Controller Programabil Logic

Previzualizare laborator:

Extras din laborator:

CONTROLLER PROGRAMABIL LOGIC (PLC)

Ingineria controlată a evoluat de-a lungul timpului. Cândva, în trecut, oamenii erau principala metodă pentru a controla un sistem. Acum, în vremurile noastre, electricitatea este folosită pentru control, iar acest control este bazat pe relee. Aceste relee permit întreruperea sau pornirea energiei fără a folosi un întrerupator mecanic. În mod obişnuit se folosesc aceste relee pentru a realiza decizii simple logice. Dezvoltarea tehnologiei şi implicit a calculatoarelor, ce au cost scazut, a dus la revoluţionara apariţie a PLC-urilor. Progresele tehnologiei la scară foarte largă au dus la posibilitatea simulării în timp real a multor aplicaţii din domeniul industrial. Simulările în timp real sunt foarte utile atunci când are loc programarea unui proces tehnologic, acestea prevenind sau îndepărtând eventualele defecţiuni şi/sau blocaje ale sistemului ce pot distruge sau afecta temporar componentele acestuia. Tocmai din acest motiv are loc reducerea costurilor cu implementarea oricărui proces tehnologic automatizat, fie el simplu sau complex, deoarece verificarea prin simulare nu implică un consum masiv de materiale pentru diversele testări iniţiale. Este evident faptul că se vor obţine costuri mult mai mici atunci când se folosesc simulări în timp real a schemelor electrice. Automatizările ocupă un cadru foarte larg în industrie şi nu numai. PLC-urile au apărut la sfârşitul anilor `60 în industria de automobile şi astfel s-a ajuns la performanţa schimbării schemelor de comandă de la aproape 1 lună la câteva zile. Apariţia microprocesoarelor şi utilizarea acestora în construcţia PLC-urilor a dus la dezvoltarea funcţionalităţii acestora odată cu reducerea preţului de cost, îmbunătăţindu-se cu această ocazie şi gabaritul şi consumul de energie necesar. In anul 1990 existau mai mult de o mie de producatori de PLC-uri, fiecare dintre ei avand implementat limbajul Ladder Diagram şi nu numai. Cele mai cunoscute firme producatoare de automate programabile sunt Mitsubishi Electric, Siemens, Moeller, Schneider, Telemecanique, Omron, General Electric.

La începutulrevoluţieiindustriale, în special înperioadaanilor ’60, ’70, releeleelectromagneticeeraufolosite la automatizareaproceselorsau a panourilor de automatizare, lucrucenecesita o densitate de cablurifoarte mare pentruinterconectareareleelor. Înanumitecazuripanoul de automatizareacopereaunpereteîntreg. Descoperireauneieroriiînsistemul de automatizarenecesitafoartemulttimp, cu atâtmaimult cu câtcreşteşicomplexitateainstalaţiei de automatizare.

Întopulcauzelordefectăriisistemului de automatizăreestereleul electromagnetic, cu o durată de viaţălimitatădatoratăconstrucţieişimodului de operare. Deci, deranjamentelesurveniteîninstalaţieierau cu preponderenţăcauzate de fiabilitateascăzută a releelor din panoul de automatizare, faptce se concluzionaprinînlocuireafrecventă a acestora. Înlocuireafrecventă a releelor conduce şi la oprireaproducţiei. Întreţinerea era costisitoare, suprasolicitândşiceimaidibacielectricieniîndepistareaşiînlăturareadefectului.

De regulă, unpanou de automatizare era folositpentruconducereaunuisingurprocesşi nu putea fi adaptatpentrucerinţelenoitehnologii de lucru. Într-un cuvânt, panourile de automatizareconvenţionale se dovedescinflexibile, deoareceîmbunătăţireaparametrilor de lucru a sistemului de automatizare se realizaprinschimbareatopologiei de funcţionare a panouluişichiar a unorpiesecomponente (lucru de altfelcostisitor).Unexemplutipic de panou de automatizareconvenţionalesteprezentatîn fig.1.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Controller Programabil Logic.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
9/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
20 pagini
Imagini extrase:
20 imagini
Nr cuvinte:
3 340 cuvinte
Nr caractere:
20 734 caractere
Marime:
3.75MB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Laborator
Domeniu:
Automatică
Predat:
la facultate
Materie:
Automatică
Profesorului:
Dumitru
Sus!