Laborator imobilizări

Previzualizare laborator:

Extras din laborator:

CONTABILITATEA ACTIVELOR IMOBILIZATE

INTRODUCERE

În aceasta sesiune se va aborda o clasa a carei structura este influentata de deciziile de finantare pe termen lung. În termenii analizei unui bilant, se vorbeste despre partea de sus a bilantului, respectiv active imobilizate si capitalurile societatii, subiect tratat în sesiunea 8. Denumirea de "active imobilizate" provine din optiunea de finantare pe termen lung, respectiv de "imobilizare" a fondurilor societatii pe un anumit orizont de timp.

OBIECTIVELE PROCESULUI DE STUDIU

Dupa ce veti termina aceasta sesiune, veti putea raspunde la urmatoarele întrebari:

. care este structura activelor imobilizate ale unei societati comerciale;

. care sunt principalele tipuri de modificari patrimoniale în legatura cu miscarea activelor imobilizate, reflectarea lor contabila si interpretarea lor;

. care sunt particularitatile regimurilor de amortizare din România;

. care este semnificatia constituirii provizioanelor pentru deprecierea activelor imobilizate.

STRUCTURA ACTIVELOR IMOBILIZATE

Structura activelor imobilizate difera de la o perioada la alta, în functie de optiunile agentilor economici, pentru componentele acestei clase.

MOMENT DE REFLECTIE

În cadrul blocului "Introducere în contabilitate", ati întâlnit notiunea de "active imobilizate. Va mai amintiti componentele activelor imobilizate?

Scrieti raspunsul dvs. în spatiul de mai jos, înainte de a citi mai departe.

Cele trei mari categorii de active imobilizate sunt:

. imobilizari necorporale;

. imobilizari corporale;

. imobilizari financiare.

Fiecare agent economic îsi înregistreaza distinct aceste categorii de imobilizari. În situatia în care, într-un an financiar, nu au fost finalizate anumite categorii de imobilizari, acestea vor apare în conturi distincte, care reflecta nivelul atins la închiderea bilantului (contul "Imobilizari în curs"). Imobilizarile în curs apar în cazul activelor necorporale si în cel al activelor corporale.

Detinerea unor imobilizari financiare sub forma participatiilor permite, în anumite situatii, acordarea unor împrumuturi societatilor la care se detin aceste titluri (de participare sau ale activitatiilor de portofoliu).

MOMENT DE REFLECTIE

Detinerea titlurilor se face pe un orizont de timp îndelungat, atestând alaturi de participarea la capitalul social si posibilitatea participarii la nivel decizional.

Exista si situatia detinerii titlurilor pe un orizont de timp foarte scurt. Ce legatura exista între acest gen de operatiuni si activele imobilizate financiare?

Scrieti raspunsul dvs. în spatiul de mai jos, înainte de a citi mai departe.

Din punct de vedere contabil, apartenenta celei de-a doua categorii de titluri (pe termen scurt) este la o alta clasa de conturi.

Se face distinctie, în acest caz, de titlurile/actiunile obtinute pe termene foarte scurte si reflectate în planul românesc de conturi în categoria investitiilor financiare pe termen scurt (Clasa 5 - "Conturi de trezorerie").

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Laborator Imobilizari.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
21 pagini
Imagini extrase:
21 imagini
Nr cuvinte:
5 136 cuvinte
Nr caractere:
30 424 caractere
Marime:
44.31KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Laborator
Domeniu:
Contabilitate
Predat:
la facultate
Materie:
Contabilitate
Sus!