Transmisii de date

Extras din laborator:

Studiul comunicatiei prin interfata seriala RS-232

Porturile principale de comunicatie din orice PC sunt cele seriale si cele paralele. Porturile seriale sunt folosite in primul rand pentru dispozitivele care trebuie sa comunice bidirectional cu sistemul (modem, mouse, scanner). Porturile paralele se folosesc in primul rand pentru imprimante si functioneaza in mod normal ca porturi unidirectionale, desi cateodata pot fi folosite si bidirectional. Exista programe de comunicatie ce fac transferuri rapide intre sisteme PC folosind porturile seriale sau paralele.

Interfata seriala asincrona este dispozitivul de baza in comunicatia dintre sisteme. Se numeste asincrona pentru ca nu exista nici un semnal de sincronizare sau de ceas, astfel incat caracterele pot fi trimise la orice interval de timp, ca atunci cand datele sunt introduse de la tastatura. Atributul serial se refera la datele trimise pe o linie, bitii succedandu-se in serie, pe masura ce sunt trimisi. Interfata asincrona este orientata pe carcater si are un surplus de date de 20%, date corespunzatoare informatiilor suplimentare necesare identificarii fiecarui caracter.

Fiecare caracter este incadrat de un semnal de start si unul de stop. Un bit de 0, numit bit de start, precede fiecare caracter, pentru a anunta sistemul receptor ca urmatorii 8 biti constituie un octet de date. Caracterul este urmat de 1 sau 2 biti de stop, care anunta terminarea transmiterii lui. La receptie caracterele sunt recunoscute dupa semnalele de start si de stop, nu dupa temporizarea sosirii lor.

Porturile seriale se afla, de obicei, pe placi multifunctionale, alaturi de unul sau mai multe porturi paralele. Ele pot fi conectate la o diversitate de dispozitive, ca de exemplu: modemuri, plottere, imprimante, alte calculatoare, cititoare de coduri bara etc. In general, orice dispozitiv care necesita o conexiune bidirectionala cu un PC foloseste portul serial cu norma RS-232C (Reference Standard232, versiunea C). Acesta permite transferul de date intre dispozitive altmiteri incompatibile.

Specificatiile electrice pentru RS-232C precizeaza ca tensiunea negativa sub -3 volti (-12V,-3V) se reprezinta prin 1 binar si o tensiune mai mare de +3 volti (3V,12V) este un 0 binar. Sunt permise viteze de transfer al datelor de pana la 20 Kbps si cabluri de lungimi pana la 15 metri.

"Inima" oricarui port serial este receptorul/transmitatorul asincron universal UART(Universal Asynchronous Receiver/Transmitter). Acest circuit controleaza conversia datelor paralele din PC in format serial si conversia datelor seriale de pe linie in formatul paralel al calculatorului.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Cap6_TD_v3.ppt
  • Cap6_TD_v2.ppt
  • Cap6_TD.ppt
  • Cap52_TD.ppt
  • Cap51_TD.ppt
  • Cap4.ppt
  • Cap4.htm
  • cap3.ppt
  • cap2_2.ppt
  • cap1.ppt
Alte informații:
Tipuri fișiere:
ppt, htm
Nota:
8/10 (5 voturi)
Nr fișiere:
10 fisiere
Pagini (total):
168 pagini
Marime:
3.05MB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Laborator
Domeniu:
Automatică
Predat:
la facultate
Materie:
Automatică
Profesorului:
Georgian Vasile
Sus!