Echipamente de Rețea și Interconectarea Lor

Previzualizare laborator:

Extras din laborator:

Scopul lucrării : obţinerea deprinderilor de operare cu echipament de reţea, destinaţia dispozitivelor în cadrul reţelei şi metodele de interconectare a dispozitivelor utilizate în cadrul reţelelor de comunicaţie.

1.1 Noţiuni teoretice

Putem numi reţea două sau mai multe calculatoare, sau alte echipamente terminale, interconectate între ele prin mediu de transmisie, şi posibile noduri de comutare, repetare sau rutare a datelor.

Mediu de transmisie ne arată calea de transmitere a datelor, care poate fi: cablu (semnal electric), eter (unde radio) şi fibra optică (semnal optic).

Este numit calculator sau echipament terminal dispozitivul care este utilizat nemijlocit ca emiţător sau receptor de date, şi pentru realizarea comunicării este dotat cu placa de reţea care efectuează recepţia sau transmiterea datelor.

Placa de reţea, este componenta hardware a calculatorului care asigură conectarea calculatorului în reţea. Este interfaţa fizică dintre calculator şi mediul de transmisie, motiv pentru care se mai numeşte şi adaptor de reţea.

Repetorul (hub) în cadrul reţelei are destinaţia de a primi datele de intrare în unul din porturile sale, retransmiterea lor pe restul porturilor existente şi regenerarea semnalelor electrice.

Comutatorul (switch) reprezintă un dispozitiv „inteligent”, care are la bază destinaţia unui hub, dar poate lua decizii despre retransmiterea cadrelor doar spre ieşirea la care poate fi conectat destinatarul, astfel minimizând cantitatea datelor ce circulă în cadrul reţelei.

Router se numeşte dispozitivul care analizează pachetele, şi în rezultat ia decizia despre calea optimă spre destinatar, direcţia de transmitere, tipul de date, etc. În cadrul reţelelor medii şi mari router – ul este cel mai important dispozitiv, care ia decizii şi optimizează traficul în cadrul reţelei.

a. Hub b. Switch c. Router

Figura 1.1 Reprezentarea grafică a dispozitivelor de reţea.

În cadrul lucrărilor de laborator vom utiliza cablu torsadat, care este prezentat în figura 1.2.a şi conectoare de tip RJ-45 (figura 1.2.b).

a) b)

Fig.1.2 a) Cablu UTP, b) Conector RJ-45

Conectorul este construit în baza standardului TIA/EIA-568-A şi TIA/EIA-568-B (tabelul 1.1) din industria telefonică, standard care precizează care fir trebuie să fie conectat pe un anumit pin al conectorului.

Tabelul 1.1

Pin Funcţie Culoare – T568A Culoare – T568B

1 Transmisie Alb-Verde Alb-Portocaliu

2 Transmisie Verde Portocaliu

3 Recepţie Alb-Portocaliu Alb-Verde

4 Nefolosit Albastru Albastru

5 Nefolosit Alb-Albastru Alb-Albastru

6 Recepţie Portocaliu Verde

7 Nefolosit Alb-Maro Alb-Maro

8 Nefolosit Maro Maro

Standardul TIA/EIA-568-A si tandardul TIA/EIA-568-B

Pentru interconectarea dispozitivelor de reţea, în cadrul lucrărilor de laborator, vor fi utilizate ambele standarde, în dependenţă de tipul dispozitivelor interconectate. Astfel vom defini două tipuri de cabluri pentru interconectarea dispozitivelor:

1. cablu direct – la fiecare capăt al cablului firele sunt amplasate în acelaşi pin al conectorului, sau cu alte cuvinte: la ambele capete cablul este mufat utilizînd acelaşi standard de mufare(TIA/EIA-568-A/B);

2. cablu încrucişat (cross cablu) – la unul din capete cablul este mufat după standardul TIA/EIA-568-A, iar la celalalt este mufat după TIA/EIA-568-B, astfel realizînd încrucişarea perechilor.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Echipamente de Retea si Interconectarea Lor.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
7/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
5 pagini
Imagini extrase:
5 imagini
Nr cuvinte:
1 124 cuvinte
Nr caractere:
6 694 caractere
Marime:
400.58KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Laborator
Domeniu:
Calculatoare
Predat:
la facultate
Materie:
Calculatoare
Profesorului:
Pocotilenco V.
Sus!