acum aduceti ecuatia din coloana B la forma initiala prin comanda Edit/Undo. Aceasta va face un pas înapoi în editarea foii de calcul, dar nu pote fi folosita decât pentru cel mult doua actiuni.

6. Tabele. Introduceti un nou rând la începutul foii de calcul si numiti coloanele pe acest rând în modul urmator: „Timp” în coloana A si „Densitatea populatiei” în coloana B. Schimbati setul de caractere în ambele celule în Times New Roman, marimea 12. Selectati cele doua celule si formatati-le adaugând o linie simpla deasupra si o linie dubla dedesubtul lor prin comanda Format/Cells/Border. Mai adaugati o linie si la sfârsitul tabelului pe care-l realizati. Selectati prima coloana si schimbati formatul numerelor astfel încât doar 3 zecimale sa fie vizibile dupa virgula.

7. Titlul „Densitatea populatiei” nu se încadreaza corect în celula. Selectati ambele celule cap-de-coloana si formatati-le alinierea din meniul Format/Cells/Alignament. Centrati-le atât pe orizontala cât si pe verticala si folositi comanda de învaluire a cuvintelor (word wrap). Apoi modificati latimea primului rând prin click între 2 butoane de referinta a rândurilor si drag. Daca este nevoie modificati latimea coloanelor în acelasi mod. Acum putem copia acest tabel într-un document Microsoft Word. Deschideti aplicatia Word si copiati tabelul din programul Excel în Word. Puteti realiza o editare a tabelului si în Microsoft Word prin schimbarea setului de caractere, spatierea liniilor, formatarea chenarelor, alinerea, etc.

Observații:

sunt laboratoarele de ecologie pentru anul 1 E.P.M Universitatea SIA Galati

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Laboratoare de Ecologie
    • Laborator 1.Orientare in EXCEL.doc
    • Laborator 2. Cum se scrie un articol stiintific.doc
    • Laborator 3. Elemente de statistica.doc
    • Laborator 4. Determinarea marimii probei.doc
    • Laborator 5. Distributia spatiala.doc
    • Laborator 6. Calculul diversitatii hbiocenotice.doc
    • Laborator 7. Influenta factorilor de mediu.doc
    • Laborator 8. Energia consumata de populatie.doc
    • Laborator 9. Marimea populatiei prin Metoda Jolly.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
8.5/10 (4 voturi)
Nr fișiere:
9 fisiere
Pagini (total):
34 pagini
Imagini extrase:
34 imagini
Nr cuvinte:
11 005 cuvinte
Nr caractere:
62 097 caractere
Marime:
190.24KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Laborator
Domeniu:
Ecologie
Predat:
la facultate
Materie:
Ecologie
Profesorului:
Andrei Ciolac
Sus!