Anatomia Tubului Digestiv

Previzualizare laborator:

Extras din laborator:

Este alcatuit din organe la nivelul carora se realizeaza digestia alimentelor si ulterior absorbtia lor. In acelasi timp, la nivelul ultimului segment al tubului digestiv, rectul, se realizeaza eliminarea resturilor neabsorbite, prin actul defecatiei.

CAVITATEA BUCALA

Este primul segment al tubului digestiv, fiind o cavitate virtuala, cand gura este inchisa, si reala, cand gura este deschisa. Cavitatea bucala este despartita de arcadele alveolo-gingivo-dentare in doua parti: vestibulul si cavitatea bucala propriu-zisa.

Vestibulul bucal este un spatiu in forma de potcoava, limitat intre arcade, pe de o parte, buze si obraji, pe de alta parte. Vestibulul comunica cu cavitatea bucala propriu-zisa prin spatiile interdentare si prin spatiul retromolar.

In vestibulul superior se deschide canalul Stenon (canalul excretor al glandei parotide), in dreptul molarului II superior.

Cavitatea bucala propriu-zisa este delimitata inainte si pe laturi de arcadele alveolo-gingivo-dentare, in sus bolta palatina, care separa de fosele nazale, in jos de planseul bucal pe care se afla corpul limbii si glanda sublinguala. Posterior, cavitatea bucala comunica cu faringele prin istmul gatului, circumscris superior de valul palatin, pe margini de pilierii anteriori (arcurile anterioare), iar in jos de limba.Bolta palatina este formata in partea anterioara de palatul dur. Scheletul osos al palatului dur este acoperit de mucoasa palatina si este format in doua treimi anterioare de procesele palatine ale osului maxilar, iar in treimea posterioara de lamele orizontale ale osului palatin.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Anatomia Tubului Digestiv.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
8/10 (3 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
15 pagini
Imagini extrase:
15 imagini
Nr cuvinte:
4 651 cuvinte
Nr caractere:
25 699 caractere
Marime:
26.86KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Laborator
Domeniu:
Anatomie
Tag-uri:
anatomie, digestiv
Predat:
la facultate
Materie:
Anatomie
Sus!