Evoluția Cursului Leului Moldovenesc în Raport cu Dolarul American în Perioada Semestrului I

Previzualizare laborator:

Cuprins laborator:

NOTĂ INTRODUCTIVĂ.3
1.CURSUL VALUTAR: CONCEPT, FACTORI.4
2.TENDINŢE IN EVOLUŢIA CURSULUI VALUTAR AL DOLARULUI AMERICAN IN RAPORT CU LEUL MOLDOVENESC SI FACTORII ACESTORA.5
INCHEIERE.8
BIBLIOGRAFIE.9

Extras din laborator:

NOTĂ INTRODUCTIVĂ

Actualitatea temei de cercetare Evolutia cursului leului moldovenesc in raport cu dolarul american in perioada semestrului I al an. 2009, prin actualitatea acestei teme urmarim cum prin evolutia USD se depreciaza moneda nationala, care, sunt factorii ce favorizeaza acest lucru, si care pot fi masurile de atenuare a deprecierii leului.

Scopul cercetarii consta in analiza cursului dolarului American si cum a evoluat de la inceputul anului 2009 pina in prezent. Este efectuata analiza cursului valutar intre moneda mationala si dolarul american, fiind prezentata in diverse diagrame.

Sarcinele referatului reprezinta investigatiile efectuate referitor la evolutia cursului USD. Sarcinele referatului permite elaborarea unor recomandari, a unor masuri referitoare la prevenirea si atenuarea deprecierii leului moldovenesc.

Obiectul cercetarii cuprinde sistemul bancar al Republicii Moldova, inclusiv Banca Nationala a Moldovei si bancile comerciale.

Subiectul cercetarii reprezinta aspectele cursului valutar , organizarea lui, factorii de influenta si caile de prevenire ale unei instabilitati in cadrul cursului valutar.

Metodologia de cercetare aplicata in lucrare are la baza utilizarea metodelor stiintifice de cercetare, cum sunt: analiza economica, metoda statistica, metoda grafica, metoda sintezei si metoda comparatiei.

Baza informationala a cercetarii o constituie rapoartele si publicatiile institutiilor, publicatiile si datele statistice furnizate de Banca Nationala a Moldovei, Biroul National de Statistica al Republicii, precum si alte publicatii de ordin juridic si statistic ce tin de subiectul de cercetare.

Structura referatului Referatul cuprinde doua capitole, cu titlurile respective:

„Cursul valutar : concept , factori ”

“Tendinţe în evoluţia cursului valutar al leului moldovenesc în raport cu dolarul american şi factorii acestora ”

In primul compartiment este analizat aspecte teoretice, referitoare la cursul valutar, concept , si factorii care influentiaza asupra cursului valutar. În cadrul compartimentului doi în baza cifrelor reale se vor efectua analizele necesare, evocând, în final, concluziile asupra obiectului cercetat.

1. CURSUL VALUTAR: CONCEPT, FACTORI

Schimburile economice internaţionale fiind exprimate în valută presupun

cunoaşterea cursului valutar şi a factorilor ce exercită influenţă asupra lui.

Cursul valutar reprezintă raportul valoric dintre moneda unei ţări şi moneda altei ţări sau preţul unei valute exprimat în altă valută. Într-o altă formulare cursul valutei

exprimă preţul la care o monedă naţională se schimbă cu altă monedă .Raportul de

schimb dintre valute are un caracter sintetic, deoarece permite compararea produsului intern brut, a preţurilor, a salariilor şi a productivităţii muncii.

Cursul de schimb al valutei se formează în mod diferit în funcţie de anumiţi

factori şi de perioada de timp:

a)Cursul valutar poate fi stabilit în mod convenţional de autoritatea monetară a unei ţări.

b)Cursul valutar se formează prin confruntarea cererii şi a ofertei de valută pe piaţa valutară.

c)Cursul valutar se calculează în funcţie de raporturile a două monede faţă de o altă moneda.

d)Cursul valutar se poate determina pornind de la puterea de cumpărare a unei monede care se raportează la puterea de cumpărare a altei monede .

Factori care influenţează asupra cursului valutar

Raportul de schimb dintre valute este o variabilă care depinde de factori interni şi externi. Din punct de vedere al naturii lor factorii care influenţează asupra cursul de schimb pot fi economici, monetari, financiari şi psihologici .

1)Unul din factorii cei mai importanţi care influenţează asupra cursului valutar îl constituie situaţia balanţei de plăţi. Echilibrul balanţei de plăţi externe este dependent de valoarea exporturilor şi a importurilor, de gradul de eficienţă şi competitivitate al produselor, de nivelul preţurilor, de serviciile internaţionale şi de conjunctura de pe pieţele internaţionale.

2) Raportul dintre cererea şi oferta de valută exercită influenţă asupra cursului valutar. Cererea de valută depinde de valoarea importurilor, de serviciile internaţionale necesare de termenele de rambursare a creditelor, de nivelul dobânzilor şi de ieşirile de capitaluri. Oferta de valută este determinată de exportul de mărfuri, de încasările din servicii internaţionale, încasările din rambursări de credite şi dobânzi şi de intrările de capital.

3) Creşterea masei monetare în circulaţie contribuie la deprecierea valutei, iar măsurile de reducere a masei monetare determină aprecierea monedei;

Observații:

Evolutia cursului leului moldovenesc in raport cu dolarul american in perioada semestrului I al an. 2009, prin actualitatea acestei teme urmarim cum prin evolutia USD se depreciaza moneda nationala, care, sunt factorii ce favorizeaza acest lucru, si care pot fi masurile de atenuare a deprecierii leului.

A fost sustinuta in cadrul ASEM

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Evolutia Cursului Leului Moldovenesc in Raport cu Dolarul American in Perioada Semestrului I.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
8.5/10 (4 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
9 pagini
Imagini extrase:
9 imagini
Nr cuvinte:
1 851 cuvinte
Nr caractere:
11 094 caractere
Marime:
30.93KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Laborator
Domeniu:
Bănci
Predat:
la facultate
Materie:
Bănci
Profesorului:
Berdila ana
Sus!