Codul penal al României

Previzualizare laborator:

Extras din laborator:

Scopul legii penale

Art. 1. - Legea penala apara, împotriva infractiunilor, Romania, suveranitatea, independenta, unitatea si indivizibilitatea statului, persoana, drepturile si libertatile acesteia, proprietatea, precum si întreaga ordine de drept.

Legalitatea incriminarii si a sanctiunilor de drept penal

Art. 2. - (1) Legea prevede faptele care constituie infractiuni, pedepsele care se aplica si masurile care se pot lua în cazul savarsirii acestor fapte.

(2) Nimeni nu poate fi sanctionat pentru o fapta care nu era prevazuta de lege ca infractiune la data savarsirii ei. Nu se poate aplica o pedeapsa sau nu se poate lua o masura de siguranta ori o masura educativa neprevazuta de lege la data comiterii faptei.

Crime si delicte

Art. 3. - Faptele prevazute de legea penala ca infractiuni se împart, dupa gravitatea lor, în crime si delicte.

Activitatea legii penale

Art. 4. - Legea penala se aplica infractiunilor savarsite în timpul cat ea se afla în vigoare.

Neretroactivitatea si retroactivitatea legii penale

Art. 5. - (1) Legea penala nu se aplica faptelor care, la data cand au fost savarsite, nu erau prevazute ca infractiuni.

(2) Legea penala nu se aplica faptelor savarsite sub legea veche, daca nu mai sunt prevazute de legea noua. În acest caz, executarea pedepselor, a masurilor de siguranta si a masurilor educative, pronuntate în baza legii vechi, precum si toate consecintele penale ale hotararilor judecatoresti privitoare la aceste fapte înceteaza prin intrarea în vigoare a legii noi.

Aplicarea legii penale mai favorabile

Art. 6. - (1) În cazul în care de la savarsirea infractiunii pana la judecarea definitiva a cauzei au intervenit una sau mai multe legi penale, se aplica legea cea mai favorabila.

(2) Prevederile alin. (1) se aplica si legii declarate neconstitutionale, precum si altor acte normative, aprobate de Parlament cu modificari sau completari ori neaprobate, daca în timpul cat acestea s-au aflat în vigoare au cuprins dispozitii penale mai favorabile.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Codul Penal al Romaniei.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
8.5/10 (4 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
98 pagini
Imagini extrase:
49 imagini
Nr cuvinte:
47 473 cuvinte
Nr caractere:
278 399 caractere
Marime:
99.94KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Laborator
Domeniu:
Drept
Predat:
la facultate
Materie:
Drept
Sus!