Pancreatită acută

Previzualizare laborator:

Extras din laborator:

PANCREATITA ACUTA

DEFINITIE

Pancreatita acuta reprezinta ansamblul simptomatologiei si modificarilor histopatologice generate de un proces de autodigestie pancreatica datorata activarii intraglandulare a precursorilor enzimelor pancreatice.

In mod normal precursorii enzimelor pancreatice (zimogeni, inactivi) sunt secretati in duoden unde se activeaza, devenind enzime (active). Rolul acestor enzime este de a descompune (desface) proteinele (tripsina, chimotripsina, elastaza), grasimile (fosfolipaza) si zaharurile complexe (carboxipeptidaza) in componente simple (digestie), absorbabile in intestinul subtire.

In conditiile in care este prezent unul din factorii etiologici (producatori ai bolii) acesti precursori se activeaza in interiorul pancreasului si isi exercita actiunile specifice (digestia).

ETIOLOGIE

Aproximativ 80% din pancreatitele acute au drept cauza afectiuni biliare si consumul de alcool. Pot fi intalniti mai multi factori declansatori la acelasi pacient.

Afectiunile biliare implicate in declansarea unei pancreatite acute sunt: litiaza veziculara sau coledociana, colecistita acuta, angiocolite, obstructii ale canalului excretor comun pentru bila si sucul pancreatic s.a.

Pancreatita acuta poate surveni la aproximativ 1-4 ore dupa un consum exagerat de alcool.

Alti factori etiologici ai pancreatitei acute:

- traumatisme abdominale care intereseaza si pancreasul;

- infectii virale (ex.: oreion)

- hiperparatiroidism;

- hiperlipemia;

- manevre diagnostice sau terapeutice (punctie pancreatica, colangiografie etc.)

- medicamente (steroizi, estrogeni, diuretice etc.)

Exista situatii in care nu se poate stabili etiologia pancreatitei acute (forme idiopatice)

PATOGENIE

Mecanismele prin care este declansata pancreatita acuta tin de factorul etiologic.

In linii mari, in cazul etiologiei biliare este vorba fie de obstructia canalului excretor pancreatic, fie de obstructia sfincterului Oddi (se gaseste chiar la locul unde se varsa in duoden bila si sucului pancreatic; acesta permite sau nu eliminarea bilei si a sucului pancreatic).

Obstructia canalului excretor pancreatic va duce la cresterea presiunii sucului pancreatic in interiorul acestor canale, traversarea peretelui canalelor pana in tesutul pancreatic (parenchim) si activarea zimogenilor cu distrugerea consecutiva a zonei implicate din pancreas.

Obstructia sfincterului Oddi va determina, in plus, trecerea bilei in ductul pancreatic si activarea consecutiva a zimogenilor. Enzimele astfel activate vor permeabiliza peretii canalelor si vor patrunde in parenchim.

In cazul ingestiei exagerate de alcool etilic sunt implicati mai multi factori declansatori, mai mult sau mai putin ipotetici (alcoolul este toxic pentru pancreas, produce o crestere a vascozitatii sucului pancreatic cu posibile obstructii ductale, diskinezii duodenale si spasm oddian etc.)

Pancreatitele virale (de ex. pancreatita urliana; virusul urlian produce oreionul) apar ca o consecinta a actiunii directe ale virusurilor asupra parenchimului pancreatic. Leziunile produse de virusuri se complica frecvent cu o infectie bacteriana.

Hiperparatiroidismul (paratiroidele produc hormonul denumit parathormon, implicat in metabolismul calciului) produce pancreatita acuta prin hipercalcemia pe care o determina.

Trebuie remarcat faptul ca nu numai enzimele activate produc leziunile pancreatice. Aceste enzime determina productia altor substante toxice pentru pancreas sau restul organismului. Enzimele si celelalte substante nocive patrund in vasele sanguine din zona pancreatica afectata si ajung astfel in restul organismului.

SIMPTOMATOLOGIE

Simptomatologia pancreatitei acute poate fi variata, depinzand de etiologia acesteia, forma anatomopatologica si complicatiile consecutive. O pancreatita acuta se poate manifesta doar ca un simplu discomfort abdominal dar sunt si forme severe care conduc la deces.

Debutul este brutal. Poate fi prezentat de un pacient cu antecedente biliare sau dupa ingestia unei cantitati exagerate de alcool etilic. Poate fi provocat si de un pranz bogat in grasimi. Simptomele apar dupa 1-4 ore. In cazul etiologiei biliare simptomatologia pancreatica este precedata de colica biliara persistenta.

Principalul simptom este durerea de o intensitate foarte mare, localizata in epigastru (sub apendicele xifoid si deasupra ombilicului), periombilical sau in hipocondrul drept si care iradiaza (merge) in hipocondrul stang sau posterior, in zona lombara stanga (aceasta dispozitie a durerii poarta numele de "iradiere in bara" - pleaca din dreapta si merge in stanga, fiind caracteristica durerii de origine pancreatica).

Durerea este insotita de alte simptome ca:

- greta si/sau varsaturi abundente;

- lipsa tranzitului intestinal sau, foarte rar, diaree;

- distensie abdominala;

- rigiditate a musculaturii abdominale;

- icter;

- dispnee;

- anxietate;

- febra moderata.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Pancreatita Acuta.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
7/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
5 pagini
Imagini extrase:
5 imagini
Nr cuvinte:
1 431 cuvinte
Nr caractere:
9 491 caractere
Marime:
7.31KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Laborator
Domeniu:
Anatomie
Predat:
la facultate
Materie:
Anatomie
Sus!