Laborator SIPC 1

Previzualizare laborator:

Extras din laborator:

1. Descrierea protocolului HTTP

Protocolul de transport al hiper-textelor HTTP (Hyper-Text Transport Protocol) este un protocol bazat pe stiva de protocoale TCP/IP,

Protocolul HTTP este un protocol sigur, de tip cerere/raspuns, comunicatiile decurgind peste conexiunile TCP/IP, portul standard de acces fiind portul 80. [1]. Protocolul http este protocolul de tip cerere-răspuns.

1.1. Metodele protocolului http

Principalele metode ale protocolului sunt :

a) „OPTIONS” – Reprezintă cerere de informaţie despre opţiunile de conectare posibile în cadrul lanţului de cereri/răspunsuri. Această metodă permite clientului să identifice opţiunile sau cerinţele legate de resursă, sau posibilităţile serverului.

b) „GET” – permite obţinerea informaţiei (în formă de obiect) identificată de URI-ul cerut. Dacă URI-ul cerut reprezintă un proces care produce date, atunci în calitate de răspuns vor fi datele produse de proces.

c) „HEAD” – metoda HEAD e identică cu metoda GET cu diferenţa că răspunsul nu conţine corpul mesajului (message-body);

d) „POST” – metoda post se foloseşte pentru transmiterea datelor către server. Se aseamănă cu metoda GET, cu diferenţa că datele se conţin în corpul mesajului.

e) „PUT” – cererile cu metoda PUT, care conţin obiect, se salvează pe adresa indicată de URI (Request-URI). Dacă Request-URI se adresează la obiect existent, obiectul din corpul mesajului prezintă versiunea modificată a celui existent pe server.

f) „DELETE” – cere serverului să fie ştergerea resursei indicate de Request-URI. E imposibil garantarea execuţiei acestei cereri, chiar dacă de la server vine un mesaj afirmativ. [2]

2. Crearea clientului HTTP

În cadrul acestei lucrări de laborator va fi elaborată o aplicaţie de tip client HTTP. Un client este o aplicaţie care cere careva servicii de la server. Serverul o aplicaţie care de obicei se află pe alt calculator şi oferă servicii clienţilor.

2.1 Analiza sistemului

Deoarece aplicaţia este de tip client HTTP ea trebuie să posede următoarele caracteristici:

a) posibilitatea conectării la server

b) transmiterea cererilor către server

c) primirea răspunsurilor de la server

Modul de interacţiune dintre client şi server este prezentat în figura 1

Figura 1. Interacţiunea dintre client şi server

2.2 Crearea aplicaţiei

Pentru realizarea lucrării a fost limbajul C# şi IDE-ul MS Visual Studio 2008. Decizia dată a fost luată din considerentele că acest limbaj împreună IDE-ul ales oferă o gamă largă de clase şi un mediu vizual prietenos, care permite crearea rapidă a aplicaţiilor.

Pentru crearea conexiunelor de tip HTTP, MS Visual Studio 2008 oferă clasele HttpWebRequest şi HttpWebResponse din biblioteca System.Net. Cu ajutorul primei clase se crează şi se transmite o cerere către server. Cea dea doua clasă primeşte răspunsul de la server. Deasemenia aplicaţia va utiliza biblioteca System.IO pentru a putea opera cu fluxuri de date (stream-uri).

Observații:

Laborator la SIPC HTTP client

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Laborator SIPC 1.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
9 pagini
Imagini extrase:
9 imagini
Nr cuvinte:
1 292 cuvinte
Nr caractere:
8 152 caractere
Marime:
176.44KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Laborator
Domeniu:
Calculatoare
Predat:
la facultate
Materie:
Calculatoare
Profesorului:
Ciorba Dumitru Magistru IT
Sus!