Obținerea Proteinelor din Etanol cu Ajutorul Drojdiilor

Previzualizare laborator:

Extras din laborator:

Proteinele din drojdii dezvoltate pe etanol reprezinta o gama larga de produse intermediare intre medicamente si alimente, care au avantajul ca pot fi utilizate timp indelungat fara efecte secundare. Aceste produse au efect benefic asupra organismului si intervin in echilibrarea metabolismelor dereglate, mai ales in bolile de nutritie, completind astfel disponibilitatile terapeutice ale medicinei traditionale.

Utilizarea etanolului ca substrat pentru obtinerea de biomasa proteica cu ajutorul drojdiilor prezinta o serie de avantaje:

- aceasta materie prima este disponibila cantitativ, calitativ si accesibila economic (are un pret de cost scazut);

- etanolul nu ridica probleme de acceptibilitate de catre publicul larg, el fiind utilizat in mod curent ca ingredient alimentar;

- pe acest substrat se pot obtine in timp relativ scurt si in flux continuu productii mari, la un pret de cost accesibil;

- valoarea nutritiva a biomasei obtinute este ridicata.

Principalul dezavantaj al etanololui il constituie efectul inhibitor pe care il manifesta la concentratii relativ ridicate, necesare pentru rentabilizarea procesului. Din acest motiv, la nivel industrial se folosesc tulpini selectionate de drojdie, in general genurile Saccharomyces sp. si Candida sp., se opereaza in conditii aseptice, cu concentratii limitate de substrat si cu adaosuri in bioreactor.

Bioprocesul de obtinere a proteinelor din etanol cu ajutorul drojdiilor este aerob, iar la scara industriala se prefera operarea in sistem continuu, in care substratul (etanolul), substantele nutritive (amoniacul, sarurile minerale, microelemente, factori de crestere) si aerul sunt transformate in masa celulara, dioxid de carbon, apa si caldura.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Obtinerea Proteinelor din Etanol cu Ajutorul Drojdiilor.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
8/10 (3 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
4 pagini
Imagini extrase:
4 imagini
Nr cuvinte:
1 084 cuvinte
Nr caractere:
6 107 caractere
Marime:
11.94KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Laborator
Domeniu:
Agronomie
Tag-uri:
proteina, etanol
Predat:
la facultate
Materie:
Agronomie
Sus!