Portofoliul stagiului de practică de specialitate la unitatea economică BC Maib SA

Previzualizare ghid de studiu:

Cuprins ghid de studiu:

ABSTRACT . 4
CAPITOLUL 1. DESCRIEREA B.C. maib S.A. .9
CAPITOLUL 2. GESTIUNEA ȘI ABORDAREA CRITICĂ A B.C. maib S.A ...14
CAPITOLUL 3.DIAGNOSTICUL ECONOMICO-FINANCIAR AL B.C. maib S.A. 26
CONCLUZII ... .. ...29
BIBLIOGRAFIE ... 30
ANEXE ...31

Extras din ghid de studiu:

ABSTRACT

Autoritatea competentă pentru bănci în Republica Moldova este BNM

Banca Națională a Moldovei este autoritatea competentă pentru bănci. În acest sens, Banca Națională a Moldovei exercită atribuțiile de licențiere, reglementare și supraveghere prudențială potrivit prevederilor prezentei legi și Legii nr.548/1995 cu privire la Banca Națională a Moldovei.

Competențele de redresare și rezoluție ale Băncii Naționale a Moldovei se exercită potrivit Legii nr.232/2016 privind redresarea și rezoluția băncilor.

Banca Națională a Moldovei se asigură că, în cadrul realizării atribuțiilor sale, funcția de supraveghere în temeiul prezentei legi și orice alte funcții ale acesteia prevăzute în Legea nr.548/1995 cu privire la Banca Națională a Moldovei sînt separate și independente de funcția de rezoluție exercitată potrivit Legii nr.232/2016 privind redresarea și rezoluția băncilor.

Atribuțiile de supraveghere ale autorității competente

Banca Națională a Moldovei realizează supravegherea prudențială a băncilor care își desfășoară activitatea pe teritoriul Republicii Moldova prin instrumentele, măsurile și procedurile prevăzute de prezenta lege și de actele normative emise în aplicarea acesteia.

Banca Națională a Moldovei supraveghează activitățile băncilor, precum și, în cazul în care este autoritate competentă responsabilă cu supravegherea pe bază consolidată, activitățile societăților financiare holding și societăților financiare holding mixte, pentru prevederile aplicabile acestora, în scopul evaluării conformării la cerințele prudențiale prevăzute de prezenta lege și de actele normative emise în aplicarea acesteia.

În exercitarea competențelor sale prevăzute de lege, Banca Națională a Moldovei colectează și procesează orice date și informații relevante, inclusiv de natura datelor cu caracter personal, necesare pentru evaluarea conformării băncilor.

În cazul în care este autoritate competentă responsabilă cu supravegherea pe bază consolidată, a societăților financiare holding și a societăților financiare holding mixte, la cerințele prudențiale prevăzute de prezenta lege și de actele normative emise în aplicarea acesteia și pentru investigarea posibilelor încălcări ale acestor cerințe.

În îndeplinirea funcției de supraveghere prudențială și de aplicare a sancțiunilor prevăzute de prezenta lege, Banca Națională a Moldovei dispune de competențele necesare și acționează în mod independent. În acest sens, Banca Națională a Moldovei trebuie să dispună de cunoștințele de specialitate, de resursele și de capacitatea operațională necesare.

Pentru a facilita o supraveghere prudențială eficientă a băncilor licențiate, Banca Națională a Moldovei încheie acorduri scrise de coordonare și cooperare cu alte autorități competente din Republica Moldova.

Atribuțiile și funcțiile conferite Băncii Naționale a Moldovei prin prezenta lege urmăresc interesul public de asigurare a stabilității și viabilității sistemului bancar.

În urma efectuării stagiului de practică s-a constatat că B.C. maib S.A. își desfășoară activitatea financiară eficient și este o bancă printre cele mai puternice din întregul sistem bancar al Republicii Moldova. Banca s-a dezvoltat dinamic, este inovativă, universală. Calitatea serviciilor este garantată de o echipă de profesioniști în domeniul său, care activează într-o rețea largă pe întreg teritoriul țării.

Banca îmbunătățește permanent rețeaua de deservire a clientelei sale, își lărgește gama de servicii inclusiv deservirea la distanță, rețelei de bancomate, perfectează și optimizează sistemele informaționale.

Iar administrarea eficientă și justă implementată în cadrul instituției a asigurat funcționarea băncii într-o manieră corectă, o administrare și un control intern orientat spre transparență, responsabilitate și informare publică corectă, înregistrând o prosperitate a băncii și rezultate excelente.

CAPITOLUL 1. DESCRIEREA B.C. maib S.A.

Banca comercială maib (BC „Moldova Agroindbank” S.A.) este o bancă comercială din Republica Moldova, fondată la 8 mai 1991.

Banca deține 31,1% din activele sectorului bancar și are o cotă de 34,2% din credite, conform situației din 30 septembrie 2023. Oferă 25,3% din creditele ipotecare acordate în Republica Moldova și deservește peste 35% din populația țării.

În octombrie 2018 în structura de acționariat a maib a intrat HEIM Partners Limited, un consorțiu internațional format din Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare, Horizon Capital și AB Invalda INVL). Președintele Comitetului de Conducere al băncii este Giorgi Shagidze. Președintele Consiliului băncii este Vytautas Plunksnis.

8 mai 1991 - a fost fondată Banca Comercială „Moldova Agroindbank” S.A. (maib), ca urmare a reorganizării reprezentanței din Moldova a Băncii Agroindustriale a URSS. Banca obține licența pentru desfășurarea operațiunilor bancare, inclusiv în valută străină.

1993 - Banca devine fondator al Bursei de Valori din Moldova, fiind orientată, în special, spre businessul agroindustrial. Își lărgește gama de servicii prestate și obține treptat statutul de bancă universală. Devine și membru-fondator al fondurilor de privatizare „Agrofond”,

„Dividend” și al corporației „Vininvest”.

1994 - Banca a evaluat independent portofoliul de credite, în conformitate cu standardele bancare internaționale, efectuând primele defalcări în fondul de risc în volum de 30 mil. lei.

1995 - Banca a fost conectată la sistemele informaționale REUTER și SWIFT. Moldova Agroindbank a semnat și primul acord cu BERD privind valorificarea unei linii de credit în sumă de 20 mil. dolari, destinată susținerii businessului mic și mijlociu.

1996 - Este declarată lider în sistemul bancar din Republica Moldova după mărimea capitalului normativ, operațiunile de credit și volumul total al decontărilor efectuate în interiorul țării, precum și după volumul, dar și calitatea tranzacțiilor internaționale. În cadrul băncii s-a instituit „Comitetul pentru gestionarea activelor și pasivelor”.

1997 - Devine un participant al pieței investițiilor corporative. În același an este înregistrat la Agenția de Stat pentru Proprietatea Intelectuală primul logo, care i-a reprezentat imaginea până în 2015, când a avut loc rebrandingul.

Bibliografie:

1. Asociația băncilor din Moldova, http://abm.md/ro

2. Banca Națională a Moldovei, http://www.bnm.md

3. Caraganciu A., Iliadi Gh. Monedă și credit. Chișinău: ASEM, 2004.

4. Dedu V. Gestiunea bancară. București: Didactică și Pedagogică, ediția 2-a, 1999.

5. Legea Republicii Moldova cu privire la institutiile financiare, Nr.550-XIII din 21 iulie 1995. În: Monitorul Oficial al Republicii Moldova, Nr.11995 din 04.08.1995, cu modificări și completări, http://www.lex.md

6. Moldova-Agroindbank, http://www.maib.md

7. Regulament cu privire la autorizarea băncilor, nr.23/09-01 din 24.08.1996. În: Monitorul Oficial al Republicii Moldova, nr.59-60 din 12.09.1996, http://www.lex.md

8. Regulamentul BNM cu privire la operațiunile cu numerar efectuate de către băncile comerciale din Republica Moldova, nr.200 din 27 iulie 2006. În: Monitorul Oficial al Republicii Moldova, nr. 120-123/441 din 04.08.2006, cu modificarile și completări, http://www.lex.md

9. Regulamentul cu privire la modul de efectuare de către bănci a operațiunilor cu cambii, nr. 156 din 16.06.2000. În: Monitorul Oficial al Republicii Moldova, nr.78-80 din 08.07.2000, http://www.lex.md

10. Statutul B.C. „Moldova-Agroindbank” S.A. http://www.maib.md

Descarcă ghid de studiu

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Portofoliul stagiului de practica de specialitate la unitatea economica BC Maib SA.pdf
Alte informații:
Tipuri fișiere:
pdf
Diacritice:
Da
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
39 pagini
Imagini extrase:
39 imagini
Nr cuvinte:
9 509 cuvinte
Nr caractere:
54 671 caractere
Marime:
956.13KB (arhivat)
Publicat de:
Marcela Romanciuc
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Ghid de studiu
Domeniu:
Bănci
Predat:
la facultate din Chisinau , Moldova
Materie:
Bănci
Sus!