Previzualizare laborator:

Extras din laborator:

1.Cartoful - Solanum tuberosum

Cartoful este o planta ierboasa anuala cultivat pentru tulpinile sale tuberizate(tuberculi). El se inmulteste fatade toate celelalte plante prin tuberculi.

Radacina este slab dezvoltata, fasciculata care reprezinta 8-10% din masa intregii plante, cu observatia ca aceste radacini sunt foarte active si eficiente in absortia apei si elementelor nutritive.

In functie de zona climatica radacinile cartofului pot patrunde pana la adancimea de 20cm (80%din ele) iar unele dintre ele pot ajunge la 150-200 cm. Aria laterala de dezvoltare ajunge pana la distanta de 50-60cm, uneori pana la 90-120cm.

Tulpina prezinta o parte subterana si o parte aeriana(vrejii). Tulpina subterana este alcatuita din stoloni si tuberculi. Stolonii se formeaza in numar de 15-20 pe o planta sunt mai grosi decat radacinile, sunt carnosi si garnisiti cu muguri la fiecare nod, iar in varf se formeaza prin ingrosarea tuberculului.

Pentru recoltatul mecanizat se preteaza soiurile cu stoloni scurti si asezati oarecum oblic care asigura recoltatul mecanizat.

Tuberculii reprezinta partea tehnica utila a plantei care contin ca substanta de rezerva amidon. Ei se formeaza in varful stolonilor mai ales prin cresterea diametrului cu observatia ca in timpul formarii si cresterii ei sunt deosebit de sensibili la compresiune si rupere.

Observatii. Masinile agricole destinate ingrijirii culturii trebuie alese cu mare grija si vor putea intra intr-un lan de cartofi infiintat dupa 25-30 de zile.

Un tubercul este alcatuit din doua parti. O parte bazala (ombilicala) - partea cu care tuberculul se prinde de stolon si o parte apicala varf.

Pe intreaga suprafata a tuberculului se gasesc dispusi in spirala asa numitii "ochii", alcatuiti dintr-un rudiment de frunza-spranciana si trei muguri dorminzi.

Observatii.Intotdeauna mugurii sunt mai numerosi si mai rigurosi spre varful tuberculului.

Observatii.Pentru plantat samanta de cartofi trebuiesc folositi tuberculi in greutate de maxim 60-70g (marimea unui ou). Daca nu exista aceasta posibilitate de a pastra tuberculii mai mari, inainte de plantarea tuberculului vor fi sanctionati dinspre varf spre baza.

Tuberculul tanar prezinta la exterior o epiderma subtire sau coaja care se exfoliaza foarte usor iar la maturitate se intareste, devine foarte elastica si rezistenta la transport si manipulare.

Tuberculii au diferite forme si anume rotunda, ovala, oval lunga, lungovala sau lunga, iar masa acestora variaza intre 30-1000g deosebind tuberculii foarte mari care au o greutate mai mare de 120g, tuberculii mari care au intre 80-120g, tuberculii mijlocii 40-80g, tuberculii mici sub 40g.

Observatii. La plantare se vor folosi tuberculi cu greutate intre 60-70g.

Tulpinile aeriene sau vrejii sunt erecte sau drepte sau semierecte in functie de soi. Ele se ramifica mai mult sau mai putin formand o tufa care in sectiune prezinta asa numitii muchii care la maturitate vin nefistuloase (goale pe interior) si se lignifica fara importanta din punct de vedere tehnic.

Frunzele sunt imparipenat compuse formate dintr-un numar impar de foliole 7-11 perechi, distantate intre ele care alterneaza cu unele mai mici.

Florile si fructul nu prezinta importanta din punct de vedere agoalimentar.

Cerintele fata de apa a cartofului

Cartoful este un produs extrem de valoros pentru hrana oamenilor deoarece in multe tari inlocuieste painea.

Cartoful este important pentru industrie datorita continutului ridicat in amidon care la unle soiuri poate sa aiba valori intre 8-12% iar din amidon se prepara alcoolul,glucoza si dextrina.

Observatii. Pentru consum sunt soiurile care au intre 15-16% amidon.

Cartoful este sarac in grasimi, celuloza si proteine cu observatia ca proteinele sunt deosebit de importante biologic.

Cartoful contine vitamina C-10-35mg/100g substanta proaspata, vitamina Pp, B1,B2,B6 si vitamina H.

Cartoful valorifica foarte bine terenurile usoare nisipoase, raspunde pozitiv la ingrasamintele organice si chimice precum si apei de irigatii.

Lasa terenul curat de buruieni.

Relatiile planta apa in conditiile de irigare

Observații:

Caracterele morfologice si cerintele fata de apa a plantelor producatoare de tuberculi si radacinoase

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Ecosisteme.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
3 pagini
Imagini extrase:
3 imagini
Nr cuvinte:
938 cuvinte
Nr caractere:
5 248 caractere
Marime:
9.34KB (arhivat)
Publicat de:
Alexandrina Buta
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Laborator
Domeniu:
Ecologie
Tag-uri:
ecosistem, apa, caracter morfologic, tuberculi, radacinoase
Predat:
Facultatea de Stiinta si Ingineria Mediului , Universitatea Babes-Bolyai din Cluj-Napoca
Specializare:
Ingineria mediului
Materie:
Ecologie
Sus!