Hidroformarea

Previzualizare laborator:

Extras din laborator:

Hidroformarea.

1. Hidroformarea.

Definire.

Ambutisarea hidraulica consta în aceea ca pe semifabricatul plan sau pe piesa semifinita cava actioneaza direct sau prin intermediul unei membrane din cauciuc, un lichid cu presiune ridicata, dând acestora forma interiorului placii active sau a conturului exterior al poansonului.

Se obtin: - piese cilindrice sau conice, cu sau fara flansa;

-piese cu forma complexa asimetrica.

Piesele se obtin în general, dintr-o singura operatie, înlocuindu-se astfel, tehnologiile complicate, cu multe operatii.

Materialele prelucrabile prin ambutisare hidraulica sunt:

- aliaje de aluminiu;

- otelurile cu continut scazut de carbon;

- otelurile inoxidabile sau refractare.

2.1. Metode de lucru

Ca principiu se folosesc doua metode de lucru:

1. Ambutisarea în matrite la care lichidul îndeplineste rolul de poanson, presând semifabricatul în cavitatea placii de ambutisare;

2. Ambutisarea în matrite la care lichidul îndeplineste rolul placii active, acesta fiind închis într-o husa sau asezat în cavitatea corpului matritei deformând semifabriatul în jurul poanonului rigid.

# Prima metoda (fig.2.7.) se foloseste la ambutisarea dintr-o singura operatie a pieselor conice, sferice, parabolice pentru care la ambutisarea obisnuita ar fi necesare mai multe operatii, precum si la prelucrarea pieselor de forma complexa.

Fig. 2.7. Matrita pentru ambutisarea hidraulica cu placa activa rigida

# Cea de-a doua metoda de lucru se foloseste pentru ambutisarea într-o singura operatie a pieselor cu adâncime foarte mare (fig.2.8).

a. b.

Fig. 2.8. Matrita pentru ambutisarea hidraulica cu poanson rigid

Avantajul acestei metode, în comparatie cu prima, consta în faptul ca:

1. presiunea hidostatica a lichidului apasa uniform semifabricatul pe poanson, împiedicând formarea cutelor, întinderea si subtierea exagerata a materialului prelucrat.

2. presiunea hidrostatica în zona de racordare a flansei determina reducerea treptata a razei de racordare în aceasta zona. În felul acesta, starea de tensiuni si deformatii este mai favorabila în comparatie cu ambutisarea obisnuita si este posibila obtinerea unor piese dintr-o singura operatie.

Instalatii utilizate.

Matritele de ambutisare hidraulica cu poanson rigid sunt mai simple decât matritele cu placa activa rigida, deoarece lichidul se toarna direct în cavitatea matritei fara sa necesite vreo membrana sau husa. Totodata, utilizarea membranelor pentru etansare la matritele cu poanson rigid este inaccesibila deoarece, odata cu deformarea semifabricatului este necesara si deformarea membranei. Din acest motiv, nu se mai folosesc aceste membranele în constructia matritelor hidraulice cu poanson rigid.

Observații:

Generalitati

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Hidroformarea.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
7/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
4 pagini
Imagini extrase:
4 imagini
Nr cuvinte:
712 cuvinte
Nr caractere:
4 000 caractere
Marime:
1.85MB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Laborator
Domeniu:
Construcții
Predat:
la facultate
Materie:
Construcții
Profesorului:
Nanu Dan
Sus!