Plăcile de Circuite ale unui PC

Previzualizare laborator:

Extras din laborator:

SCOPUL LUCRARII: studierea părţilor componente ale calcu¬la¬torului, aspectelor fizice ale plăcilor de bază şi plăcilor de extensie, gazde ale circuitelor electrice dintr-un PC.

Asam¬bla¬rea unui PC.

Schema-bloc:

Fig.1.Schema Bloc

Componentele principale ale unui calculator personal

Partea HARDWARE a unui calculator personal cuprinde:

• unitatea centrala;

• monitorul;

• tastatura.

Butonul de pornire al unitatii centrale se gaseste de obicei pe panoul frontal.Pornirea este indicata de aprinderea unui LED langa butonul de pornire.Butonul de pornire al monitorului se gaseste de obicei in partea din fata a monitorului.Porinrea e indicata de aprindrea uni LED langa butonul de pornire.

Ordinea de pornire este:

1. monitorul;

2. unitatea centrala.

Ordinea de inchidere este:

1. unitatea centrala;

2. monitorul.

Monitorul(Display) -dispozitivul cu ajutorul caruia un PC poate prezenta utilizatorului informatii in forma de text sau grafica si este bazat pe un tub catodic sau cristale lichide (LCD).

Tastatura -dispozitivul la introducerea informatiilor ’’in’’ calculator fiind mijlocul principal de dialog al omului cu calculatorul.Orice apasare si eliberare rapida a unei taste provoaca afisarea pe ecranul monitorului a caracterului scris pe aceasta.O tasta mentinuta apasata provoaca afisarea repetata a caracterului pe ecranul monitorului.

Unitatea Centrala (UC) -este de fapt ’’creierul’’ care coordoneaza intreaga activitate a unui calculator personal.De aici se solicita informatii pe care uitilizatorul le va introduce de la tastatura sau se afiseaza rezultate pe monitor.Tot in unitatea centrala sunt realizate prelucrarile de date prin executarea unui program.Importanta deosebita a unitatii centrale e evidenta,asadar este usor de inteles de ce caracteristicile principale ale unui calculator personal sunt alte de caracteristicile si parametrii de functionare ai unitatii centrale.

Unitatea de memorie (UM) –este montata pe placa de baza a calculatorului si desemneaza componentele de stocare temporara a datelor imediat necesare microprocesorului.Viteza sa de lucru este comparabila cu a microprocesorului.Este alcatuita dintr-un numar mare de celule de memorare,fiecare celula putand memora un bit de informatie.

Din punctul de vedere al mentinerii informatiei stocate,memoria interna se clasifica in:

• Memoria ROM (Read Only Memory),care nu-si pierde continutul la incetarea trecerii curentului electric,dar nici nu poate fi modificata prin programele utilizatorului.

• Memoria RAM (Random Access Memory),care isi pierde continultul la incetarea alimentarii cu curent electric.

Memoria ROM are capacitatea redusa is este folosita opentru a retine informatiile absolute importante despre configuratia calculatorului is functiile de baza din comunicarea acestuia (BIOS-Basic Input Output System).

Memoria RAM este utilizata pentru a stoca programele is datele in timpul unei sesiuni de lucru.

Transferul de date intre memorie si microprocesor se realizeaza pe grupele de cate 8 biti.Un grup 8 biti se numeste octet sau byte.Primul octet fizic are asociat numarul 0.aceste numere reprezinta adresele octetilor in memorie.Octetul este unitatea adresabila in cadrul transferului de date.

Observații:

Ministerul Educaţiei al Republicii Moldova

Facultatea Calculatoare Informatică şi Microelectronică

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Placile de Circuite ale unui PC.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Nota:
7/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
14 pagini
Imagini extrase:
14 imagini
Nr cuvinte:
4 462 cuvinte
Nr caractere:
24 615 caractere
Marime:
815.35KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Laborator
Domeniu:
Calculatoare
Predat:
la facultate
Materie:
Calculatoare
Sus!