Vibroambutisarea

Previzualizare laborator:

Extras din laborator:

Vibroambutisarea.

1. Vibroambutisarea.

1.2. Definirea procesului de vibroambutisare.

Definire. Ambutisarea cu activare ultrasonica si vibroambutisarea sunt procedee neconventionale de prelucrare, la care peste miscarea statica de deformare se suprapune o miscare dinamica, vibratorie, a elementelor active.

Suprapunerea celor doua miscari conduce la micsorarea fortei necesare de deformare, cresterea gradului de deformare, uniformizarea deformatiei de-a lungul peretelui piesei ambutisate, îmbunatatirea rugozitatii suprafetei (de la Ra=1,6¼m la Ra=0,4...0,8¼m în cazul activitarii ultrasonice) si a microstructurii piesei precum si la marirea eficientei puterii consumate.

Fig. 2.1. Schema de principiu a vibroambutisarii

Frecventele utilizate în cazul ambutisarii cu activare ultrasonica sunt din gama ultrasonica, de ordinul sutelor de kHz iar în cazul vibroambutisarii sunt din gama subsonica, de ordinul zecilor sau sutelor de Hz (15...500 Hz). Amplitudinea vibratiilor variaza într-o plaja larga, de la zeci pâna la sute de ¼m (în unele cazuri chiar si mm).

Influenta deformarii cu vibratii se manifesta atât asupra distributiei duritatii în sectiunea epruvetei, cât si asupra valorilor acestei duritati. Epruvetele deformate cu vibratii au o duritate si distributie uniforma si o valoare mai mica a ei decât epruvetele deformate în regim static. Efectul este mai puternic cu cât amplitudinea vibratiilor este mai mare.

Utilizarea vibratiilor de înalta frecventa poate conduce la marirea limitei de curgere a materialului prin aparitia unor perturbatii de alunecare, care creeaza obstacole în calea dislocatiilor. Deformarea se desfasoara mai uniform odata cu cresterea frecventei vibratiilor, astfel ca microstructura prezinta granulatie mai fina iar materialul o duritate sporita. S-a obtinut de asemenea, o precizie mai mare a pieselor realizate.

Utilizarea vibratiilor de înalta frecventa de anumite energii, are acelasi efect asupra tensiunii de curgere ca si ridicarea temperaturii (fig.2.2).

Fig.2.2. Variatia tensiunii de curgere în prezenta vibratiilor de înalta frecventa si a temperaturii

Posibilitati de vibrare. Miscarea vibratorie la ambutisare poate fi: axiala, torsionala sau radiala. Ea poate fi introdusa poansonului sau placii de ambutisare individual, succesiv sau simultan, precum si placii de retinere la ambutisare. Torsional se poate activa placa de ambutisare sau poansonul. Prin activarea combinata se realizeaza activarea simultana a doua elemente ale matritei, care fie vin în contact direct cu semifabricatul fie participa la deformare.

Observații:

Generalitati

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Vibroambutisarea.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
9/10 (3 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
5 pagini
Imagini extrase:
5 imagini
Nr cuvinte:
1 522 cuvinte
Nr caractere:
8 168 caractere
Marime:
2.56MB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Laborator
Domeniu:
Construcții
Predat:
la facultate
Materie:
Construcții
Profesorului:
Nanu Dan
Sus!