Psihopedagogia comportamentului deviant

Previzualizare eseu:

Extras din eseu:

Volumul ,,Psihopedagogia comportamentului deviant" semnat de catre dl.conf.univ.dr. Valetin Cosmin Blandul constituie o carte care ar fi de dorit sa existe in biblioteca oricarui cadru didactic din Romania, deoarece , in lucrarea sa, autorul porneste de la premisa conform careia orice copil sau adolescent din societatea contemporana experimenteaza, cel putin intr-un moment al vietii sale, situatii de stres care vor genera reactii comportamentale nedorite.Plina de realism, lucrarea scoate in evidenta faptul ca problemele copiilor si ale adolescentilor, pentru a fi rezolvate,au nevoie de ajutor specializat, iar noi, profesorii, suntem cei care putem avea un aport semnificativ.

Lucrarea d-lui conf. univ.dr Valentin Cosmin Blandul, o lucrare vasta,este structurata pe 10 capitole, fiecare dintre acestea cuprinzand o foarte buna structurare a temei analizate. Fiecare capitol cuprinde consideratiile preliminare, apoi, majoritatea acestora cuprind delimitari conceptuale. Vom identifica o structura didactica a lucrarii, fiecare capitol avand un rezumat, foarte important pentru cititor, care sintetizeaza si concluzioneaza capitolul respectiv.Totodata,autorul ne ofera, in final, un alt rezumat in care sintetizeaza intreaga lucrare,prezentand, in finalul rezumatului,cu ce intentii a conceput aceasta carte.

Lucrarea lamureste orice cadru didactic, indiferent de experienta acestuia la catedra, prezentand intr-un limbaj accesibil si captivant, paleta completa a problemelor de comportament specifice copiilor si adolescentilor, de la tulburarile cu substrat psihopatologic si pana la cele mai comune comportamente reactive.

Astfel, din primul capitol aflam despre teoriile comportamentului deviant:teorii biologice,teorii psihologice si teorii sociologice.Tot aici, autorul ne prezinta aplicatii ale teoriilor comportamentului deviant in scoala,specificul deviantelor de comportament in scoala, dar si legislatia privind deviantele de comportament in scoala.

Din al II-lea capitol aflam despre etiologia generala a comportamentului deviant: cauze la nivel societal,familial,extrafamilial si cauze de ordin psihoindividual.

Capitolul al III-lea ne prezinta clasificarea si diagnosticarea comportamentului deviant, de unde aflam care sunt principalele forme ale comportamentului deviant,variabilele care pot influenta deviantele comportamentale,dar si evaluarea si diagnosticarea deviantelor.

Capitolul al IV-lea trateaza intr-o maniera la fel de captivanta elemente ale psihopedagogiei comportamentului deviant la elevi : caracteristici ale comportamentului indisciplinat,etiologia ,forme minore de manifestare a comportamentului scolar indisciplinat,conduitele evazioniste si cele agresive, modalitati de interventie pentru corectarea acestui tip de comportament.

Capitolul al V-lea prezinta elemente de psihopedagogie ale comportamentului evazionist:fuga de la scoala,absenteismul scolar si abandonul scolar.

Capitolul VI se refera la elemente de psihopedagogie a comportamentului violent in scoala.Acesta prezinta, foarte amplu evolutia fenomenului violentei fizice in scoala, etiologia acestuia,tipologii, forme de manifestare,violenta fizica intre elevi, intre elevi-profesori,intre profesori-elevi.Tot aici se vorbeste despre vandalism, ca forma de manifestare a violentei economice si despre modalitati de prevenire si combatere a violentei fizice in scoala.

Capitolul VII prezinta elemente de psihopedagogie a comportamentului de risc la elevi,facand referiri si lamuriri usor de inteles si de retinut despre:consumul abuziv de alcool, despre fumat, consumul de droguri in randul elevilor.Mai aflam despre problemele psihosexualitatii la elevi, despre problemele jocului de sansa si despre problemele excesive ale utilizarii internetului de catre elevi.

Din capitolul VIII aflam foarte lesne despre elemente ale psihopedagogiei delincventei juvenile si anume: prevalenta delincventei, etiologia,tipologia delincventei si a delincventilor juvenili, modalitati de prevenire si combatere a acesteia.

Capitolul IX, un capitol vast si foarte bine documentat ne prezinta elemente de psihopedagogie a persoanelor cu tulburari de comportament.De aici aflam despre: sindromul ADHD-diagnosticare,istoric si prevalenta, consecinte si evolutie,terapii, despre manifestarile opozitionale.Tot in acest capitol sunt tratate alte tulburari cu implicatii psihopatologice:comportamentul impulsiv,tulburarile de conduita,cele de anxietate, atasamentul reactiv si indepartarea,tulburarile de somn , cele emotionale, depresia si suicidul in randul copiilor si al adolescentilor.

Ultimul capitol, al X-lea, este dedicat consilierii psihopedagogice

Bibliografie:

Blandul, Valentin Cosmin, - ,,Psihopedagogia comportamentului deviant"- Editura

Aramis Print, Bucuresti, 2012

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Psihopedagogia comportamentului deviant.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Diacritice:
Da
Nota:
9/10 (1 voturi)
Anul redactarii:
2015
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
3 pagini
Imagini extrase:
3 imagini
Nr cuvinte:
1 265 cuvinte
Nr caractere:
7 344 caractere
Marime:
17.81KB (arhivat)
Publicat de:
Stefania D.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Eseu
Domeniu:
Psihopedagogie
Tag-uri:
comportament, psihologie
Predat:
Facultatea de Psihologie si Pedagogie din Brasov , Universitatea Spiru Haret din Brasov
Materie:
Psihopedagogie
Profesorului:
Conf. Univ. Dr. David Eugen
Sus!