Design de Produs pentru Dezvoltare Durabilă

Previzualizare laborator:

Extras din laborator:

1. Identificati 5 definitii pentru termenul “sustenabil”

• sustenábil, -ă adj. 1. (despre probe, argumente, idei etc.) care poate fi susţinut.

• sustenabilitate (‹ engl. sustainable) s. f. calitate a unei activități antropice de a se desfășura fără a epuiza resursele disponibile și fără a distruge mediul, deci fără a compromite posibilitățile de satisfacere a nevoilor generațiilor următoare. conferința mondială asupra mediului de la rio de janeiro din 1992 a acordat o atenție deosebită acestui concept, care implică stabilirea unui echilibru între creșterea economică și protecția mediului și găsirea de resurse alternative. când se referă la dezvoltarea economică de ansamblu a unei țări sau regiuni, este de obicei preferat termenul sinonim dezvoltare durabilă.

• sustenabilitatea-poate fi definită pe scurt ca: ”un mod de viaţă mai puţin egoist”,”un nou mod de a considera ceea ce facem şi cum facem”,”de a proteja biosfera, de a minimiza suferinţa umană, de a atinge longevitatea umană şi a ecosistemului şi o bunăstare comună”

• sustenabilitate inseamna a gasi un echilibru intre nevoile economice, de mediu si sociale.

• sustenabil-sinonime: admisibil, corect, decent, onest, bun, satisfăcător, mulţumitor, convenabil, potrivit, rezonabil, sustenabil,tolerabil, suportabil.

2. Identificati 5 definitii pentru termenul “dezvoltare”

• dezvoltá, dezvólt, vb. i. 1. refl. (despre materie și despre fenomenele naturii și ale societății) a trece de la o stare calitativă veche la alta nouă, de pe o treaptă inferioară la alta superioară, de la simplu la complex. ♦ tranz. a amplifica în mod creator (o doctrină, o teorie, o idee), a completa cu idei noi. ♦ a se extinde dobândind proporții, însemnătate, forță; a crește, a se mări. ♦ (despre ființe) a evolua crescând treptat (în sens fizic); a crește; (despre oameni) a evolua treptat (în ceea ce privește intelectul).

• dezvoltáre s. i. 4. v. evoluție. 5. v. progres. 6. curs, desfășurare, evoluție, mers, (munt.) șiretenie. (~ evenimentelor.) 7. v. extindere. ii. v.degajare.

• termenul dezvoltare poate însemna:

- în general: un proces de transformare, de schimbări cantitative și calitative (de exemplu a productivității muncii) care are mai multe faze ca: proiect, cercetare, realizare.

- în societate: dezvoltarea unei culturi sau a unui eveniment economic sau politic care poate lua amploare, proporții neașteptate.

• a dezvoltá dezvólt tranz. 1) a face să se dezvolte. 2) (doctrine, teorii etc.) a completa cu idei noi; a aprofunda; a adânci. 3) (subiecte, idei etc.) a expune în mod amănunțit; a reda pe larg; a desfășura. 4)(căldură, energie etc.) a face să se producă; a produce. /orig. nec.

• dezvoltá vb. i. 1. a evolua. (o ființă care se ~.) 2. v. crește. 3. a se împlini. (s-a mai ~ fizicește.) 4. a crește, a trăi, a vegeta. (ciupercile se ~ în sol bogat.) 5. a avansa, a evolua, a înainta, a progresa, a propăși, (înv.) a (se) pricopsi, a spori, (grecism înv.) a prohorisi, (fig.) a crește. (o țară care se ~ continuu.) ii. v. degaja

3. Identificati 10 definitii ale conceptului de “dezvoltare durabila” (concept general)

• "Dezvoltarea durabilă este acel proces de dezvoltare care răspunde nevoilor actuale fără a periclită capacitatea generaţiilor viitoare de a răspunde propriilor lor nevoi. [.....] Pentru că dezideratul dezvoltării durabile să poată fi atins, protecţia mediului va constitui parte integrată a procesului de dezvoltare şi nu poate fi abordată indepedent de acesta.

• Conceptul de Dezvoltare durabilă desemnează totalitatea formelor și metodelor de dezvoltare socio-economică care se axează în primul rând pe asigurarea unui echilibru între aspectele sociale, economice și ecologice și elementele capitalului natural.

• Cea mai cunoscuta definitie a dezvoltarii durabile este cea data de Comisia Mondiala pentru Mediu si Dezvoltare (WCEF) în raportul:"Viitorul nostru comun", cunoscut si sub numele de "Raportul Bruntland": "dezvoltarea durabila este dezvoltarea care urmareste satisfacerea nevoilor prezentului, fara a compromite posibilitatile generatiilor viitoare de a-si satisface propriile nevoi".

• Satisfacerea necesităţilor prezentului, fără a se compromite dreptul generaţiilor viitoare la existenţă şi dezvoltare. (Legea nr.350 /2001 privind Amenajarea Teritoriului şi Urbanismul şi Raportul Brundtland al CMMD din 1997.) Conceptul priveşte ecologia, economia şi aria socială. Dezvoltarea durabilă respecta resursele naturale şi ecosistemele, suport al vieţii pe Pământ, garantează folosirea acestora într-un mod eficient economic, dar fără a pierde din vedere scopuri sociale, precum luptă contra sărăciei, împotriva inegalităţilor, împotriva excluderilor, prin căutarea echităţii.

• “Dezvoltarea durabila corespunde cerintelor prezentului fara sa compromita posibilitatile generatiilor viitoare de a-si satisface propriile necesitati ” – Comisia Natiunilor Unite pentru Mediul Inconjurator si Dezvoltare

• “Durabilitatea se refera la capacitatea unei societati, ecosistem, sau orice asemenea sistem existent de a functiona continuu intr-un viitor nedefinit fara a ajunge la epuizarea resurselor cheie”- Robert Gilman, Presedinte Institutului Context.

• “Durabilitatea este doctrina de urgenta prin care dezvoltarea si progresul economic trebuie sa aiba loc si sa se mentina de-a lungul timpului, in limitele stabilite de ecologie in sensul cel mai larg- prin interdependenta fiintelor umane si slujbelor lor, biosferei si legilor fizicii si chimiei care o guverneaza… Rezulta ca protectia mediului si dezvoltarea economica sunt intr-adevar procese antagonice” – William D. Ruckelshaus, “Toward a Sustainable World,” Scientific American, September 1989.

• “Cuvantul durabil (de sustinere) are radacini in limba latina, subtenir insemnand “a stavili/retine” sau “a sprijini de jos”. O comunitate trebuie sa fie sprijinita de jos-de catre locuitorii actuali si viitori. Unele locuri, prin combinarea specifica a caracteristicilor fizice, culturale si poate spirituale, inspira oamenii sa aiba grij de comunitatea lor. Acestea sunt locurile in care durabilitatea are cele mai mari sanse de existenta (mentinere) – Muscoe Martin, “A Sustainable Community Profile,” from Places, Winter 1995.

• Politică de dezvoltarea durabilă îşi propune să creeze condiţii pentru o calitate mai bună a vieţii: atât prin stimularea creşterii economice cât şi prin protejarea resurselor naturale şi a integrităţii mediului. Că să se atingă acest obiectiv, trebuie să existe un echilibru între acţiunile şi responsabilităţile pe care şi le asumă companiile, guvernele şi cetăţenii. United Nations este una dintre organizaţiile internaţionale care au susţinut de la început această politică. Organizaţia are în derulare mai multe iniţiative menite să stimuleze şi să monitorizeze implementarea programelor de dezvoltare durabilă.

• Dezvoltarea este durabila atunci cand are la baza atat obiective economice cat si obiective sociale si de mediu. Dezvoltarea durabila este un obiectiv fundamental al Uniunii Europene. Scopul abordarii este imbunatatirea continua a calitatii vietii si a bunastarii generatiilor prezente si viitoare, printr-o abordare integrata intre dezvoltarea economica, protectia mediului si justitie sociala.

4. Definiti conceptul de “dezvoltare durabila” pe baza enunturilor precedente

• dezvoltarea durabila este procesul de evoluare a unei comunitati intr-o armonie cu ecosistemul fara a periclita dauna urmoatoarelor generatii.

Identificati cate un exemplu de implementare a componentelor economiei durabile:

Observații:

Universitatea Transilvania din Braşov

Facultatea Design de Produs şi Mediu – Design Industrial

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Design de Produs pentru Dezvoltare Durabila.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Nota:
7/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
21 pagini
Imagini extrase:
21 imagini
Nr cuvinte:
7 647 cuvinte
Nr caractere:
41 471 caractere
Marime:
829.54KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Laborator
Domeniu:
Ecologie
Predat:
la facultate
Materie:
Ecologie
Profesorului:
Ion Visa, Moldovan M.D.
Sus!