Reformare Catalitică

Previzualizare laborator:

Extras din laborator:

Reformarea catalitica este procesul de baza în obtinerea benzinelor cu cifra octanica ridicata. De asemenea, joaca un rol important în obtinerea de aromate pentru industria chimica si reprezinta o sursa majora de hidrogen.

În reformarea catalitica se prelucreaza fractiuni petroliere usoare, fractia nafta sau alte fractiuni cu domenii similare de fierbere, în general amestecuri de hidrocarburi C6-C11.

Spre deosebire de procesele de cracare, în reformarea catalitica ponderea reactiilor de modificare a maselor moleculare este relativ mica, fata de cele care conduc la rearanjari structurale. Principalele reactii care au loc sunt:

- reactii de izomerizare

- reactii de ciclizare

- reactii de aromatizare

- reactii de izomerizare-aromatizare

Pe lânga aceste reactii utile, au loc o serie de reactii secundare de hidrocracare a alchenelor si naftenelor, hidrodezalchilarea aromatelor, reactii de cracare termica, a caror consecinta nedorita este formarea cocsului.

Reactia predominanta în reformarea catalitica este cea de aromatizare, asa cum reiese din analiza compozitiei materiei prime, respectiv a produsului de reformare, prezentate în tabelul 1.

Tab.1. Compozitia materiei prime si a produsului de reformare

Component Materie prima Produs de reformare

Alcani 45-55 30-50

Alchene 0-2 0

Naftene 30-40 5-10

Aromate 5-10 45-60

Cu exceptia reactiilor de izomerizare, care au un caracter slab exoterm (-4 kJ/mol), restul de reactii implicate preponderent în reformarea catalitica sunt de la moderat la puternic endoterme (+33÷205 kJ/mol), fiind favorizate din punct de vedere termodinamic de temperaturi ridicate. Cum majoritatea reactiilor se desfasoara cu marire de volum, vor fi favorizate de presiuni scazute. În figura 1 se prezinta efectul temperaturii si presiunii asupra conversiei ciclohexanului la benzen.

Fig.1. Influenta temperaturii si presiunii asupra aromatizarii ciclohexanului, fara adaos de hidrogen

În practica industriala, pentru a diminua formarea de cocs, are loc o recirculare a hidrogenului, ceea ce are un efect negativ asupra reactiilor de aromatizare, asa cum reiese din figura 2.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Reformare Catalitica.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
8.5/10 (2 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
6 pagini
Imagini extrase:
6 imagini
Nr cuvinte:
1 048 cuvinte
Nr caractere:
8 021 caractere
Marime:
28.86KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Laborator
Domeniu:
Chimie Generală
Predat:
la facultate
Materie:
Chimie Generală
Sus!