Porturi Seriale și Paralele

Previzualizare laborator:

Extras din laborator:

Porturi seriale

Interfata seriala asincroma a fost proiectata ca un port de comunicatie de la sistem la sistem. Asincron se traduce prin faptul ca nu exista nici o sincronizare sau semnal de ceas, astfel incât caracterele pot fi transmise la orice interval de timp.

Fiecare caracter transmis prin intermediul unei conexiuni seriale este incadrat de un semnal standard de inceput si de sfarsit. Un singur bit 0, denumit bit de start, preceda fiecare caracter, informând sistemul receptor ca urmatorii 8 biti constituie un octet de date. Dupa fiecare caracter urmeaza unul sau doi biti de stop, semnalând terminarea caracterului transmis. La capatul receptor al liniei de comunicatie caracterele sunt recunoscute dupa semnalele de start si de stop, nu dupa momentul in care sosesc. Interfata asincrona, este orientata pe caracter si are o supraincarcare de aproximativ 20% pentru informatiile suplimentare necesare identificarii fiecarui caracter.

Termenul serial se refera la date transmise pe un singur fir, bitii plasându-se intr-o serie pe masura ce sunt transmisi. Acest tip de comunicatie este folosit de sistemul telefonic, deoarece asigura o linie de date in fiecare directie. Sunt disponibile porturi seriale suplimentare pentru PC de la mai multi producatori. Puteti gasi aceste porturi pe una dintre placile multifunctionale disponibile sau pe o placa având cel putin un port paralel.

FIG. 1 Conectorul de port serial cu 9 pini

FIG. 2 Conectorul de port serial cu 25 de pini

Aproape toate placile de baza moderne au incorporat un cip Super I/O, care furnizeaza placii de baza unul sau doua porturi seriale, facând sa nu mai fie necesara o placa de interfata suplimentara. Sistemele mai vechi au in mod normal porturile seriale pe o palca. Retineti ca si modemurile interne incorporeaza un port serial, ca parte a circuitului de modem.

Figura 1 prezinta conectorul standard cu 9 pini folosit de majoritatea porturilor seriale externe.

Figura 2 prezinta versiunea originala cu 25 de pini.

Porturile seriale se pot conecta la o gama larga de dispozitive, precum modemuri, plottere, imprimante, alte calculatoare, cititoare de cod de bare, cântare si circuite de control al dispozitivelor. In fond, oricare are nevoie de o conexiune bidirectionala la PC foloseste portul serial standard industrial Referance Standard 232 revizia C (RS-232C). Acest dispozitiv permite transferul de date intre dispozitive altfel incompatibile.

Specificatia oficiala recomanda un cablu de lungime maxima de 16 m. Factorul de limitare este capacitatea totala a cablului si a circuitelor de intrare de pe interfata. Capacitatea maxima indicata este de 2500 pF. Pentru a mari semnificativ lungimea maxima a cablului, la 168 m sau mai mult, exista cabluri cu capacitate mica. De asemenea exista amplificatoare de linie (amplificatoare / repetoare) cere extind si mai mult lungimea cablului.

Tabelele 1, 2, si 3 prezinta semnalele conectoarelor de port serial cu 9 pini (tip AT), cu 25 de pini si ale adaptorului de cablu serial de la 9 la 25 de pini.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Porturi Seriale si Paralele.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
9/10 (2 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
4 pagini
Imagini extrase:
4 imagini
Nr cuvinte:
996 cuvinte
Nr caractere:
5 557 caractere
Marime:
13.91KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Laborator
Domeniu:
Calculatoare
Predat:
la facultate
Materie:
Calculatoare
Sus!