Analiza structural-funcțională a dispozitivelor

Previzualizare laborator:

Extras din laborator:

2.1 Scopul lucrarii:

Insusirea modului de elaborare a desenului schitei de asamblare al unui dispozitiv,a componentei si a rolului elementelor componente.

2.2 Consideratii generale:

Dispozitivele de lucru pe masini-unelte au rolul de a orienta suprafetele de prelucrare a semifabricatului in raport cu traiectoriile presupuse ale taisurilor principale ale sculelor si de a mentine orientarea pe tot timpul procesului de prelucrare mecanica ,mentinere care se realizeaza prin apasarea semifabricatului pe elemente de reazem cu ajutorul unor elemente sau mecanisme de stringere.

Pentru ca dispozitivul sa indeplineasca anumite functii,acesta trebuie sa fie prevcazut cu o serie de elemente care se pot grupa dupa functionalitate in :

1.Elemente de orientare

Sunt acelea pe care se reazema semifabricatul pentru a se determina corect pozitia suprafetelor de prelucrare in raport cu sculele aschietoare.

In acelasi timp suprafetele de lucru de contact cu semifabricatele trebuie sa ife rezistente la uzura,conditie necesara in timp a preciziei dimensionale,de forma si de pozitie a reazemelor.Pentru a corespunde conditiilor de rigiditate si,in special,de rezistenta la uzura ,elementele de orientare trebuie sa se fabrice din oteluri de calitate avind suprafete de contact cu semifabricatele ca lite si rectificate.

Se interzice rezemarea semifabricatelor direct pe corpul dispozitivelor.Constructia si asamblarea elementelor de orientare astfel realizate,incat dupa uzare sa se poate inlocui usor si rapid.

1.1.Constructia reazemelor pentru suprafetele plane

In genereal elementele de reazem ale dispozitivelor,indiferent de forma geometrica a suprafetelor pe care le orienteaza se impart in 3 categorii :

1.1.1.Reazeme principale. Servesc la orientarea semifabricatelor in dispozitive,anulind grade de libertate impuse de procesul orientarii.

Pot fi:fixe,reglabile si autoreglabile.

1.1.1.1.Reazeme fixe. Din aceasta categorie fac parte cepurile,placile si mesele de reazem.

Cepurile de reazem.Sunt elemente fixe utilizate la orientarea suprafetelor plane brute sau prelucrarete,de dimensiuni relativ mici.Suprafata de reazem a cepurilor poate fi plana,sferica sau zimtata.

Cepurile cu cap zimtat se utilizeaza la orientarea suprafetelor neprelucrate sau prelucrate brut.

Matrialul folosit la executia cepurilor este OSC8 si OLC15 cementat la adincimea de 0.8 1.2mm si calit la 55 60 HRC

Placile de reazem.Placile de reazem se executa din OLC15 STAS880-60,cementate la aidncimea de 0.8 1.2 mm si calit la 55 6.HRC.

Mese de reazem.Se folosesc in cadrul in care semifabricatele prezinta rigiditate scazuta,iar baza de asezare a acestora este ingrijit prelucrata.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Analiza Structural - Functionala a Dispozitivelor
    • Lucrare de laborator nr 2.doc
    • Lucrare de laborator nr 3.doc
    • Lucrare de laborator nr 4.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
5/10 (2 voturi)
Nr fișiere:
3 fisiere
Pagini (total):
13 pagini
Imagini extrase:
17 imagini
Nr cuvinte:
3 739 cuvinte
Nr caractere:
22 923 caractere
Marime:
2.08MB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Laborator
Domeniu:
Construcții
Tag-uri:
dispozitivelor, elemente
Predat:
la facultate
Materie:
Construcții
Sus!