Vâscozitatea Engler

Previzualizare laborator:

Extras din laborator:

1. Scopul lucrarii

Lucrarea are ca scop masurarea vâscozitatii unui lichid cu ajutorul vâscozimetrului Engler.

2. Principiul aparatului.

Vâscozitatea conventionala Engler (°E) a unui lichid este raportul dintre timpul te de scurgere din vâscozimetrul Engler a 200 cm3 de lichid având temperatura de 200C. Relatia de definitie este deci:

....

unitatea de masura fiind gradul Engler, marime cu caracter adimensional.

Masurarea vâscozitatii cu vâscozimetrul Engler se bazeaza pe dependenta dintre debit si diferenta de presiune la scurgerea unui lichid în regim laminar printr-un tub cilindric scurt. Aparatul da indicatii suficient de precise la vâscozitati mai mari de 1,15 °E.

3. Descrierea aparatului.

Vâscozimetrul Engler (fig. 1) se compune dintr-un vas cilindric 1 de care este prins rezervorul 2 continând lichidul a carui vâscozitate se masoara. În spatiul dintre cele doua rezervoare se pune un lichid de încalzire (apa sau ulei, în functie de temperatura T a determinarii), având si rolul de a mentine constanta temperatura în rezervorul 2 în timpul masurarii. Agitatorul 3 si termometrul 5 permit uniformizarea si masurarea temperaturii apei. Încalzirea vâscozimetrului se face fie cu ajutorul unor rezistente electrice aflate în interiorul vasului 1 , fie din exterior, cu un arzator cu gaze. Scurgerea lichidului din rezervorul 2 se face prin tubul calibrat 6, care traverseaza fundul rezervorului 1. Rezervorul 2 se închide cu capacul 7, prevazut cu orificii pentru termometrul 8 si tija obturatoare 9. Volumul de lichid se masoara cu un balon calibrat 10, având pe portiunea îngustata un reper delimitând volumul de 200 cm3.

În interiorul rezervorului 2 sunt trei repere care indica nivelul de la care se începe cronometrarea. Vasul 1 se sprijina pe picioare prevazute cu suruburi de aducere la orizontala.

4. Modul de lucru.

În cadrul lucrarii, pentru rapiditate, se vor masura numai timpii de curgere ai apei, tai , determinându-se constanta aparatului. Cu ajutorul obturatorului 9 se aduce lichidul din rezervor la nivelul reperelor. Se ridica rapid obturatorul si se cronometreaza timpul de scurgere a 200 cm3 de lichid, utilizând pentru masurarea volumului vasul gradat 10. Se fac minim cinci determinari.

Pentru determinarea vâscozitatii Engler se procedeaza identic si cu lichidul studiat, masurându-se timpii tei .

Observații:

2 documente PDF (cu poze)

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • L4.pdf
  • 3Engler.pdf
Alte informații:
Tipuri fișiere:
pdf
Nota:
10/10 (2 voturi)
Nr fișiere:
2 fisiere
Pagini (total):
8 pagini
Imagini extrase:
8 imagini
Nr cuvinte:
1 172 cuvinte
Nr caractere:
6 178 caractere
Marime:
327.73KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Laborator
Domeniu:
Chimie Generală
Predat:
la facultate
Materie:
Chimie Generală
Sus!