Memorii RAM ROM CACHE

Previzualizare laborator:

Extras din laborator:

Memoria constituie unul din elementele de baza ale structurii unui sistem de calcul, rolul sau fiind de a retine date ale programului care se prelucreaza.

La inceputul calculatoarelor memoria era putina si era nevoie de multa inventivitate din partea programatorilor pentru a o folosi eficient. Tehnica a evoluat, si memoria din sistemele de astazi este diversa si suficienta. Din punct de vedere tehnologic insa exista doua tipuri de memorie:

- Memorie RAM

- Memorie ROM

Memoria RAM - Random Access Memory este memoria volatila a sistemului sau memoria de lucru. Aceasta poate fi citita si scrisa, iar la intreruperea tensiunii electrice informatiile continute dispar. Memoria RAM este folosita pentru executarea programelor, inregistrarea temporara a datelor si instructiunilor. Datele pot fi accesate in orice ordine si cu o viteza mare de unde si numele de random.

Informatia elementara care se memoreaza este o informatie binara, putand deci lua valoarea 0 sau 1, iar circuitul fizic elementar care poate memora aceasta informatie se numeste bistabil (are doua stari stabile: 0 sau 1).

O prima forma de implementare fizica este memoria RAM de tip static sau SRAM (Static RAM), numita astfel deoarece informatia odata inscrisa se pastreaza nealterata pana eventual la oprirea calculatorului, cand se pierde. Bistabilii de tip SRAM sunt alcatuiti din doi tranzistori.

Folosind o tehnologie diferita, s-a reusit ca pentru o celula de memorie sa se foloseasca un singur tranzistor (deci densitatea de informatie memorata va fi dubla fata de cea anterioara), obtinandu-se un tip de memorie numit dinamic sau DRAM (Dynamic RAM). Acesti tranzistori tind sa-si piarda sarcina electrica pe care o inmagazineaza (deci informatia memorata in ultima instanta) si atunci este nevoie de o operatie de reimprospatare periodica (refresh), care se realizeaza cu ajutorul unor circuite concepute in acest scop (in general la fiecare 2 ms). Memoria de tip DRAM este considerabil mai lenta decat cea SRAM, dar are o densitate de integrare mai mare (acelasi numar de celule de memorie ocupa mai putin spatiu) si este mai ieftina, motiv pentru care este folosita pe scara larga in sistemele de calcul.

Evolutia memoriei RAM precum si diverse modele de memorie RAM sunt prezentate in continuare si in imagine:

Bibliografie:

http://en.wikipedia.org/wiki/Image:RAM_n.jpg

http://en.wikipedia.org/wiki/Read-only_memory

http://en.wikipedia.org/wiki/Random_access_memory

http://en.wikipedia.org/wiki/Cache

http://thor.info.uaic.ro/~rvlad/arh-pu.doc

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Memorii RAM ROM CACHE.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
9/10 (6 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
3 pagini
Imagini extrase:
3 imagini
Nr cuvinte:
1 536 cuvinte
Nr caractere:
7 653 caractere
Marime:
121.15KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Laborator
Domeniu:
Calculatoare
Tag-uri:
memorie, sisteme de calcul, spatiu
Predat:
la facultate
Materie:
Calculatoare
Profesorului:
Bogdan Crainicu
Sus!