Algoritmii cu Cheie Publica, Simetrici. Algoritmul Blowfish

Previzualizare laborator:

Extras din laborator:

1. Algoritmii cu Cheie Publica

Algoritmii cu cheie publica folosesc chei diferite pentru criptare si decriptare iar cheia de decriptare nu poate fi (practic) derivata din cheia de criptare. Algoritmii cu cheie publica sunt importanti pentru ca pot fi folositi pentru transmiterea cheilor de criptare sau alte date în mod sigur chiar daca cele doua parti nu pot sa fie de acord cu cheia secreta. Toate metodele sunt relativ lente si sunt folosite de obicei pentru a cripta cheile (generate aleator) care sunt apoi folosite pentru a cripta datele folosind un cifru simetric:

• RSA (Rivest-Shamir-Adelman) este cel mai cunoscut algoritm de criptare folosind chei publice. Poate fi folosit de asemenea pentru criptare de date cât si pentru logare (criptare parole etc.). Este considerat a fi sigur (greu de decriptat) când cheile au o marime suficienta (512 biti înseamna nesigur, 768 biti înseamna siguranta moderata si 1024 biti inseamna siguranta buna). Securitatea RSA-ului se bazeaza pe dificultatea de a factoriza întregi mari. RSA este acum cel mai important algoritm cu cheie publica. Este patentat în Statele Unite si gratis oriunde în lume.

• Diffie-Hellman este la fel un algoritm care foloseste cheia publica pentru trimiterea de chei. La fel ca RSA este considerat a fi sigur (greu de decriptat) când cheile au o marime suficienta. Securitatea acestui algoritm se bazeaza pe dificultatea problemei logaritmilor discreti (care se crede ca este echivalenta ca operatii cu factorizarea întregilor mari). Exista de asemenea un asa cunoscut "timing attack" prin care algoritmul poate fi spart în urma unor cautari dar care dureaza foarte mult.

• Sistemele cu cheie publica bazate pe curbele eliptice nu au prea fost foosite datorita faptului ca timpul consumat pentru executie este foarte mare, dar au devenit mai cunoscute cu aparitia calculatoarelor mai rapide. Algoritmul este considerat sigur dar nu poate fi asa de bine urmarit ca RSA-ul de exemplu.

• DSS (Digital Signature Standard). Design-ul lui nu a fost facut public si multi oameni au avut probleme folosindu-l.

• ElGamal public key cryptosystem. Bazat de asemenea pe problema algoritmilor discreti.

2. Algoritmi cu cheie secreta (algoritmi simetrici)

Acesti algoritmi folosesc aceeasi cheie si pentru criptare si pentru decriptare de aceea li se mai spun si algoritmi simetrici.

• IDEA (International Data Encryption Algorithm) este un algoritm dezvoltat la ETH Zurich în Elvetia. Foloseste o cheie de 128 de biti si este considerat a fi sigur. Este unul dintre cei mai buni algoritmi publici cunoscuti. Este un algoritm destul de nou si nici o spargere a lui nu a fost publicata pâna acum.

• RC4 este un cifru dezvoltat de RSA Data Security Inc. Algoritmul este foarte rapid dar securitatea sa nu este foarte bine cunoscuta dar nici spargerea lui nu pare a fi foarte usoara.

• SAFER este un algoritm dezvoltat de J. L. Massey (unul din creatorii lui IDEA). Sunt cunoscute doua variante una pe 64 de biti si una pe 128.

Observații:

Universitatea Tehnică a Moldovei

Facultatea Radioelectronică şi Telecomunicaţii

Catedra Telecomunicaţii

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Algoritmii cu Cheie Publica, Simetrici. Algoritmul Blowfish.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
7/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
7 pagini
Imagini extrase:
7 imagini
Nr cuvinte:
1 636 cuvinte
Nr caractere:
8 847 caractere
Marime:
98.87KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Laborator
Domeniu:
Calculatoare
Predat:
la facultate
Materie:
Calculatoare
Profesorului:
Ciobanu Mihai
Sus!