Controlul poluanților în biosferă

Previzualizare laborator:

Cuprins laborator:

1)Controlul calitatii apelor naturale prin determinarea continutului de ioni :
partea I determinarea continutului de cationi;
partea II determinarea continutului de anioni
2)Determinarea concentratiei anionilor de clor, amoniu, nitriti, nitrat din apele reziduale

Extras din laborator:

I DETERMINAREA CONCENTRATIEI METALOR GRELE DIN APELE REZIDUALE

O categorie de poluanti deosebit de periculosi sunt metalele grele. Prezenta ionilor metalelor grele (Pb, Cd, Cr, Cu, Hg) si a multor compusi organici toxici in apele uzate, constitue o problema dificila pentru societate deoarece ameninta grav sanatatea si chiar viata oamenilor si a biosferei in general.

Sursele antropogene de metalele grele si substante organice toxice provin din mai multe domenii industriale. In primul rind este vorba de apele uzate din sectiile de galvanizare si de finisare ale industriei prelucratoare (inclusiv T.C.M.), industria metalurgica, industria chimica, drenajul minier, fabricarea bateriilor electrice etc.

Depozitarea in locuri deschise expune metalele grele aflate in roci la vant si ploaie. Praful de pe mormanele de deseuri este imprastiat peste locurile aflate in apropiere. Consecintele sunt reprezentate de boli ale cailor respiratorii si poluarea solului si plantelor cu metale grele. Reziduurile din minele de uraniu emit radon, un gaz radioactiv care produce cancer pulmonar. Apa de ploaie spala metalele grele din roci, de exemplu fier, cobalt, nichel, plumb, crom, cadmiu sau uraniu. Oxigenul oxideaza minereurile sulfuroase, cum ar fi pirita, in sulfati. Impreuna cu apa, se formeaza acidul sulfuric care dizolva si mai mult metalele grele. Aceasta solutie acida care contine metale grele se scurge si polueaza apele de suprafata si subterane, raurile si lacurile. Efectele fiziologice ale contaminarii cu ioni ai metalelor grele sunt destul de variate.

Cuprul este un element esential pentru organism, insa concentratiile mari pot afecta creierul, ficatul si pielea.

Cadmiul poate fi cancerigen, afecteaza rinichii, maduva osoasa si oasele.

Cromul este un element esential pentru organism, dar in concentratii mari, cromul (III) si cromul (VI) produc iritatii si eczeme, cromul (VI) din praf si aerosoli provoaca iritatii ale mucoasei nazale, perforarea septului nazal, astm alergic si, in final, cancer al plamanilor.

Fierul este foarte important pentru organismul uman si pentru multe alte vietuitoare. Cantitatile prea mari produc voma si diaree si afecteaza intestinul. Unii compusi care contin fier sunt daunatori pentru pesti.

De acea monitorizarea continutului de ioni ai metalelor grele in apele de suprafata reprezinta o sarcina importanta in contextual general de moinitorizare a calitatii mediului

SCOPUL LUCRARII

Lucarea are drept obiectiv determinarea continutului de ioni de zinc, cupru si crom hexavalent din apele reziduale prin metoda fotocolorimetrica.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • lucrarea_2a_controlul_calitatii_si_determinarea_ionilor_grei.doc
  • lucrarea_2b_determinarea_concentratiei_ionilor_de_clor_si_amoniu_din_apele_reziduale.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
7/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
2 fisiere
Pagini (total):
8 pagini
Imagini extrase:
8 imagini
Nr cuvinte:
1 932 cuvinte
Nr caractere:
10 107 caractere
Marime:
22.69KB (arhivat)
Publicat de:
George Ion
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Laborator
Domeniu:
Ecologie
Tag-uri:
mediu, amoniu, ioni, calitate, protectie, clor, apa naturala, caioni, anioni, nitrat, apa reziduala
Predat:
Facultatea de Energetica , Universitatea Politehnica Bucuresti din Bucuresti
Specializare:
Ingineria si protectia mediului in industrie
Materie:
Ecologie
Sus!