Modelarea Deciziilor de Credit

Previzualizare laborator:

Extras din laborator:

angrenaj economico-social.Utilizarea rationala a creditului sporeste puterea productiva a capitalului si asigura un volum mare de produse.Creditul a aparut pe baza dezvoltarii productiei de marfuri, corelat cu dezvoltarea schimbului(vanzarea pe credit)

Sub aspect economic ,creditul reprezinta operatiunea prin care o persoana fizica sau juridica(debitorul) obtine fonduri sau bunuri de la alta persoana fizica sau juridica(creditorul), asumandu-si obligatia sa le restituie sau sa le plateasca la termen /scadenta.Creditul a aparut din necesitatea stingerii obligatiilor dintre diferiti agenti economici, proces caruia moneda lichida nu-i putea face fata.

Scopul principal al analizei de credit este de a identifica riscurile aferente acordarii unui credit, de a concluziona asupra probabilitatii de rambursare si de a face recomandari privitoare la tipul si structura facilitatii de credit in functie de riscurile aferente si nevoile reale de finantare, in conditiile maximizarii profitului bancii.

Activitatea de acordare a creditelor se bazeaza pe urmatoarele principii generale:

a) activitatea de angajare si acordare a creditelor sub toate formele, precum si activitatea de asumare a unor riscuri, se bazeaza pe resursele proprii si atrase ale bancii.

In acest scop, este necesar ca evidenta contabila sa fie structurata pe un sistem de conturi, corespunzator, in lei si valuta, de credite si disponibilitati deschise diferentiat, pe urmatoarele categorii: feluri de valuta; termen scurt, mijlociu, lung; feluri de capital ale agentilor economici: de stat, privat, mixt, strain sau al persoanelor fizice.

Contabilitatea externa, condusa si organizata cu ajutorul calculatorului, asigura distribuirea zilnica a extraselor de cont bancare ale clientilor, balanta soldurilor conturilor clientilor si balanta rulajelor conturilor clientilor in forma stabilita de comun acord cu Directia Clientela, in functie de necesitatea de analiza, controlul si evidenta acestora in materie de disponibilitati si credite existente in conturile clientilor, conturi pe care le au in administrare.

b) elementele de analiza care vor sta in toate cazurile la baza asumarii de catre banca a unor angajamente sunt urmatoarele:

- incadrarea in strategia generala a bancii; aceasta strategie generala a bancii vizeaza atat mentinerea pe linia politicii monetare a BNR cat si obtinerea unui profit cat mai mare, evitarea riscurilor, gestionarea cat mai eficienta a resurselor bancii;

- situatia concreta a fiecarui client; se vor urmari lichidarea, bonitatea, solvabilitatea, responsabilitatea activitatii desfasurate, precum si pozitia pe piata a fiecarui agent economic;

- activitatea de asumare de angajamente si de derulare a operatiunilor de creditare, va fi treptat, pe masura posibilitatilor, descentralizata in sensul aprecierii serviciilor de clientela din punct de vedere al localizarii teritoriale.

In acest scop, data fiind tendinta generala de descentralizare a activitatii economice se vor urmari deschiderea cat mai rapida de sucursale, in toate resedintele de judet si in marile orase industriale.

- in toate cazurile, se va urmari corelarea directa, generala a posibilitatilor de refinantare existente in momentul respectiv;

- o atentie deosebita se va acorda categoriilor de garantii ce se vor putea fi obtinute in acoperirea angajamentelor asumate, in numele clientilor sai, intre care, un loc deosebit trebuie sa ocupe garantiile materiale reale oferite de client, bazate pe propria loc activitate, precum si garantiile bugetare;

- Directia Contencios, va trece la executarea garantiilor reale (ipoteci, gajul, scrisorile de garantie sau firma etc.) sau actionarea in justitie pentru recuperarea creantelor detinute asupra clientilor, in cazul in care se constata una din urmatoarele situatii:

- una din declaratiile pe linie financiar contabila, de organizare contabila, sau de orice alta natura solicitata de banca, se va dovedi falsa;

- obiectul nu se inscrie in parametrii de eficienta economica;

- clientul nu are suficiente disponibilitati in conturile sale pentru achitarea la termen si in cuantumul prevazut, a obligatiilor ce-i revin, fata de banca;

- derularea operatiunilor legate de angajamentele asumate de banca, pentru si in numele clientelei, trebuie sa asigure alocarea unor sume importante pentru constituirea de provizioane de risc, daca tinem seama de gradul de incertitudine ridicat, generat de faptul ca majoritatea clientilor sunt noi, precum si de necesitatea acoperirii angajamentelor asumate in conformitate cu practica bancara internationala.

Pentru luarea unosr decizii corecte este nevoie sa luam in considerare si urmatoarele aspecte:

1 Calitatea creditului este mai importanta decat exploatarea unor oportunitati, sau: Orice prost poate da bani cu imprumut, dar iti trebuie cap pentru a-I recupera.

2 Orice credit trebuie sa aiba inca de la inceput cel putin doua “cai de iesire” independente.

3 Nu trebuie sa existe nici o indoiala in legatura cu integritatea caracterului imprumutatului – sau in cazul companiilor, a conducerii si a actionariatului.

4 Daca nu intelegeti afacerea, nu acordati un imprumut pentru a o sustine.

5 Este decizia Dvs. si trebuie sa fiti multumit de ea asa cum ati judecat-o.

6 Destinatia creditului trebuie sa contina si baza rambursarii sale.

7 Daca aveti toate informatiile, nu trebuie sa fiti un geniu ca sa luati decizia corecta, sau: proverbul “Cine stie multe, imbatrineste repede” nu e valabil in cazul ofiterului de credit.

8 Ciclul economic e inevitabil.

9 Desi e mai greu decat sa analizezi situatiile financiare, este esential sa evaluezi calitatea conducerii unei firme.

10 Colateralul (garantiile) nu sunt un inlocuitor pentru sursa de rambursare.

11 Atunci cand se ia in considerare o garantie, valoarea si lichiditatea sa trebuie determinate in mod profesionist si impartial.

12 Imprumuturile acordate micilor debitori sunt mai riscante decat cele acordate marilor debitori.

13 Imprumuturile acordate holding-urilor sunt mai riscante decat cele acordate companiilor care au activitate operationala.

14 Nu lasati ca atentia redusa la detalii si administrarea creditului sa dauneze unui credit altfel performant.

15 Filialele teritoriale ale bancilor ar trebui sa se implice in acordarea de imprumuturi clientilor din zona.

16 Daca un client vrea un raspuns rapid, acesta este “nu”.

17 Daca pentru un imprumut exista o garantie a unui tert, asigurati-va ca interesul acestuia este servit in aceeasi masura ca si al imprumutatului.

18 Urmariti cum sunt utilizati banii bancii.

19 Ganditi-va in primul rand la interesul bancii. Riscul creste atunci cand se incalca principiile de creditare.

Creditele bancare in functie de perioada de acordare pot fi:

- Credite pe termen scurt respectiv operatiuni de imprumut pe termen pana la 1 an ;

- Credite pe termen mediu acordate pe o perioada de pana la 5 ;

- Credite pe termen lung acordate pe o perioada de peste 5 ani.

In fiecare din cele 3 cazuri banca trebuie sa se asigure ca rambursarea creditului /ratelor de credit se va face la scadenta, in caz contrar sunt afectate angajamentele asumate fata de cei ca i-au incredintat fondurile spre pastrare

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Modelarea Deciziilor de Credit.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
6.6/10 (5 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
24 pagini
Imagini extrase:
24 imagini
Nr cuvinte:
12 305 cuvinte
Nr caractere:
75 426 caractere
Marime:
43.70KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Laborator
Domeniu:
Contabilitate
Predat:
la facultate
Materie:
Contabilitate
Profesorului:
Iacob Stoian
Sus!