Conflictul dintre creștini și musulmani în Marsilia, Franța

Previzualizare eseu:

Extras din eseu:

Conflictul dintre creștini și musulmani poate fi considerat o problemă religioasă, deoarece este bazat pe diferențe în credințele și practicile religioase. Creștinii și musulmanii au credințe teologice diferite, iar în unele cazuri, aceste diferențe au condus la neînțelegeri, neîncredere și chiar violență între cele două grupuri.

Conflictele religioase între creștini și musulmani pot fi găsite în diferite părți ale lumii și pot avea consecințe sociale, politice și economice semnificative. Astfel de conflicte implică adesea probleme precum accesul la resurse, puterea politică și dreptul de a practica liber religia.

În unele cazuri, conflictele religioase dintre creștini și musulmani sunt alimentate de ideologii extremiste care caută să divizeze și să polarizeze comunitățile. Acest lucru poate duce la discriminare, ură și chiar extremism violent.

Abordarea conflictelor religioase dintre creștini și musulmani necesită o abordare complexă care implică dialog, educație și implicarea comunității. Este important să se promoveze înțelegerea și respectul între cele două comunități și să se lucreze în direcția găsirii unui teren comun.

Liderii religioși, organizațiile comunitare și guvernele pot juca un rol important în abordarea conflictelor religioase prin facilitarea dialogului, promovarea toleranței și implementarea politiciilor care promovează incluziunea și respectul pentru diversitate. Prin colaborare, creștinii și musulmanii pot construi comunități mai puternice și mai pașnice, bazate pe înțelegerea și respectul reciproc.

Atacurile teroriste împotriva Franței - de la atacul de la Charlie Hebdo la asasinarea părintelui Jacques Hamel - au lăsat o rană profundă în societatea franceză și au declanșat o serie de reacții - mustrarea de conștiință și rasismul manifestate față de musulmani, de exemplu, au crescut exponențial. În schimb, Biserica a acționat imediat, lansând o reflecție publică care a implicat episcopi, preoți și imami, care nu s-au reunit doar pentru a condamna utilizarea violenței în numele lui Dumnezeu, ci și pentru a susține și încuraja conviețuirea pașnică și harn

Un exemplu de oraș mare cu un conflict între creștini și musulmani într-un cartier divers este Marsilia, Franța. Acest oraș cu peste 850.000 de locuitori este al doilea cel mai mare oraș din Franța și unul dintre cele mai diversificate. La aproximativ 500 de mile sud-est de Paris și pe malul Mediteranei, Marsilia este locuită de zeci de mii de imigranți din întreaga Europă și, mai recent, din Africa de Nord.

Potrivit unor estimări, orașul are acum o populație musulmană de 30-40%, una dintre cele mai mari concentrații de musulmani din această țară predominant catolică. Înainte chiar de atacurilerecente în Franța comise de bărbați musulmani, tensiunile din Marseille între musulmani și non-musulmani crescusera.

În ultimii ani, au existat tensiuni între aceste două comunități în anumite zone ale orașului. Acest lucru se datorează unei varietăți de factori, inclusiv neînțelegerii religiei celuilalt, diferențelor socio-economice și lipsei de oportunități pentru dialog și înțelegere. Există încă un alt aspect în toată această problemă.

Cu toate acestea, au existat și eforturi pentru a aborda aceste tensiuni și a promova o mai mare înțelegere între comunități. De exemplu, organizațiile comunitare au organizat dialoguri interconfesionale și evenimente culturale, în care creștinii și musulmanii pot veni împreună și să învețe despre tradițiile celuilalt.

Guvernul orașului a implementat, de asemenea, politici pentru a aborda discriminarea și a promova incluziunea, cum ar fi finanțarea programelor de extindere comunitară și campanii publice de educație pentru combaterea stereotipurilor și promovarea toleranței.

Bibliografie:

1. Thompson, M. (2016, July 26). Resentment grows between Christians and Muslims in France. PBS NewsHour.

https://www.pbs.org/newshour/show/resentment-grows-christians-muslims-france

2. Povoledo, E. (2016, December 6). Marseille’s Catholics, Muslims and the chain of good. Vatican News.

https://www.lastampa.it/vatican-insider/en/2016/12/06/news/marseilles-catholics-muslims-and-the-chain-of-good

3. Roex, I. (2019). “Community” as a Solution to Religious Diversity in Marseille? Exploring the Significance of Communal Networks in the Everyday Religious Lives of Marseille’s Roman Catholics and Muslims. Journal of Muslims in Europe, 8(3), 275-297. https://scholarlypublications.universiteitleiden.nl/access/item%3A2723720/download

4. U.S. Department of State. (2021). France. 2021 Report on International Religious Freedom. https://www.state.gov/reports/2021-report-on-international-religious-freedom/france/

5. Darmon, A. (2022, April 13). In Marseille's working-class neighborhoods, Islamophobia boosted the vote in Melenchon's favor. Le Monde. https://www.lemonde.fr/en/politics/article/2022/04/13/in-marseille-s-working-class-neighborhoods-islamophobia-boosted-the-vote-in-melenchon-s-favor_5980426_5.html

6. Boudjenah, F. (2019). France and Eastern Christians: Beneath the Controversial Mobilisation. Civil Society Centre.

https://civilsociety-centre.org/paper/france-and-eastern-christians-beneath-controversial-mobilisation

Descarcă eseu

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Conflictul dintre crestini si musulmani in Marsilia, Franta.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Diacritice:
Da
Nota:
7/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
6 pagini
Imagini extrase:
6 imagini
Nr cuvinte:
2 582 cuvinte
Nr caractere:
13 723 caractere
Marime:
23.48KB (arhivat)
Publicat de:
Lia Pariseu
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Eseu
Domeniu:
Religie
Predat:
Facultatea de Economie si Administrarea Afacerilor , Universitatea din Craiova din Craiova
Materie:
Religie
An de studiu:
II
Nota primită:
Nota 10
Sus!