Separarea cromatografică pe strat subțire a uni amestec de coloranți

Previzualizare laborator:

Extras din laborator:

Principii Teoretice

Metodele cromatografice de separare se bazeaza pe viteza diferita de migrare a componentilor de proba de analizat intr-un sistem cromatografic format dintr-o fza stationara si una mobila.

In cazul cromatografiei pe strat subtire(CSS) distributia componentelor probei de analizat are loc intre o faza stationara aflata aub linia de strat de aproximativ 0.1-0.5 mm pe placa de sticla si o faza mobila.

Stratul subtire dintr-un liant(sulfat de calciu sau amoniu ,etc) si un suport activ. Amestecul este realizat sub forma unei suspensii apoase ,care este apoi intinsa cu ajutorul unei bachete de sticla sau a unui dispozitivspecial anume realizat pe o placa de sticla perfect plana si curata.Daca evaporarea apei pe placa ramane un strat subtire de faza stationara.

Cei mai utilizati absorbanti in cromatografia pe strat subtire sunt silicagelul si alumina. In general subtantele acide si neutre sunt separate pe silicagel ,iar amestecurile bazice pe alumina.Drept suporti mai pot fi folosite celuloza,diversi polimeri organici,talc si rasini scihmibatoare de ioni,kieselgurul.

Drept faze mobile se ppot folosi numeroase combinatii .Se pot utiliza amestecuri de doi,trei sau multi solventi ,solutii de saruri sau solutii tampon.

In general eficacitatea separarii cromatografice depind e de viteza de migrare a componentelor.Aceasta viteza de migrare difera insa de la component la component ,fiind dictata in principal de valoarea constantei de reparatiei R a componentului respectiv intre cele doua faze ale sistemului cromatografic(mobila stationara).

R=CS/CM

Unde:

CS=reprezinta concentratia in faza stationara

CM=concentratia in faza mobila

In mod practic aceasta viteza de migrare a componentilor se apreciaza dupa pozitia in care a ajuns spotul componentului in raport cu frontul solventului. Aceasta pozitie se dfineste prin valoarea Rf a componentului respectiv.

RF=hx/hr

Unde:

Hx-distanta de migrarea unui component

Hf-distanta de migrare a frontului de solvent

Scopul lucrarii

Lucrarea are ca scop alegerea unui solvent (sau a unui amestec de solventi) de elutie corespuzator pentru a realiza o separare cromatografica cat mai buna a unui amestec de coloranti ce contine rosu de metil, α-nitrozo-β-naftol si albastru de metilen.Alegerea aluantului respectiv se va face pe baza valorilor Rf calculate pentru fiecare component din amestec,in conditii experimentale date,cunoscand ca o buna separare cromatografica este caracterizata de valorile Rf cuprinse intre 0.05 si 0.85(pentru componentii respectivi) se de o diferenta intre valorile Rf pentru 2 componenti consecutivi ΔRf ≥0.05.Aceste valori corespund unei repartitii uniforme a componentilor separati pe suprafata placii cromatografice.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Separarea cromatografica pe strat subtire a uni amestec de coloranti.pdf
Alte informații:
Tipuri fișiere:
pdf
Diacritice:
Nu
Nota:
7/10 (1 voturi)
Anul redactarii:
2020
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
3 pagini
Imagini extrase:
3 imagini
Nr cuvinte:
736 cuvinte
Nr caractere:
4 364 caractere
Marime:
235.67KB (arhivat)
Publicat de:
Maria S.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Laborator
Domeniu:
Chimie Generală
Predat:
Facultatea de Chimie Aplicata si Stiinta Materialelor , Universitatea Politehnica Bucuresti din Bucuresti
Specializare:
inginerie chimica
Materie:
Chimie Generală
An de studiu:
II
Nota primită:
Nota 10
Sus!