Programare orientată pe obiecte

Previzualizare laborator:

Extras din laborator:

Utilizarea controalelor de tip lista

Controalele de tip lista sunt oferite sub patru forme: casete combinate, casete cu lista, arbori si controale lista. Fiecare tip de control este destinat unui anumit scop în programare. La adaugarea controalelor lista în cadrul casetelor de dialog este importanta selectarea proprietatilor de stil adecvate, deoarece acestea pot altera substantial atât aspectul cât si comportamentul controlului. De exemplu, selectia multipla poate fi permisa atât pentru casetele cu lista cât si pentru controalele lista, iar stilul Drop List pentru casetele combinate activeaza functionalitatea de caseta de editare, în timp ce stilul Dropdown o dezactiveaza.

Adaugarea casetelor combinate

Un control caseta combinata se numeste astfel deoarece reprezinta o combinatie de controale: o caseta de editare, o caseta cu lista si un buton. Casetele combinate se folosesc pentru a afisa o serie de optiuni, permitând selectarea uneia singure. Casetele combinate se disting între controalele de tip lista prin aceea ca elementul selectat este întotdeauna vizibil, fiind afisat în partea superioara a controlului.

Exista trei tipuri de caste combinate, asa cum o arata tabelul 1. Tipul unei casete combinate se stabileste în cadrul paginii Styles a castei de dialog Combo Box Properties.

În proiectul pe care-l vom crea, numit Lists, vom utiliza o caseta combinata pentru a permite selectarea unui director principal, care va fi apoi inspectat pentru a înscrie în celelalte controale din caseta de dialog informatii privind subdirectoarele si fisierele continute.

1. Deschideti caseta de dialog IDD_LISTS_DIALOG în cadrul editorului de resurse si înlaturati eticheta TODO.

2. Înlaturati butonul Cancel si modificati pozitia butonului OK, plasându-l în coltul dreapta jos al casetei de dialog.

3. Selectati pictograma etichetei statice de pe bara cu instrumente Controls, dupa care adaugati un control eticheta în partea superioara stânga a casetei de dialog. Introduceti Main Directory pe post de eticheta.

4. Selectati pictograma etichetei statice de pe bara cu instrumente Controls, dupa care adaugati un astfel de control în dreapta etichetei Main Directory. Introduceti IDC_MainDir în caseta combinata ID si extindeti lungimea casetei combinate pâna în marginea din dreapta a casetei de dialog.

5. Selectati pagina Styles si alegeti Drop List în cadrul casetei combinate Type.

La adaugarea unei casete combinate într-o caseta de dialog, optiunea Sort este selectata implicit. Aceasta înseamna ca elementele adaugate în caseta combinata vor fi afisate automat în ordine alfabetica. Pentru a inhiba acest comportament, selectati pagina Styles si deselectati optiunea Sort.

Odata adaugat controlul caseta combinata în cadrul casetei de dialog, apelati la Class Wizard pentru a atasa o variabila.

1. Apasati CTRL+W pentru a apela Class Wizard si selectati pagina Member Variables.

2. Selectati CListDlg din caseta combinata ClassName si IDC_MainDir din caseta cu lista Control Ids.

3. Efectuati un click pe butonul Add Variable. Asigurati-va ca în caseta combinata Category este selectat Control si în Variable Type este selectat CComboBox.

4. Introduceti m_cbMainDir în caseta Member Variable Name si apoi efectuati click pe OK.

Adaugarea controalelor arbore

Controlul arbore este unic prin aceea ca este singurul control orientat înspre afisarea de informatii ierarhice. Un control arbore este o structura stânga-dreapta. Un element din extremitatea stânga a arborelui se numeste nod radacina, iar un nod din extremitatea dreapta se numeste nod frunza, iar un nod aflat între o radacina si o frunza se numeste nod ramificatie. Afisarea de linii care s conecteze elementele poate fi stabilita prin intermediul stilurilor. În mod implicit, controalele arbore permit selectarea unui singur element la un moment dat. Daca doriti sa acordati utilizatorului posibilitatea de a selecta simultan mai multe elemente dintr-un arbore, veti fi nevoiti sa scrieti cod în acest sens.

În cadrul proiectului Listsi va fi utilizat un control arbore pentru a afisa fisierele dintr-un director în ordine alfabetica. Veti cea câte un nod radacina pentru fiecare litera din alfabet si apoi veti insera elemente corespunzatoare fisierelor dub nodul adecvat.

1. Deschideti caseta de dialog IDD_LISTS_DIALOG în cadrul editorului de resurse.

2. Adaugati un control eticheta statica, numit Files, pe post de titlu pentru controlul arbore.

3. Selectati pictograma controlului arbore de pe bara cu instrumente Controls, dupa care adaugati un control arbore în partea stânga a casetei de dialog. Introduceti IDC_filesTree în caseta combinata ID.

4. Selectati pagina Styles si validati optiunile Has Buttons, Has Lines si Lines at Root.

6. Apasati CTRL+W pentru a lansa Class Wizard si selectati pagina Member Variables.

5. Selectati CListDlg din caseta combinata ClassName si IDC_FilesTree din caseta cu lista Control Ids.

6. Efectuati un click pe butonul Add Variable. Asigurati-va ca în caseta combinata Category este selectat Control si în Variable Type este selectat CTreeCtrl.

7. Introduceti m_treeFiles în caseta Member Variable Name si apoi efectuati click pe OK.

Observații:

Programare Orientata pe Obiecte - Visual C++

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Laborator 1.doc
  • Laborator 10.doc
  • Laborator 2.doc
  • Laborator 3.doc
  • Laborator 4-5.doc
  • Laborator 6.doc
  • Laborator 7.doc
  • Laborator 8.doc
  • Laborator 9.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
9/10 (5 voturi)
Nr fișiere:
9 fisiere
Pagini (total):
57 pagini
Imagini extrase:
57 imagini
Nr cuvinte:
18 518 cuvinte
Nr caractere:
102 885 caractere
Marime:
196.24KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Laborator
Domeniu:
Calculatoare
Predat:
la facultate
Materie:
Calculatoare
Profesorului:
Rosca Valeriu
Sus!