Chimia, Poluarea și Conservarea Solului

Previzualizare laborator:

Extras din laborator:

Emisia reprezintă eliminarea unei substanţe dintr-o sursă punctiformă sau difuză în atmosferă.

Poluant - se înţelege orice substanţă solidă, lichidă, sub formă gazoasă sau de vapori sau formă de energie (radiaţie electromagnetică, ionizantă, termică, fonică sau vibraţii) care, introdusă în mediu, modifică echilibrul constituenţilor acestuia și al organismelor vii și aduce daune bunurilor materiale.

Poluarea - denumeşte orice concentraţie de poluant în mediu ce depășește valoarea naturală.

Poluarea atmosferică (definită Directiva CEE 84/360 din 28/06/1984, valabilă și în prezent) - introducerea în atmosferă de către om, direct sau indirect, de substanţe sau energie având acțiune nocivă, de natură să pună în pericol sănătatea omului, să strice resursele biologice, ecosistemele, să deterioreze bunurile materiale, valorile de agrement și alte utilități legitime ale mediului înconjurător.

Poluarea transfrontalieră (definită juridic conform Convenţiei de la Geneva din 13/11/1979) - poluarea atmosferică ale cărei surse sunt cuprinse total sau parţial într-o zonă supusă jurisdicţiei naţionale a unui stat și care exercită impact de mediu într-o zonă supusă jurisdicţiei altui stat, la o distanță astfel încât, nu este în general posibil să se distingă aportul surselor individuale sau în grupe de surse de emisie.

Exista locuri de percepere a emisiilor în atmosfera a gazelor, a particulelor solide sau lichide, corozive, toxice sau odorante, de natură să compromită sănătatea publică sau calitatea mediului, sa dăuneze zonelor agricole, forestiere sau construcţiilor publice, cunoscute ca imisii ale poluanţilor. O astfel de definiţie este necesară pentru a caracteriza o situaţie de poluare atmosferică, pentru a lua în considerare un număr important de constituenţi ce se prezintă sub forma de gaze, de aerosoli sau particule.

În cazul în care concentraţiile de poluanţi (sau numai a unuia) în mediu depăşesc pragurile de alertă, prevăzute în reglementările privind evaluarea poluării mediului, atunci există o poluare potenţial semnificativă. Pragurile de alertă avertizează autorităţile competente asupra existentei, într-o anumita situaţie, a unei poluări potenţiale în aer, apa sau sol.

Poluarea semnificativă apare atunci când concentraţiile de poluanţi sau numai a unui poluant în mediu, depăşesc pragurile de intervenţie prevăzute în reglementările privind evaluarea poluării mediului. Pragurile de intervenţie sunt pragurile de poluare la care autorităţile competente apreciază oportunitatea și solicită, dacă este necesară executarea studiilor de evaluare a riscului.

Riscul este probabilitatea apariţiei unui efect negativ într-o perioadă de timp specificată. Există o gamă largă de metodologii pentru evaluarea riscului, atât calitative, cât si cantitative. Prin risc ecologic potenţial se înţelege probabilitatea producerii unor efecte negative asupra mediului, care pot fi prevenite pe baza unui studiu de evaluare.

Prin impact de mediu se înţelege:

- modificarea negativă considerabilă a caracteristicilor fizice, chimice sau structurale ale componentelor mediului natural;

- diminuarea diversităţii biologice;

- modificarea negativă considerabilă a productivităţii ecosistemelor naturale și antropizate;

- deteriorarea echilibrului ecologic, reducerea considerabilă a calităţii vieţii sau deteriorarea structurii antropizate, cauzată în principal de poluarea apelor, a aerului și a solului;

- supraexploatarea resurselor naturale, gestionarea, folosirea sau planificarea teritorială necorespunzătoare a acestora, ce poate apare în prezent sau să aibă o probabilitate ridicată de manifestare în viitor.

Observații:

chimia, poluarea si conservarea solului

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Chimia, Poluarea si Conservarea Solului
    • Lab 1
      • Lab13oct.doc
    • Lab 2
      • Tehnici depoluare.doc
      • Tehnici epurare praf.doc
    • Lab 4, 5 lab COV
      • lab COV.doc
      • lab HAP.doc
    • Lab 3.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
6.2/10 (4 voturi)
Nr fișiere:
6 fisiere
Pagini (total):
124 pagini
Imagini extrase:
114 imagini
Nr cuvinte:
26 362 cuvinte
Nr caractere:
152 145 caractere
Marime:
2.04MB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Laborator
Domeniu:
Ecologie
Predat:
la facultate
Materie:
Ecologie
Profesorului:
POPA DANA
Sus!