Determinarea Clorului Rezidual

Previzualizare laborator:

Extras din laborator:

Generalităţi: după contactul dintre clor şi apa de 30 minute, rămâne in apă un exces de clor care se numeşte clor rezidual.

Clorul rezidual se poate prezenta sub 2 forme şi anume: acid hipocloros sau hipoclorit care poartă denumirea de clor liber şi cloramină care se numeşte clor legat.

Aceste 2 forme ale clorului rezidual sunt importante deoarece actiunea şi stabilirea lor in app este diferită. Prezenţa clorului rezidual in apa supusă dezinfecţiei are o importanţă sanitară deosebită, indicând pe de o parte că s-a introdus o cantitate de clor suficientă pentru a asigura dezinfecţia, iar pe de altă parte indică integritatea reţelei de distribuţie a apei clorului rezidual liber este un indicator mai valoros decât cel legat deoarece este mult mai sensibil.

METODA CU METILORANJ

Principiul metodei: clorul molecular decolorează soluţia de metiloranj proporţional cu concentraţia sa.

Reactivi:

- metiloranj soluţie 0,46 ‰ Standardizarea soluţie de metiloranj se realizează astfel incât 1 ml metiloranj să fie decolorat de 0,1 Mg de clor;

- Metiloranj soluţia de lucru se obţine din soluţia de metiloranj amintită mai sus, diluată de 10 ori ; 1 ml din această soluţie este decolorată de 0,01 MgCl ;

- acid sulfuric soluţie 1:3

Modul de lucru:intr-un flacon Erlenmayer se introduc 100 ml apă de analizat şi se adaugă 0,5 ml acid sulfuric 1:3 Se titrează cu metiloranj soluţia de lucru până ce se obţine o coloraţie roz persistentă timp de 2 minute. Paralel se face şi o probă martor folosind apă bidistilată. Cantitatea de metiloranj folosită la proba martor se scade din cantitatea de metiloranj folosită la probă.

Calcul:

ml Cl liber/dm3= N/10

N= cantitatea de metiloranj folosită la titrare.

DETERMINAREA CLORURILOR DIN APA

Generalităţi: Clorurile din apă provin din sol sau in urma unei poluări de origine animală sau umană când concentraşia variază in timp.

Principiul metodei: ionul clor reacţionează cu azotul de argint in mediul neutru pentru a forma clorura de argint, insolubilă.

Sfârşitul reacţiei este indicat de cromatul de potasiu.

Clֿ + AgNO3 → AgCl + NO3ֿ

CrO4K2 + 2AgNO3 → CrO4Ag2 + 2KNO3

REACTIVI:

- azotat de argint, soluţie 0,02 N sau 0,1 N ;

- cromat de potasiu 10%

MODUL DE LUCRU:

Se iau 100 ml apă de analizat, se introduce intr-un flacon Erlnmayer, se adauga 1 ml cromat de potasiu şi se titrează cu azotat de argint 0,02 N ( daca conţinutul in cloruri este de sub 50 mg / l ), sau 0,1 N ( daca conţinutul de cloruri este peste 50 de mg / dm3 ) până ce culoarea virează de la galben-verziu la galben-brun.

Calcul:

mg Clֿ / dm3=(v•f•3,55/100) •1000

v = volumul azotatului de argint introduşi in probă la titrare ;

f = factorul soluţie de azotat de argint 3,55= echivalentul in MgClֿ al unui neazotat de argint, 0,1 N

DETERMINAREA ALCALINITATII APEI

Generalităţi: Alcalinitatea apei este dată de prezenţa bicarbonaţilor, carbonaţilor alcalini, alcalino-teroşi şi a hidroxizilor.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Determinarea Clorului Rezidual.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
7/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
4 pagini
Imagini extrase:
4 imagini
Nr cuvinte:
676 cuvinte
Nr caractere:
3 441 caractere
Marime:
5.14KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Laborator
Domeniu:
Chimie Generală
Predat:
la facultate
Materie:
Chimie Generală
Profesorului:
Igor Mihai
Sus!