Determinarea Entalpiei de Neutralizare

Previzualizare laborator:

Extras din laborator:

DETERMINAREA ENTALPIEI DE NEUTRALIZARE

Caldurile de reactie la presiune constanta Qp= H sunt chiar entalpiile de reactie Procesul chimic in care sistemul reactant cedeaza caldura mediului exterior se numesc reactii exoterme H< 0 iar cel in care sistemul absoarbe caldura din mediul exterior H>0 se numesc reactii endoterme.

Principiul lucrarii Caldura de neutralizare a unui acid cu o baza reprezinta cantitatea de caldura degajata la formarea unui mol de apa (H2O) dintr-un ion gram de protoni hidratati H3+O si un ion gram de grupe hidroxil OH.Pentru reactiile dintre acizii si bazele tari, in solutii apoase diluate, entalpia de neutralizare are aceeasi valoare, egala cu -13,7 kcal/mol, sau – 57,3kJ/mol la 18oC (291 K) si 1 atm, indiferent de natura acidului si a bazei.

Asadar, la neutralizarea acizilor tari cu baze tari in solutie apoasa se produce practic reactia de formare a unui mol de apa:

Aceasta deoarece acizii si bazele tari, fiind electroliti tari, sunt total disociati si prin urmare rectia de neutralizare se poate scrie ca o reactie ionica. De exemplu: (2)

in care, reducand termenii asemenea, rezulta ecuatia (l).

Cind acidul, baza sau ambele sunt electroliti slabi deci sunt partial disociati in solutie, entalpia de neutralizare este mai mica, datorita energiei consumate pentru disocierea lor.

Scopul lucrarii este determinarea entalpiei de neutralizare pentru urmatoarele reactii:

HCl + NaOH®NaCl + H2O (3)

H2SO4 +2NaOH®Na2SO4 + 2H2O (4)

HCl +NH4OH®NH4Cl + H2O (5)

Aparatura si substante: calorimetru, cilindri gradati, solutii de HCl 1N, H2SO4 1N, NaOH 0,5N si NH4OH 0,5N , termometru.

Aparatul cu ajutorul caruia se masoara efectele termice ale proceselor chimice si fizice in conditii adiabatice, se numeste calorimetru. In laboratoarele de chimie generala se va folosi drept sistem adiabat un pahar berzelius aflat intr-un vasul cilindric de protectie din polistiren care asigura izolarea temica. In paharul de sticla se introduc solutiile si termometrul iar agitarea mecanica se realizeaza miscand cu grija sistemul pentru uniformizarea temperaturii.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Determinarea entalpiei de neutralizare.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
7.3/10 (6 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
2 pagini
Imagini extrase:
2 imagini
Nr cuvinte:
593 cuvinte
Nr caractere:
3 524 caractere
Marime:
8.73KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Laborator
Domeniu:
Chimie Anorganică
Predat:
la facultate
Materie:
Chimie Anorganică
Sus!