Determinarea conținutului de potasiu al unei probe prin spectometrie de emisie atomică în flacără

Previzualizare laborator:

Extras din laborator:

1.Determinarea continutului de potasiu al unei probe prin spectometrie de emisie atomica in flacara.

Principii toretice

Fenomenul de emisie a radiatiei este legat de tranzitiile intre diferitele stari enrgetice ale electronilor din straturile periferice ale atomului. Spectrul de emisie este obtinut prin trecerea probei in stare de vapori, cand atomii liberi poseda energia Eex, energie suplimentara, fata de energia care este caracteristica starii fundamentale E0. Revenirea la starea fundamentala se face prin cedarea excesului de energie sub forma de energie radianta:

hμ(????????????????????????)=Eex-E0=ΔE

μ(emisie)=????(????????)−????0ℎ

Liniile spectrului care corespund stranzitiei dintre primul nivel electronic excitat,E1 si nivelul fundamental E0 se numesc linii de rezonanta si au o importanta analitica deosebita deoarece probabilitatea de producere a acestei tranzitii este maxima si liniile se regasesc mereu in spectrul de emisie al unui element,fiind utile la identificarea acestuia. Itensitatea linilor

spectrale emise depinde de nr.de particule aflate in stare excitata, element si tipul de tranzitie si este data de expresia:

I=Ayℎ((????)????????????????????????????????- Ei/Kt

K=constanta inglobeaza probabilitatea de tranzitie AIJ, ponderile statistice gi respectiv gj , contanta lui Plank h si frecventa radiatiei emise ????;

Peste presiunea partiala a atomilor sub forma de vapori existenti in flacara;

T-temperatura flacarii;

Ei fiind energia nivelului pe care se afla atomii excitati.

Din expresia matematica a intensitatii radiatiei emise,se remarca dependenta acesteia de concentratia de atomi din proba(P), temperatura flacarii si de energia nivelului implicat in tranzitie (E1).

Fotometria in flacara face parte din spectometria de emisie atomica. Flacara fiind o sursa de energie joasa aceasta s-a folosit initial pentru determinarea matalelor alcaline si alcalino-pamantoasa. Perfectionarea instrumentatiei a permis insa extinderea metodei de analiza in flacara pentru un numar important de elemente(peste 40).

In cazul spectometriei de emisie atomica sursa de excitare este flacara unui gaz combustibil, in care se introduce proba sub forma de aerosol. In flacara are loc evaporarea solventului, vaporizarea solidului si disocierea sa in atomi(atomizarea probei de analizat), ulterior avand loc excitatea atomilor excitati

folosind energia termica disponibila. Energia disponibila pentru excitarea atomilor fiind ca,cele mai probabile tranzitii sunt cele care se produc intre nivelul energetic fundamental si primul nivel excitat. Radiatia emisa este o caracterista a atomilor prezenti in flacara, intensitatea ei fiind proportionala cu nr.de atomi excitati dupa a fost aratat anterior.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Determinarea continutului de potasiu al unei probe prin spectometrie de emisie atomica in flacara.pdf
Alte informații:
Tipuri fișiere:
pdf
Diacritice:
Nu
Nota:
7/10 (1 voturi)
Anul redactarii:
2020
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
10 pagini
Imagini extrase:
10 imagini
Nr cuvinte:
1 275 cuvinte
Nr caractere:
8 083 caractere
Marime:
274.51KB (arhivat)
Publicat de:
Maria S.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Laborator
Domeniu:
Chimie Generală
Predat:
Facultatea de Chimie Aplicata si Stiinta Materialelor , Universitatea Politehnica Bucuresti din Bucuresti
Specializare:
inginerie chimica
Materie:
Chimie Generală
An de studiu:
II
Nota primită:
Nota 10
Sus!