Exploatarea Montarea Ajustarea și Repararea Utilajului Electrotehnic

Previzualizare laborator:

Extras din laborator:

TEMA: DESERVIREA TEHNICA SI REPARAREA INSTALATIILOR DE ILUMINAT.CONTROLUL APARATELOR DE MASURAT

Sistemele de iluminat constituie ansamblul format din elementele luminotehnice (lămpi şi corpuri de iluminat), arhitecturale (pereţi, tavan) şi tehnologice (puncte de lucru, destinaţie, sarcini vizuale, echipamente ale altor instalaţii, etc) ale unei incăperi cu rolul de a asigura, cel puţin,condiţiile de confort luminos in conformitate cu destinaţia şi activităţile importante din incăpere.

In toate incăperile (de lucru, de depozitare, de trecere, etc) se prevăd sisteme de iluminat normal adecvate.

Sistemele de iluminat de siguranţă se prevăd in conformitate cu recomandările din Normativul I-7.

Sistemul pentru iluminatul artificial normal dintr-o incăpere se proiectează in concordanţă cu sistemul de iluminat natural al acesteia pentru utilizarea lor in paralel (in completare) cat mai mult timp din durata zilei.

Instalaţiile de iluminat se concep astfel incat să poată realiza:

- iluminatul sectorizat astfel incat acesta să poată funcţiona in completarea iluminatului natural (iluminat integrat);

- variaţia fluxului luminos pentru obţinerea unui nivel de iluminare corespunzător tipului de activitate, atunci cand in incăpere se desfăşoară mai multe feluri de activităţi ce necesită niveluri de iluminare diferite;

- economisirea energiei electrice prin utilizarea iluminatului integrat, fără a diminua condiţiile cantitative şi calitative corespunzătoare mediului

luminos din incăpere;

- mobilitate in modificarea poziţiilor de amplasare a corpurilor de iluminat, ori de cate ori se schimbă destinaţia incăperii sau sarcina vizuală.

Instalaţiile aferente sistemelor de iluminat se proiectează astfel incat să se asigure respectarea cerinţelor de calitate prevăzute de L10/1995.

Sistemele de prindere ale corpurilor de iluminat se dimensionează astfel incat să poată susţine o masă de 5 ori mai mare decat cea a corpului (sau corpurilor atunci cand acestea sunt montate in baterii de corpuri) dar nu mai puţin de 10 kg (pentru fiecare corp).

Sistemele de acţionare se dimensionează astfel incat la deconectare arcul electric să fie rupt in siguranţă.

Sistemele de protecţie la supra sarcină şi scurtcircuit se dimensionează astfel incat să ofere siguranţă in funcţionare: stabilitate termică şi selectivitate in protecţie.

Inălţimea de montaj a corpurilor de iluminat montate la plafon (sau pe elemente de construcţie orizontale) este mai mare de 2,5m. Fac excepţie corpurile de iluminat montate in clădirile de locuit,distanta de la pardoseala la planul limita inferior al corpurilor de iluminat

Corpurile de iluminat montate pe elementele de construcţie verticale (pereţi, stalpi) se pot monta la orice cotă. Dacă au corpul metalic şi sunt montate sub 2,5 m, se leagă la nulul de protecţie (PE) şi vor fi de clasa II de protecţie.

Tijele sau alte sisteme de suspendare se aleg astfel incat corpurile de iluminat să rămană fixe in planul de montare. Să nu oscileze in condiţii normale de funcţionare.

Conductorul de fază necesar alimentării corpului de iluminat trece obligatoriu prin intreruptor sau intreruptoare după caz.

Corpurile de iluminat şi sistemele de iluminat aferente se aleg cu gradul de protecţie adecvat mediului in care se montează.

Pe circuitele de alimentare ale corpurilor de iluminat se prevăd echipamente cu protecţie diferenţială conform normativ.

Acţionarea sistemelor de iluminat se face astfel incat acestea să poată fi puse in funcţiune pe şiruri paralele cu peretele vitrat sau cu ferestrele, pentru a permite o integrare uşoară cu iluminatul natural.

Lampile fluorescente fac parte din categoria lampilor cu descarcari in gaze si vapori metalici la joasa presiune. Principiul de functionare a surselor de lumina cu descarcari in gaze se bazeaza pe efectul luminescent datorat amorsarii si intretinerii unei descarcari electrice intr-un mediu gazos. Prin efect luminiscent intelegem emisia de radiatii situate in spectrul vizibil

Caracteristica tehnofunctionala a lampi cu descarcari este:

-eficacitatea luminoasa η=40-80(lm/W);

-durata de viata tf>6000 ore

Din punct de vedere electric lampile fluorescente necesita pentru pornire si functionare elementele de circuit suplimentare: starter (ST) , bobina balast (B) si condensatoru de deparazitare(C) care este pus in paralel cu starteru si capacitatea de compensare Fig. 1.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Exploatarea Montarea Ajustarea si Repararea Utilajului Electrotehnic.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
18 pagini
Imagini extrase:
18 imagini
Nr cuvinte:
5 857 cuvinte
Nr caractere:
34 170 caractere
Marime:
579.14KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Laborator
Domeniu:
Automatică
Predat:
la facultate
Materie:
Automatică
Sus!