Întâlnirea cu sinele supradotat

Previzualizare eseu:

Extras din eseu:

Indicatori ale supradotarii la adulti: Sunt multe notiuni confuze legate de ceea ce inseamna supradotare si ce nu. Intr-adevar, din anumite privinte, experienta de viata a indivizilor supradotati pare paradoxala (ex. Sa fii considerat un om de mare succes, insa sa te simti ca un impostor in secret).

Bazele supradotarii, in constructul teoretic al lui Dabrowski (1972), sugereaza ca dezvoltarea indivizilor supradotati e o problema de natura(ereditate), de hranire(influente ale mediului), si de o anume forta interioara care alimenteaza auto-motivarea si auto-orientarea.

El a propus cinci niveluri de dezvoltare care cuprind evolutia personalitatii. Consilierii ar fi bine sa ii fie recunoscatori afirmatiilor lui Dabrowski (1964, 1970), cum ca dezvoltarea mentala si maturitatea cer o anume ,,revarsare" a unor arhetipuri psihologice.

Momentele de criza sau de durere actioneaza in general ca niste catalizatori pentru aceasta crestere, momente la care intalneste de obicei consilierul un adult supradotat. Suferintele care acompaniaza acest proces de dezvoltare nu trebuiesc dezonorate sau privite ca esecuri.

Pacientii supradotati trebuie respectati si recunoscuti pentru curajul de a o lua pe un drum imprevizibil al auto-actualizarii. Iar in ciuda faptului ca ar putea avea nevoie de incurajarile si ghidarea noastra, oamenii supradotati sunt plini de resurse si rezistenti in general, neavand nevoie de consilieri care sa le stea in drum ca o dadaca supra-protectiva.

Revizuind urmatorii indicatori ai supradotarii, sugerez ca ar putea fi considerati caracteristici de durata care sunt componente normale ale personalitatii supradotate, ,,pietre de temelie" ale excelentei si auto-actualizarii, radacinile adevaratei intelepciuni.

AUTO-EXAMINARE CRITICA: Unul din semnele primare ale unui individ supradotat este o manifestare persistenta, deseori critica, a sinelui. Oamenii supradotati au tendinta sa isi monitorizeze si sa isi masoare performantele, comportamentele si motivatiile tot timpul.

Ei aplica instinctiv metacognitia ca pe o metoda de auto-ghidare, iar cand e aplicata constructiv depind de ea ca de o resursa bogata pentru buna cunoastere personala. Aceasta caracteristica este adesea vizibila in dorinta clientului de a isi asuma intreaga responsabilitate pentru problema curenta. ,,Probabil e de la mine. Nici nu ar trebui sa fiu aici. Probabil va irosesc timpul. Cred ca ar trebui sa invat sa ma multumesc cu lucrurile asa cum sunt."

Comentarii de asa natura ar trebui sa sune o alarma in mintea evaluatorului ca poate este vorba de mai mult decat cineva care sufera pur si simplu de stima de sine scazuta.

GANDIREA COMPLEXA SI ACUITATEA VERBALA: Un alt indicator al supradotarii este o gama socant de variata de cunostinte, evidentiata de abilitatea unui pacient de a face legaturi usor intre diverse parti de informatie generala. Consilierul poate avea urmatoarea impresie: Avem de-a face cu o persoana asemenea unui rezervor de informatii plin-ochi, constienta de sine, plina de cunostinte, curiozitati, si un stol de date, nume, locuri si anecdote care par sa infloreasca in minte in acelasi timp.

Ai putea chiar sa auzi ,,rotitele" cognitive si intuitive invartindu-se in spatele ochilori plini de pasiune. Multi adulti supradotati au abilitati verbale remarcabile si o dorinta remarcabila de a schimba idei (Roeper, 1991). Ceea ce la inceput poate parea gandire tangentiala si poliloghie este de obicei un pont spre entuziasmul si dinamica ce pare naturala multor oameni supradotati.

Ei sunt vorbitori fermi carora le plac discutiile aprinse. Oricum, un consilier poate gasi, in necunostinta de cauza, dorinta lor de a tot discuta si discuta iritanta, sau chiar un simptom obsesiv-compulsiv. Insa multi adulti supradotati par a satisface o nevoie importanta si a da un anume sens propriei vieti prin conversatii intense.

De fapt, multora dintre ei le place sa se joace pur si simplu cu modele de discurs, cu cuvinte rastalmacite, cu intelesuri ascunse, sau pur si simplu sa le placa vibratia anumitor cuvinte in timp ce le ,,aluneca de pe limba". Din aceasta cauza, multi pacienti fac bine sa realizeze ca in anumite momente pot fi coplesitori pentru ceilalti, si ca poate uneori ar trebui sa se bazeze pe sine pentru a-si tine singuri de urat.

Pacientii supradotati tind sa aduca toate posibilitatile, analogiile si imaginile in discutie - orice ar parea relevant pentru ei in situatia data. Faptul ca se scuza ca vorbesc prea mult este un semn de supradotare, pentru ca indica spre rusinea sociala pe care o interiorizeaza atat de multi copii si adulti supradotati pentru faptul ca sunt constant sitgmatizati pentru excesul de cuvinte.

Ascultarea lor cere timp si rabdare, ceva de care atat de multi au fost privati. Cateodata cand pacientii supradotati intalnesc atitudinea deschisa a consilierului sunt atat de responsivi incat insista sa ramana peste timpul alocat.

Aceasta nu este ceva nepoliticos de-a dreptul, pentru ca este un eveniment rar pentru ei. Mai mult, in experienta lor nu e mai niciodata timp destul pentru discutii profunde sau dezbateri aprinse.

Din fericire, majoritatea clientilor au un reactie respetuoasa

Descarcă eseu

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Intalnirea cu sinele supradotat.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Diacritice:
Da
Nota:
9/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
8 pagini
Imagini extrase:
8 imagini
Nr cuvinte:
4 567 cuvinte
Nr caractere:
21 884 caractere
Marime:
24.05KB (arhivat)
Publicat de:
Florina-Silvia Enache
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Eseu
Domeniu:
Psihopedagogie
Tag-uri:
examinare, gandire, inteligenta
Predat:
la facultate
Materie:
Psihopedagogie
Sus!