Studierea Principiului de Multiplexare a Canalelor cu Divizare în Timp

Previzualizare laborator:

Extras din laborator:

1. Scopul lucrarii: de a face cunoştinţă cu metoda de multiplexare a canalelor în timp şi de face simulare unui sistem de multiplexare.

2. Partea teoretica :

Notiuni teoretice:

S-a arătat că în cazul multiplexării în timp se transmit eşantioanele semnalelor, unul după altul, în intervale de timp de circa 125 µs, ce se repetă periodic . Eşantioanele unui semnal poit fi obţinute cu ajutorul circuitului poartă(v. fig 1) care permite trecerea semnalului numai atunci cînd el este deschis prin aplicarea de impulsuri dreptunghiulare periodice cu perioada de 125 µs şi durata egală cu lăţimea eşantionului.

Se poate considera că circuitul poartă este un modulator care modifică amplitudinile impulsurilor dreptunghiulare în conformitate cu valorile semnalului din momentele de eşantionare.

Fig 1.Circuit poartă pentru eşantionarea semnalului.

Eşantionarea mai multor semnale şi intercalarea ordonată a eşantioanelor poate fi făcută cu circuitul din fig. 2 în care un generator de impulsuri dreptunghiulare GID, stabilizat cu cuarţ, debitează semnalul său pe linia de întîrziere LI. De la ieşirele 1...n ale liniei se obţin succesiuni periodice de impulsuri dreptungiulare care sunt întîrzieate una faţa de alta.

Fig. 2. Circuit de eşantionare a mai multor semnale.

GID – generatorul de impulsuri dreptunghiulare; LI – linie de întîrziere; M – modulator; - circuit de însumare a eşantioanelor; gIS – generatorul impulsurilor de sincronizare .

Aceste succesiuni deschid circuitele poartă, adică modulatoarele M, permiţînd semnalelor din canale 1n să treacă numai în momentele în care acestea coexistă cu impulsurile dreptunghiulare. Se obţin eşantioanele fiecărui semnal de la ieşirea modulatorului corespunzător, iar ordonarea loc este evidenţiată la ieşirea amplificatorului sumator . În semnalul multiplex sunt introduse impulsuri speciale de sincronizare obţinute de la generatorul GIS comandat de GID.

În fig.3. este arătată schema multiplex-demultiplexorului.

Observații:

MINISTERUL EDUCAŢIEI AL REPUBLICII MOLDOVA

FACULTATEA DE INGINERIE SI MANAGEMENT IN ELECTRONICA SI TELECOMUNICATII

CATEDRA TELECOMUNICAŢII

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Studierea Principiului de Multiplexare a Canalelor cu Divizare in Timp.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
7/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
6 pagini
Imagini extrase:
6 imagini
Nr cuvinte:
636 cuvinte
Nr caractere:
3 620 caractere
Marime:
184.58KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Laborator
Domeniu:
Alte domenii
Predat:
la facultate
Materie:
Alte domenii
Profesorului:
nemerenco
Sus!