Determinarea variației vâscozității cu temperatură

Previzualizare laborator:

Cuprins laborator:

Teoria lucrarii: pag 3
Materiale necesare : pag 3
Procedeul experimental : pag 3
Surse de erori: pag 6
Bibliografie : pag 7

Extras din laborator:

Teoria lucrarii:

Vascozitatea unui lichid se ponte defini ca rezistenta la cur¬gerea acestuia datorita frecarii interioare. La deplasarea stratu¬rilor unui lichid, unele fata de altele, apare o frecare interioara specifica fiecarui lichid si caracterizata prin marimea fizica numita viscozitate.

Deosebim: vascozitatea dinamica sau absoluta, vascozitatea rela¬tiva, vascozitatea cinematica si vascozitatea conventionala.

Vascozitatea absoluta sau dinamica se masoara in sistemul CGS în unitati de masura aumita poise, dupa numele fizicianului Poiseuille. Marimea acestei unitati este viscozitatea unui lichid pentru ca¬re este necesara o forta de o dyna spre a deplasa cu viteza de 1 m/s, un element de suprafata 1 cm2, situat la distanta de 1 cm de alt element, avînd suprafata de 1cm2 si care ramane nemiscat.

Simbol :

Unitatea practica este de o suta ori mai mica si se numeste centipoise. Aceasta valoare este egala ca visconitatea apei la 20,2 C

Impartind valoarea viscozitatii dinamice a unui lichid la vascozitate dinamica a altui lichid (lichidul de referinta, apa) se ob¬tine viscozitatea relativa.

Raportul dintre vascozitatea dinamica a unui lichid si densi¬tatea lui, la aceiasi temperatura, reprezinta vascozitatea cinema¬tica a celuilalt lichid :

Descrierea aparatului:

Tubul de sticla are lun¬gimea de 25 cm si este montat într-o baie de sticla, ca¬re la rîndul ei este fixata pe un stativ de metal. La ce¬le doua extremitati, tubul este prevasut cu dopuri si capace. Pe tub sînt trase doua repere la distanta de cca. 10 cm între el.

Aparatul este prevazut cu o trusa de bile. De obicei patru bile metalice si doua de sticla, corespunzatoare u¬nui anumit domeniu de vascozitate si notate de la A la F.

Materiale necesare :

- vascozimetru Höppler

- apa distilata

- cronometru

Procedeul experimental :

Înainte de e face determinarea se cu¬rata cu atentie tubul de cadere, dopurile acestuia si bilele. Se umple tubul cu produsul de analizat, lasand un gol de circa 2cm pana la marginea superioara. Eventualele bule de aer se îndeparteaza cu o bagheta de sticla. Tubul este înconjurat de o baie circulara.

Se introduce bila aleasa, apoi tubul se închide la capatul su¬perior cu dopul respectiv. Se aduce lichidul la temperatura determina¬rii cu ajutorul baii de sticla cu apa, glicerina sau amestec de gli¬cerina si apa, care permite încalzirea si racirea tubului între 1 si 15o°C.

Se mentine la aceasta temperatura 15 minute.

Se întoarce tubul la 38o° prin slabirea surubului de fixare, lasand bila sa strabata tubul pana la capatul opus si apoi se readuce în pozitia initiala, facand bila sa parcurga drumul invers. Se cronometreaza timpul scurs de caderea bilei prin lichid, intre cele doua repere.

Vascozitatea se calculeaza dupa formula: , unde:

= densitatea bilei la temperatura de lucru (g/cm3)

=densitatea uleiului la temperatura de lucru (g/cm3)

= timpul deplasarii bilei bilei intre cele doua repere (s)

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Determinarea Variatiei Vascozitatii cu Temperatura.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
8.7/10 (3 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
7 pagini
Imagini extrase:
7 imagini
Nr cuvinte:
730 cuvinte
Nr caractere:
4 932 caractere
Marime:
21.68KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Laborator
Domeniu:
Chimie Generală
Predat:
la facultate
Materie:
Chimie Generală
Sus!