Determinarea Purității Caco3

Previzualizare laborator:

Extras din laborator:

Calciul avand numarul atomic 20 este dupa aluminiu cel mai raspandit metal din scoarta terestra, reprezentand 3, 4% din intraga masa a acesteia. Cea mai mare parte a calciului din scoarta terestra se gaseste sub forma de carbonat de calciu care este componentul principal al rocilor sedimentare. Carbonatul de calciu, CaCO3 apare in doua modificari cristaline: calcitul si aragonatul.

Calcitul este modificatia cea mai stabila si cea mai raspandita. Piatra de var (calcarul), este varietatea cea mai raspandita de CaCO3, alcatuind deseori masive muntoase. De obicei este impurificata cu argila. Piatra de var are multiple intrebuintari: la obtinerea varului, la fabricarea sodei si in industria metalurgica. De obicei este alba, dar apar si varietati colorate in roz, verde, rosu, cenusiu, negru, etc. Creta este o varietate amorfa de CaCO3 de origine animala, provenita aproape in intregimedin resturi de foramnifere si alte microorganisme marine. Metoda se bazeaza pe masurarea volumului de CO2, care se degaja in urma reactiei chimice dintre CaCO3 si un acid mineral: HCl Instalatia in care se realizeaza determinarea experimentala este prezentata in fig. 1 si este alcatuita din urmatoarele componente Vasul de reactie 1, constand dintr-un balon de sticla cu fundul rotund, avand capacitatea de 250 cm3 Dop special cu slif 2, prevazut cu 2 tuburi laterale.

Biureta gradata de 100 cm3 3, pentru HCl Un pahar berzelius de 800 cm3 5 Biureta gradata de 100 cm3 6, pentru masurarea volumului de CO2, prevazut cu un tub de cauciuc si un robinet Un tub de sticla indoit 8 Modu de lucru: In care: V0 = vol de gaz adus la conditii normale; V = vol. De gaz citit la biureta (6) in cm3; P = presiunea atmosferica citita la un barometru; P = presiunea vaporilor de apa la temperatura experimentului (in mm col. Hg); t = temperatura de lucru (in oC); Se afla masa intregului volum de gaz rezultat din proba de analizat. Se calculeaza apoi continutul CaCO3 din marmura analizata care se raporteaza la 100 g substanta.

in care: CaCO3 % = continutul de CaCO3 din 100 g marmura analizata; V0 = volumul de CO2 in conditii normale; 0, 001978 = masa unui cm3 de CO2 in grame; 44 = masa moleculara a CO2; a = masa probei de analizat in grame.

a = 0, 1 g. V = 17 cm3. P = 755 mm Hg.

p = 17, 54 mm Hg.

t = 20 oC.

...

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Determinarea Puritatii Caco3
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
7/10 (2 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
2 pagini
Imagini extrase:
2 imagini
Nr cuvinte:
589 cuvinte
Nr caractere:
3 084 caractere
Marime:
15.08KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Laborator
Domeniu:
Chimie Generală
Tag-uri:
puritate, substante
Predat:
la facultate
Materie:
Chimie Generală
Sus!