Determinarea potențialului standard de electrod

Previzualizare laborator:

Extras din laborator:

Principiul lucrarii Se defineste drept electrod sistemul electroneutru metal /solutie de electrolit. La limita de separare dintre metal si electrolit apare o diferenta de potential care poarta denumirea de potential de electrod si se noteaza cu litera Æ sau T .Potentialul de electrod depinde atat de natura metalului cat si de natura si concentratia solutiei de electrolit. Electrozii pot fi reversibili si ireversibili. Electrozii reversibili sunt caracterizati de reactii de echilibru la interfata metal /solutie de electrolit. Mecanismul aparitiei potentialului de electrod (de echilibru) se explica prin tendinta spontana a metalelor de a transite ioni in solutie si a ionilor metalici din solutie de a se depune pe metal. Metalele care trimit ioni pozitivi in solutie se incarca negativ, iar cele pe care se depun ionii metalici pozitivi din solutie se incarca pozitiv. Prin urmare, solutia ramane cu un exces de sarcini pozitive in primul caz si negative in cel de al doilea , iar la suprafata metal-solutie se formeaza un dublu strat electric.Conform conventiei Europene, cu care lucram, se atribuie electrodului M/solutie de electrolit polaritatea metalului.

Potentialul standard de electrod reprezinta potentialul de echilibru al sistemului metal-solutie de electrolit ce contine ionii sai cu activitatea egala cu unitatea (a=1) la temperatura de 250C si presiunea de 1 atm. Potentialul de electrod al unui metal este dat de relatia lui Nernst:

.............

unde R este constanta universala a gazelor (8,3166 J/mol K) T-temperatura absoluta F-numarul lui Faraday (96500 C), z-nr de electroni implicati in reactia de ionizare a metalului, iar a- activitatea ionilor metalului in solutie. Pentru a= 1, si potentialul de electrod devine egal cu potentialul standard.

Observații:

Textul Lucrarii

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Determinarea Potentialului Standard de Electrod.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
7.4/10 (5 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
2 pagini
Imagini extrase:
2 imagini
Nr cuvinte:
656 cuvinte
Nr caractere:
3 951 caractere
Marime:
20.23KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Laborator
Domeniu:
Chimie Generală
Predat:
la facultate
Materie:
Chimie Generală
Sus!